Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Θωρηκτό Αβέρωφ : Καρατόμηση για το γλέντι.


Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το «γαμήλιο γλέντι» πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ», η κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό και χτες το ΓΕΝ προχώρησε στην απόλυση του διευθυντή του μουσείου, αντιπλοιάρχου εν εφεδρεία Ευάγγελου Γαβαλά.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εντονότατη παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αποδέκτη τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Παρά την καρατόμηση ενός αντιπλοιάρχου, ωστόσο, ο σάλος δε λέει να κοπάσει και η βεβήλωση του θρυλικού θωρηκτού έφτασε μέχρι τη Βουλή. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου άσκησαν δριμεία κριτική για την ανεξήγητη απόφαση του ΓΕΝ να επιτρέψει την πραγματοποίηση δεξίωσης στο πλοίο - μουσείο.

Οπως προέκυψε από την αλληλογραφία του ΓΕΝ αλλά και από την επίσημη πρόσκληση, η εταιρία του εφοπλιστή Λ. Πατίτσα ζήτησε άδεια για εκδήλωση - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καθέλκυση του «Αβέρωφ». Αντί αυτού, όμως, ο κυβερνήτης του θωρηκτού επέτρεψε να τοποθετηθεί στολισμός με ανθοδέσμες στο φυλάκιο του μουσείου, να στηθούν μπουφέδες και να ανοίξουν σαμπάνιες πάνω στο κατάστρωμα.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε λόγο για βαρύ ατόπημα, που εκθέτει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ζήτησε τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαιτίους, ενώ σχετική ερώτηση κατατέθηκε και στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, επισήμανε ότι το γλέντι στο θωρηκτό αποτελεί προσβολή της Ιστορίας, αλλά και πρόκληση «γκλαμουριάς» σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ-Agelioforos.gr