Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ - ΤΑΜΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ 2011.








ΤΑΜΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ 2011





Το Σαββατοκύριακο 22- 23 Οκτωβρίου 2011 έλαβε μέρος σε περιοχή της Βοιωτίας η ετήσια άσκηση ΤΑΜΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ 2011 όπου τα μέλη της ΛΕΦΕΔ κλήθηκαν να εφαρμόσουν ότι έχουν διδαχθεί μέχρις στιγμής στο Σχολείο Πεζικού. Στην άσκηση συμμετείχε και κλιμάκιο του Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΣΕΕΔΑ).

Το σενάριο της άσκησης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου όπου κλήθηκε το τμήμα ΜΑΝΕΤΑΣ, δύναμης διμοιρίας, να κινηθεί και να καταλάβει μια συγκεκριμένη περιοχή και να τον κρατήσει για 24 ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από φίλιες δυνάμεις. Η συγκεκριμένη περιοχή θα βοηθούσε στην περαιτέρω προώθηση φιλίων δυνάμεων. Κατά την διάρκεια της αναγνώρισης δέχτηκαν παρενόχληση από εχθρικά τμήματα. Αφότου κατέλαβαν το χώρο έστησαν αμυντικές θέσεις, υπονομεύσεις ενώ έγινε αναγνώριση της ευρύτερης περιοχής. Τέλος αναγνωρίστηκαν και καταγράφτηκαν στόχοι για το φίλιο πυροβολικό.

Το βράδυ οι εχθρικές δυνάμεις (τμήμα ΚΑΛΛΙΝΣΚΗΣ) δύναμης 2 διμοιριών κινήθηκε προς την περιοχή. Αφότου έγινε αναγνώριση της περιοχής από 4μελή ομάδα ενημερώθηκε ο διοικητής και καταστρώθηκε το σχέδιο επίθεσης που προέβλεπε κρούση από 2 σημεία.

Τα μεσάνυχτα έγινε η κρούση, και η μάχη συνεχίστηκε για 4 ώρες. Κατά την διάρκεια της μάχης οι έφεδροι, και των δύο τμημάτων, χρειάστηκαν να εφαρμόσουν τις τακτικές επίθεσης, άμυνας και ατομικής τακτικής. Τελικά το τμήμα ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ κατάφερε να καταλάβει μέρος της τοποθεσίας.

Την επομένη το πρωί έγινε αναφορά και αποδόθηκαν τιμές προς τα αδέρφια Τσιγάντε και προς τους βετεράνους του Ιερού Λόχου. Μεγάλη τιμή αποτέλεσε η παρουσία του υπασπιστή του Σχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, Εφ. Αρχιλοχία Χατζηγεωργίου Νικόλαου, μίλησε στους εφέδρους για τα αδέρφια Χριστόδουλο και Ιωάννη Τσιγάντε, για τις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου και τέλος τους προέτρεψε να συνεχίσουν το έργο τους.

Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με πλούσια δράση κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας (1920-1922) όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Το 1935 συνελήφθηκε με το κίνημα των αξιωματ ικών και αποτάχθηκε. Πολέμησε το 1941 με την Λεγεώνα των Ξένων στο Bir I Hakim στην Λιβύη όπου διακρίθηκε. Το 1942 ίδρυσε τον Ιερό Λόχο που τον διοίκησε μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ταγματάρχης Ιώαννης Τσιγάντες, αδερφός του Χριστόδουλου Τσιγάντε. Πολέμησε στην Μικρά Ασία (1920-1922) όπου διακρίθηκε. Αποτάχθηκε το 1935 με το κίνημα των αξιωματικών. Κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν διοικητής της Οργάνωσης ΜΙΔΑΣ με πλούσια κατασκοπευτική και υπονομευτική δράση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις. Σκοτώθηκε κοντά στην πλατεία Αιγύπτου στην Αθήνα το 1943 από ιταλούς Carabinieri μετά από προδοσία.

ΠΗΓΗ : ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ.