Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΣΕΑΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ.





Στα πλαίσια του πολιτισμού και της ενημέρωσης ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξ/κών Γρεβενών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών προσκάλεσαν στην πόλη των Γρεβενών τον φιλόλογο-συγγραφέα και ιστορικό κ. Σαράντο Καργάκο για μια ομιλία-διάλεξη με θέμα :"Προσφυγιά από το δράμα στο θαύμα".

Η αποδοχή της προσκλήσεώς μας από τον κ. Σαράντο Καργάκο και την εντιμότατη σύζυγο του ήταν λίαν τιμητική για την πόλη μας και για το νομό μας.

Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση από τον κ. Σ. Καργάκο του νέου δίτομου βιβλίου με τίτλο "Μικρασιατική Καταστροφή από το έπος στην τραγωδία". Η ομιλία ήταν εκτενής και πλήρως κατατοπιστική και διδακτική τόσο για τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν στις περιοχές καταγωγής των Προσφύγων-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ/ΠΟΝΤΟΣ/ΘΡΑΚΗ αλλά και εγκαταστάσεως τους στην Ελλάδα και στο θαύμα της αναδημιουργίας τους εδώ, καθώς και στην προσφορά τους στον πολιτισμό, οικονομία, επιστήμες, τέχνες, γράμματα, γεωργία, βιοτεχνία, εμπόριο της Ελλάδας.
Μετά το πέρας της ομιλίας οι εκδηλώσεις θαυμασμού και ευχαριστιών προς τον κ. Σαράντο Καργάκο από το πολυπληθές ακροατήριο ήταν θερμές.
Την επομένη 27 Απριλίου, κλιμάκιο του ΣΕΑΝ Γρεβενών επισκέφτηκε με το ζεύγος Καργάκου το Μνημείο Πεσόντων Οπλιτών, Αξ/κών και Υπξ/κών 1940-41 στο ύψωμα Αννίτσα-Γρεβενών για ταπεινό προσκύνημα και ενημέρωση.
Ακολούθησε πλήρης εημέρωση για την τοπογραφία της περιοχής και την εξέλιξη των γεγονότων και μαχών του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Ιταλικών Δυνάμεων εισβολής-της Μεραρχίας Τζούλιας στα βουνά της Πίνδου-Σμόλικα, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή και προσφορά του ντόπιου πληθυσνού των Γρεβενών.
Έγινε αναφορά στο σχέδιο επιστρτεύσεως των εφέδρων της περιοχής των Γρεβενών, την προέλαση των μονάδων κληρωτών και εφέδρων στο πεδίο της μάχης, τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών μονάδων σε τρόφιμα και πολεμικό υλικό από τους κατοίκους της περιοχής, τους εθελοντές αυτοκινητιστές και ημιονηγούς αστράτευτους κάθε ηλικίας, στον απροσμέτρητο ηρωισμό των μαχόμενων μονάδων και του συμπατριώτη του κ. Καργάκου, συνταγματάρχη Δαβάκη που αντιμετώπισε την διαβόητη μεραρχία Τζούλια με το Ελληνικό απόσπασμα Πίνδου.
Ακολούθησε μια σύντομη επίσκεψη στο χωριό της Σαμαρίνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την τοπική ιστορία του χωριού και την αρχιτεκτονική του ιερού ναού της Μεγάλης Παναγίας και του διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Σαμαρίνας.

Για το ΔΣ ΣΕΑΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ Β.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΕΦ.ΥΠ/ΓΟΣ ΠΖ

ΣΧΟΛΙΟ « ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ » : ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΑΞΙΟΣ Ο Σ.Ε.Α.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ Σ.Ε.Α.Ν. ΑΠΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ( …………..ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ! ). ΤΕΛΟΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ !