Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Απεβίωσε ο Νικόλαος Μάρτης .



Ένας από τους μαχητικότερους υπερασπιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας έφυγε χθες σε ηλικία 98 ετών, πλήρης ημερών. Ο Νικόλαος Μάρτης πολέμησε για τη Μακεδονία τόσο στο πεδίο της μάχης (ως έφεδρος αξιωματικός κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) όσο και στο πεδίο των ιδεών, με το βιβλίο του "Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας" και με πολλά άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Βιογραφικό

Ο εκλιπων γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1915 στο χωριό Mουσθένη του όρους Παγγαίου του ν. Kαβάλας, και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας συνολικά επί 7 χρόνια (83 μήνες) και φθάνοντας στο βαθμό του εφέδρου ταγματάρχη. Κατά τη γερμανική εισβολή του 1941 έλαβε μέρος στη μάχη των Oχυρών Mακεδονίας, και στη συνέχεια διέφυγε μέσω Αγ. Όρους και νήσων στην Tουρκία (Tσεσμέ-Πέργαμο). Mε την πρώτη στρατιωτική αποστολή έφθασε (Iούνιο 1941) στην Aίγυπτο όταν έγινε και η συγκρότηση της πρώτης Στρατιωτικής Eλληνικής Mονάδας. Συμμετείχε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν με την 1η ελληνική ταξιαρχία, στη μάχη του Ρίμινι (Ιταλίας) με την 3η ορεινή ταξιαρχία και στη μάχη της Αθήνας (1944) με την Ταξιαρχία Ρίμινι.

Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων Χωρών.

Άσκησε τη δικηγορία από το 1946 στην Καβάλα και από το 1961 στην Αθήνα. Αναμείχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός. Επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια με την τότε Ε.Ρ.Ε. το 1956, το 1958, το 1961 και το 1963 και, αργότερα, το 1974 και 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στις παραπάνω περιόδους διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Β. Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Η επικήδειος ακολουθία τελείται σήμερα το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

Σαμαράς: Χάσαμε έναν μεγάλο Ελληνα

Δήλωση για την απώλεια του Νικόλαου Μάρτη, έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά. Σε αυτήν αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας.
Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του.
Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών, και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων.
Πολέμησε, όσο ελάχιστοι, και με την πένα του, για να αναδείξει την “πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας” και τιμήθηκε γι' αυτό από την Ακαδημία Αθηνών.
Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του.
Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου»

ΠΗΓΗ :  http://www.enkripto.com/2013/11/blog-post_5873.html