Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σ.Ε.Α.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.




ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Με επισημότητα γιορτάσθηκε η Ημέρα του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ στην Ιερισσό στις 16/10/2011
Το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλλη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ιερισσού Γενέσιον της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Ιερισσού- Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικοδήμου.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο προ της προτομής του Οπλαρχηγού Καπετάν Γιαγλή και Κατάθεση Στεφάνων
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού παρουσίαση του βιβλίου του Ιερισσιώτη Δικηγόρου πρ. Βουλευτή κ. Βασιλείου Ν. Πάππα : «Ο ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΛΗΣ»
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Αθανάσιοσ Καραθανάσης και ο Ιβηρίτης Μοναχός Μάξιμος με συντονιστή τον Χαλκιδικιώτη Αρχαιολόγο κ. Ιωακείμ Παπάγγελο.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αριστοτέλη, με την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρία Χαλκιδικής (Ι.Λ.Ε.Χ)

Τον Σ.Ε.Α.Ν. Χαλκιδικής εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του κ. Ιωάννης Κέκερης.

Λίγα λόγια για τον καπεταν Γιαγλή

Ο Γεώργιος Γιαγλής, του Θεοδώρου και της Ασημίνας, γεννήθηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το 1869. Τα κατορθώματά του και η συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα περιμένουν ακόμη την γραφίδα του ιστορικού που θα γράψει τη βιογραφία του για να εξοφλήσει η Πατρίδα, κατά κάποιο τρόπο, το χρέος της προς αυτόν.

Εδώ θα αναφέρω μερικά γεγονότα από τη ζωή του στον Αθω, παρμένα από το βιβλίο του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, Γνωρίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή ολόκληρο το Αγιον Όρος, αφού για πολλά χρόνια ήταν Αρχισερδάρης, προτίμησε το Ιβηρίτικο Κελλί του Τιμίου Προδρόμου για τον λόγο ότι σ' αυτό μόναζαν πατέρες συμπατριώτες του, από την Ιερισσό.

Θεοσεβής και ευλαβέστατος σε όλη του τη ζωή, εξέφρασε την ύστατη επιθυμία του να καρεί μοναχός. Οι γεροντάδες, κατά την τάξη, την γνωστοποίησαν στην κυρίαρχη Ιερά Μονή των Ιβήρων, η Σύναξη της οποίας έδωκε την προς τούτο έγκριση (ευλογία) και ο μέχρι χθες φοβερός Καπετάν Γιαγλής, εν άκρα ταπεινώσει και επικλήσει ελέους και σωτηρίας από τον Πανάγαθο Θεό, εκάρη μοναχός, μετονομασθείς Γαβριήλ. Ο π. Δαμασκηνός (+2004), Γέρων του Κελλιού ήταν κυρίως εκείνος, που τον γηροκόμησε με αγάπη, υπομονή κα αφοσίωση και του «έκλεισε τα μάτια». Ο Καπετάν Γιαγλής-Μοναχός Γαβριήλ εκοιμήθη εν Κυρίω τον Δεκέμβριο του 1946, σε ηλικία 77 ετών.








Αποκαλυπτήρια των προτομών του Τσάμη Καρατάσου (αρχηγός επανάστασης του 1854 στη Χαλκιδική) και του Εμμανουήλ Παπά (αρχηγός επανάστασης στη Χαλκιδική το 1821).

Φωτογραφίες απο τα αποκαλυπτήρια των προτομών των αγωνιστών του 1821 Εμμανουήλ Παπά και Τσάμη Καρατάσου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής, στο τρίγωνο απέναντι από το Μνημείο των Ηρώων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μετα την παρέλαση της 28 Οκτωβρίου.

Ο ΣΕΑΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ευχαριστεί την ΛΕΦΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  για την ευγενική παραχώρηση του εκπαιδευτικού οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατα την τελετή των αποκαλυπτηρίων.


ΣΕΑΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ