Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πορεία ενστόλων για μισθούς, συντάξεις!

«Πάμε πορεία για... καφέ» δήλωσαν χθες περίπου οι 300 ένστολοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι 150 με πολιτικά, πρωτοστατούντων των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία στο Μοναστηράκι, κάνοντας την πρώτη πορεία αξιωματικών στη νεότερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χωρίς συνθήματα, χωρίς πανό, χωρίς διαμαρτυρίες και φωνές οι αξιωματικοί, αφού κατάφεραν να διαχωριστούν από διάφορους πολίτες με ελληνικές σημαίες και άλλα τέτοια, περπάτησαν μέσα από την Πλάκα μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός και από εκεί μέσω Συντάγματος στη Λέσχη Αξιωματικών για... καφέ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα ήταν ήρεμα αν εξαιρούσε μια μικρή ομάδα, περί τους 10-15 αξιωματικούς που πήγαν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας στις κάμερες για τα οικονομικά τους, αλλά και για τα οικονομικά των βουλευτών με «εθνικοπατριωτικές ατάκες» του τύπου η «Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες».
Στα κινούμενα πηγαδάκια τα θέματα συζήτησης ήταν τρία. Τα οικονομικά και το 20% των αποδοχών που χάνουν με τις συνολικές μειώσεις των επιδομάτων, οι παραιτήσεις που αυξάνονται δραστικά και απειλούν σοβαρά τα ταμεία και, τρίτο, η πρόσφατη παραίτηση ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που φέρεται να «βρόντηξε» τα γαλόνια του στο υπουργικό γραφείο και παραιτήθηκε διότι προσεβλήθη από τους χαρακτηρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου.
Για τα οικονομικά οι αξιωματικοί έλεγαν ότι η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων τους δεν είναι λογική και αυτό διότι η επιδοματική πολιτική ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις γιατί δεν μπορούσαν να τους δώσουν αυξήσεις στον μισθό. Ο πραγματικός μισθός με 25 χρόνια θητείας δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ και αντί να τον αυξήσουν έδιναν επιδόματα τα οποία τώρα καταργούν και φορολογούν. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, θα οδηγήσει σε νέες αιτήσεις για αποστρατεία, φράση που επιβεβαιώθηκε και με νούμερα αργά το απόγευμα. Από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουν παραιτηθεί άλλοι 100 αξιωματικοί. Και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί κατά πολύ. Σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, γι' αυτό το θέμα, ο υπουργός ζήτησε από τους αρχηγούς να ενημερώσουν τους ένστολους ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδοχές τους. Επίσης ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τους αρχηγούς ότι οι όποιες αλλαγές στα συνταξιοδοτικά και στο χρόνο εργασίας δεν αφορούν τους ένστολους.