Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ.

ΠΗΓΗ :  http://www.psek.org/index.php?option=com_content&view=article&id=623:2013-10-24-13-22-25&catid=35:2010-02-03-17-37-00&Itemid=79

Μεταξύ 16 και 20 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το ΧΧΙΙΙ Ετήσιο Συνέδριο της Union Europeenne Des Parachutistes. Σ’ αυτό συμμετείχαν από τη Γερμανία οι Georg Bernhardt, Helfried Kelleroff, Jochen Haupt και Karl Heinz Fischer, από την Αυστρία ο Josef Lang, από το Βέλγιο οι Leenaers Michel και Andre Clabost, από την Ισπανία οι Jose de la Macora, Octavio Valderrama Castillo και Enrique Reyes, από τη Γαλλία οι Eric Foulatier και Louis Morin, από την Ελλάδα οι Ελευθέριος Μαυρουδής, Άγγελος Κατσάγγελος και Δημήτρης Γεωργάκης, από την Ουγγαρία οι Jozsef Boda, Laszlo Kereszturi,Gabor Boldizsar και Istvan Sipos, από την Πολωνία οι Jan Kempara, Wieslaw Iwanski και Jerzy Trojanowski, από την Πορτογαλία οι Ferreira Pinto, Joviano Vitorino και Pedro Namorado Lancha. Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι Ματθαίος Οικονομίδης και Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Το βράδυ της Τετάρτης, 16 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Πρόεδρος της UEP παρέθεσε χαιρετιστήρια δεξίωση στο ξενοδοχείο, όπου και φιλοξενούνταν οι σύνεδροι. Το πρωινό της επόμενης μέρας οι σύνεδροι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Εικοστού Τρίτου Ετήσιου Συνεδρίου με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, την έπαρση των σημαιών των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες αλεξιπτωτιστές όλων των κρατών μελών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, η πρώτη σύνοδος του Συνεδρίου με αντικείμενο: ‘‘Future Capabilities of Parachutist, Airborne and Special Forces for the Future Collective Security’’. Προηγήθηκαν, ο νενομισμένος απολογισμός του Γενικού Γραμματέα (Eric Foulatier) και η οικονομική έκθεση του Ταμία (Louis Morin). Εισηγητικές εκθέσεις και πραγματείες συναφείς με τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων στο πιο πάνω ζήτημα, κατέθεσαν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία. Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Ματθαίος Οικονομίδης, μετά την εισηγητική ομιλία του καταληκτικά ανέφερε και τ’ ακόλουθα:

‘‘… Our goal is not the victory of might but the vindication of right, not peace at the expense of freedom, but both peace and prosperity and justice around the world; until political power and philosophy entirely coincide, asserts Plato in his Republic. Today, the European Union is more nearly capable of implementing the principles embodied in its Charter and in the Universal Declaration of Human Rights, as well as being more truly empowered to support causes of peace and justice. It is imperative that we should support the people in their struggles in the furtherance of their rightful causes, in the attainment of their human rights.’’

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας παρουσίασε μελέτη με αντικείμενο το όραμα και την αποστολή της UEP στη νέα εποχή. Ο Πρόεδρος της Κύπρου επεξεργάστηκε ειδικό υπόμνημα σχεδιασμού μακράς πνοής, αναφορικά με τη στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης της Ένωσης. Μετά από μικρής διάρκειας διαβούλευση, η ολομέλεια ενέκρινε τα προσχέδια των δυο προέδρων και στη συνέχεια τα συμπεράσματα, τις προτάσεις των αντιπροσωπιών και το συνεδριακό υπόμνημα. Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε σε παρακείμενη αίθουσα του κτηρίου.

Αντιπροσωπία της Ιταλίας δεν παρέστη στο συνέδριο. Ο πρόεδρός της, με επιστολή του εξέφρασε αδυναμία να διοργανώσει το επόμενο συνέδριο. Με παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις της κυπριακής αποστολής επετεύχθη η διεξαγωγή του επόμενου ΧΧΙV Συνεδρίου στη Γερμανία. Οι πρόεδροι της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Κύπρου θα επεξεργαστούν σε ειδική σύνοδο στη Βουδαπέστη, μεταξύ 22 και 23 Φεβρουαρίου 2014, τους άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου της UEP για την περίοδο 2014 – 2020.