Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες ομάδα Ρώσων τεχνικών για να προχωρήσει σε γενική επιθεώρηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU1 προκειμένου να αποφασιστεί ο χρόνος και ο τόπος της βολής επιχειρησιακής αποδοχής. Δώδεκα χρόνια μετά την άφιξή τους στην Κρήτη το σύστημα μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν (και εξακολουθεί να είναι) μη επιχειρησιακό, κυρίως λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να δεχθεί την μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την Κύπρο στην οποία μέχρι πρόσφατα ανήκαν.
Μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 όταν η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποκάλυψε ότι το σύστημα δεν ήταν επιχειρησιακό το ΥΠΕΘΑ διαβεβαίωνε ότι οι S-300 ήταν σε επιχειρησιακή λειτουργία!
Εν πάση περιπτώσει όπως επίσης η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ έγραψε προ τριμήνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο στην ελληνική αμυντική ισχύ να ενεργοποιηθεί μέσα στο 2010.
Στην Μόσχα συμφωνήθηκε η διαδικασία για την βολή αποδοχής και το αρχικό της Follow-on-Support/FOS, δηλαδή της σύμβαση υποστήριξης και απομένει να ξεκαθαριστεί αν θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση του συστήματος κάτι που είχε αποφασιστεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση , αλλά Ρώσοι τεχνικοί ήδη επιθεωρούν τα συστήματα και ειδικά τα τέσσερα βλήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη βολή αποδοχής.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν τα βλήματα με πιο εξελιγμένα, όπως κάποια της οκογένειας που χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 Favorit.
Τα σχετικά κονδύλια της FOS και έχουν περάσει στο ΕΜΠΑΕ από την Πολεμική Αεροπορία.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα τόσο του defencenet.gr, όσο και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για «απόφαση ενεργοποίησης του συστήματος με τη πραγματοποίηση βολής αποδοχής εντός του 2010».
Οι Ρώσοι τεχνικοί έχουν επικεντρωθεί στην επιθεώρηση των τεσσάρων βλημάτων, αλλά και στο σύστημα κατεύθυνσης των βλημάτων. Σε ότι αφορά την βολή αυτή θα γίνει στην Ρωσία ή στην Βουλγαρία, αφού το βλήμα απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ότι επιτάσσουν τα ΝΑΤΟϊκά στάνταρντ για να αυτοκαταστραφεί αν κάτι δεν πάει καλά (8’’ έναντι 1,5’’ που ζητεί το ΝΑΤΟ), οπότε η δοκιμή δεν μπορεί να γίνει στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Αυτή η πρώτη βολή θα γίνει σε συνεργασία Πολεμικής Αεροπορίας και της Στρατηγικής Αεράμυνας της Ρωσίας, αφού οι Έλληνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες βολής του συστήματος. Οι Ρώσοι έχουν προτείνει το σύνολο της τακτικής εκπαίδευσης που απαιτεί βολές να γίνουν στη Ρωσία με την επίβλεψή τους.
Στις αποκλειστικές φωτό που παρουσιάζει το defencenet.gr, μπορείτε να δείτε στην πρώτη και στην τρίτη το εσωτερικό του συστήματος σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε μείζονα αναβάθμιση στα επίπεδα του S-400 και στην μεσαία τις κονσόλες και το εσωτερικό του επιπέδου S-300PMU2.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr