Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σύλλογος Ελλήνων Πεζοναυτών - Γοργοπόταμος 2013 !



Φέτος συμπληρώνονται τα 70 χρόνια απο την ημερομηνία ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Μιά ενέργεια, σταθμό στην Νεότερη Ιστορία του Ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος ο Winston Churchill την χαρακτήρισε ως “την σπουδαιότερη μέχρι εκείνη την στιγμή αλλά και μια από τις σπουδαιότερες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου”.
Η επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας με την κωδική ονομασία «Harling» κατάφερε να ενώσει, για μία και μόνη φορά, τις δύο βασικές αντιμαχόμενες αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην υποστήριξη κλιμακίου άγγλων και ενός έλληνα σαμποτέρ που είχαν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να καθυστερήσουν, μέσω δολιοφθοράς, την βασική οδό ανεφοδιασμού των Γερμανικών Δυνάμεων της Βορείου Αφρικής μέσω του Λιμανιού του Πειραιά (περί το 80% των προμηθειών του Erwin Rommel χρησιμοποιούσε αυτό το δρομολόγιο)

Με την επιτυχία της η αποστολή όχι μόνο κατάφερε να γίνει γνωστή και να εξοργίσει τον κατακτητή, αφού πέτυχε τον βασικό της σκοπό που ήταν η διακοπή ανεφοδιασμού μιας και την εποχή εκείνη υπολογίζεται ότι πάνω 50 τραίνα ανεφοδιασμού έφταναν στο λιμάνι του Πειραιά , αλλά παράλληλα κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό του επί 18 μήνες δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού κάτω από την Γερμανο-Ιταλική κατοχή αλλά και να αποτελέσει έμπνευση και για άλλα αντιστασιακά ρεύματα σε όλη την Ευρώπη.

Η επιχείρηση του Γοργοποτάμου (Operation Harling) μαζί με την επιχείρηση για το Βαρύ Υδωρ στο εργοστάσιο της ‘NORSK HYDRO’ (Operation Gunnerside) θεωρούνται ως οι πιο γνωστές της εποχής.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πεζοναυτών θέλοντας να τιμήσει αυτή την ενέργεια που ένωσε όλους του Έλληνες κάτω από έναν κοινό εθνικό σκοπό διοργανώνει:
Διήμερη πορεία μετά φόρτου, αναπαράστασης του δρομολογίου της επιχείρησης Γοργοπόταμος 19- 21 Απριλίου 2013

Σκοπός μας είναι να ξαναπατήσουμε τα μονοπάτια της επιχείρησης ανά ομάδες των τεσσάρων ατόμων (όπως ήταν και οι ομάδες της επιχείρησης Harling).

Μέγιστος αριθμός συμμετοχής για φέτος θα είναι οι 10 ομάδες.
Περιγραφή – Πρόγραμμα εκδήλωσης

Σημείο συνάντησης και αφετηρία θα είναι το χωριό Καρούτες στο οποίο όσοι θέλουν θα στρατοπεδεύσουν από το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου. Στο σημείο θα γίνει η πρώτη ενημέρωση για την αποστολή, παρουσίαση της Ιστορίας και της σημασίας της αποστολής αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1ης Ημέρας –Σάββατο 20 Απριλίου 2013 (Νεκροταφείο Χ. Καρούτες , Διάσχιση Γκιώνας, σπηλιά της Στρώμης)

Η διαδρομή είναι διάρκειας περίπου 10-12 ωρών και οι ομάδες θα κληθούν να καλύψουν μια απόσταση περίπου 40 χλμ. για να καταλήξουν στη σπηλιά της Στρώμνης η οποία είναι και το σημείο όπου οργανώθηκε η αποστολή.

Σημείο υποχρεωτικής διάβασης για όλες τις ομάδες θα βρίσκεται στο ΣΤΕΚ που θα δημιουργηθεί μεταξύ Γκιώνας και Πλατυβούνας. Η διανυκτέρευση θα γίνει μερικά χιλιόμετρα κάτω από την σπηλιά σε ένα πλάτωμα με πηγή.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2ης Ημέρας –Κυριακή 21 Απριλίου 2013 (Πλατώ Διανυκτέρευσης Χωριό Στρωμνης , διάσχιση Οίτης , Γέφυρα Γοργοποτάμου )

Η διαδρομή είναι και πάλι διάρκειας περίπου 10-12 ωρών και οι ομάδες θα κληθούν να καλύψουν επίσης μια απόσταση περίπου 40 χλμ. για να καταλήξουν στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου η οποία θα είναι και ο τελικός μας προορισμός στην οποία θα προγραμματιστεί μια σεμνή εκδήλωση λήξης της εκδήλωσης, όπως αρμόζει στο τοπία και την ιστορία του.

Σημείο υποχρεωτικής διέλευσης όλων των ομάδων θα είναι το ΣΤΕΚ στη θέση «Πυρά Ηρακλέους».

Οι συμμετέχοντες να υπολογίζουν ότι θα διανυκτερεύσουν σε δικά τους ατομικά αντίσκηνα η ανά ζευγάρι και το φαγητό θα είναι με ατομική ευθύνη.

Λεπτομέρειες για την συμμετοχή αλλά και πληροφορίες για την ιστορία της επιχείρησης θα ακολουθήσουν μέσα σε αυτή την σελίδα καθ ‘ όλη τη διάρκεια μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας.

Για οποιοδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στέλνοντας μήνυμα στο mail του Συλλόγου seep012@gmail.com
ΠΗΓΗ : http://hellenicmarines.com/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%85/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82-2013/