Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
«Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα», απεβίωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική. Γνωρίζει αγγλικά.
Στο βιογραφικό του Μιλτιάδη Έβερτ υπάρχουν θέσεις ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων και Τραπεζών. Έχει εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το 1957 ο Μιλτιάδης Έβερτ έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών.
Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ο Μιλτιάδης Έβερτ εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο “Αθήνα 9,84″ ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.
Το 1990 ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό “ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ” του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.
Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, ο Μιλτιάδης Έβερτ εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. (Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο). Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στο βιογραφικό του Μιλτιάδη Έβερτ υπάρχουν πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: «Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή».
Ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και έχει δύο κόρες.
Το όραµα της ελεύθερης ραδιοφωνίας !
O Μιλτιάδης Εβερτ ανταποκρίθηκε αµέσως. Χωρίς να διστάσει ούτε µία στιγµή. Τότε που εµείς ως Κίνηση Πολιτών για την Απελευθέρωση της Ραδιοφωνίας, «Κανάλι 15», προτείναµε στους υποψήφιους δηµάρχους στις εκλογές του 1986 να εντάξουν στις προγραµµατικές δεσµεύσεις τους την ίδρυση και λειτουργία δηµοτικών ραδιοσταθµών. Η αλήθεια είναι ότι ως αντίπαλοι της περιόδου 1960-67 και µετέπειτα αντιχουντικοί συνοδοιπόροι ώς το ’74 είχαµε βρει κώδικες επικοινωνίας. Ετσι, ευκολότερα, πρόσωπο µε πρόσωπο και ατύπως τον ενηµέρωσα ως προς τους στόχους της «παρέας του Ρούσσου Κούνδουρου».
Η ιδέα εντασσόταν προφανώς στους προοδευτικούς στόχους του. Σχεδόν ταυτόχρονα δέχτηκε ασµένως να συµπράξει και σε «παράνοµη» πρωτοβουλία του Καναλιού 15: να µετάσχει, δηλαδή, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης µε ανθυποψηφίουςτου, η οποία θα µεταδιδόταν ραδιοφωνικώς από µη αδειούχο ποµπό εγκατεστηµένο σε εν εσοχή διαµέρισµα στην περιοχή Λυκαβηττού σε ανακοινωθείσα διεύθυνση και σε προκαθορισµένη ώρα, έτσι ώστε να επέµβουν οι Αρχές «διά τα περαιτέρω».
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΝΌΤΑΝ. Μεταδιδόταν ραδιοφωνικώς. Oι Αρχές (Εισαγγελείς, Αστυνοµία, Ραδιογωνιόµετρα...) παρίσταντο ζώνοντας το τετράγωνο. ∆εν παρενέβησαν.Θα συνελάµβαναν τον Εβερτ, τον Φιλίνη, τον Γιάν. Αβέρωφ; Μία πρώτη νίκη σηµειώθηκε. Νοµίζω ότι τότε ο Μιλτιάδης αποφάσισε όντως να τηρήσει την προγραµµατική δέσµευσή του, να την προτάξει στις επιλογές του και να ιδρύσει σταθµό. Μετά τις εκλογές ανταλλάξαµε σκέψεις και ιδέες. Συγκρότησε µια ανεπίσηµη επιτροπή µε αισθητή συµµετοχή δηµοσιογράφων µε τους οποίους συνοµιλούσε από το παρελθόν. Συζητούσαµε περί ανέµων και υδάτων. Τον Γενάρη του ’87 συγκροτεί από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µια διαπαραταξιακή επιτροπή προς επεξεργασία των κατευθύνσεων ενός δηµοτικού ραδιοσταθµού.
O ιδιόσ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι ο σταθµός θα είναι πολυφωνικός στην υπηρεσία του πολίτη, χωρίς δεσµεύσεις, προκαταλήψεις, στρατεύσεις. ∆εν θα είναι αντι-ΕΡΤ. ∆εν θα είναι νεοδηµοκρατικός. Θα στελεχώνεται µε δηµοσιογράφους που θα προέρχονται από σχεδόν όλες τις εφηµερίδες. ∆εν θα αποκρύπτει ούτε θα διαστρεβλώνει ειδήσεις. Θ’ ακούγονται όλες οι απόψεις. Oι «ενυπόγραφες» εκποµπές και τα σχετικά σχόλια θ’ απηχούν και θα δεσµεύουν τους συντάκτες.
ΑΓΑΠΗΣΕ αµέσως τον 9,84! ∆ιαπίστωσε ότι έγινε ασµένως αποδεκτός από τους Αθηναίους. Κατέστη κοινωνός «παραπόνων» ότι ο 9,84 «δεν ήταν δικός µας σταθµός». Αδιαφόρησε, αφού ο ίδιος δεν είχε επιδιώξει να ιδρύσει ένα ηλεκτρονικόόργανο προς όφελός του. Είχε συνείδηση ότι δοκιµαζόταν η πολιτική ειλικρίνειά του σ’ ένα ευαίσθητο πεδίο. Πως ήταν ο γεννήτορας του πρώτου µη κρατικού ραδιοσταθµού, ο οποίος θα προσδιόριζε καθοριστικά την πορεία της συνολικής ραδιοφωνίας στη χώρα µας ως πρότυπο,ως µοντέλο. Σεβάστηκε την αποστολή την οποία ανέλαβε, όπως καιτους ανθρώπους που διακινδύνευσαν το όποιο κύρος διέθεταν στην απόπειρα να υπάρξει ένα αδέσµευτο κι ανεξάρτητο µέσο ενηµέρωσης στην Ελλάδα. Oυδέποτε ζήτησε, τουλάχιστον από µένα που είχα την ευθύνη της καθηµερινής ροής στο πρόγραµµα, να εξυπηρετήσω τη µία ή την άλλη σκοπιµότητα, να ευνοήσω ή να βλάψω τον έναν ή τον άλλο συνάδελφό του στην πολιτική σκηνή.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ορισµένα πρόσωπα που δεν ήταν ιδεολογικώς συγγενή του να διαχειριστούν το τολµηρότερο βήµα στη δηµαρχιακή θητεία του. Ευτυχώς δεν τονδιαψεύσαµε και δεν τον εκθέσαµε. Καθόσον µε αφορά, τον ευγνωµονώ διότι παρέσχε σε µένα και στιςεπιλογές µου στο πρόγραµµα και τους συνεργάτες την ευκαιρία να λειτουργήσουµε τον συγκεκριµένο σταθµό που κατέλυσε το αναχρονιστικό κρατικό µονοπώλιο σχεδόν 24 χρόνια πριν...
Χωρίς το Κανάλι 15, χωρίς την ενθάρρυνση του τότε υφυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς τον Εβερτ, δεν γνωρίζω πότε θα µιλούσαµε για ελεύθερη ραδιοφωνία και τα συναφή.
ΜΕΡΙΚΗ ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ
Ήταν πατριώτης και πιστός στις ιδέες του μέχρι τέλους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.