Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΕΑΝ Χίου στη μνήμη του Εφ. Αξιωματικού Χρήστου Πασόη.



Φέτος συμπληρώνονται δεκαεφτά χρόνια από τον αδόκητο χαμό του Έφεδρου Αξιωματικού Χρήστου Πασόη όπου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων τραυματίσθηκε θανάσιμα σε βολή με πραγματικά πύρα στο ΠΒ Κάτω Φανών.

Ο νεαρός Χρήστος Πασόης 24 ετών τότε, με καταγωγή από το Λουτράκι Αλμωπίας του δήμου Αριδαίας στο Νομού Πέλλας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, ΔΕΑ(ΠΖ), σε στρατιωτική μονάδα Πεζικού του νησιού μας. Είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού και είχε ειδικευτεί ως χειριστής αντιαρματικών όπλων άνευ οπισθοδρομήσεως (Α/Τ ΠΑΟ)...
αποσπώντας πάντοτε ευμενή σχόλια από τους ανωτέρους αξιωματικούς του όταν εκπαίδευε κληρωτούς στρατευσίμους μεταλαμπαδεύοντας τους τις στρατιωτικές αρετές και το αίσθημα της φιλοπατρίας.


Για την ιστορία, το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 1996 ήταν σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πύρα με το σύνολο των όπλων των μονάδων. Στις 12 του μηνός λίγο πριν τη τελική φάση της ασκήσεως θα εκτελούσαν βολή τα Α/Τ ΠΑΟ 106mm όπως είχαν κάνει και δυο ήμερες νωρίτερα, όταν θα εκτελούσε βολή το στοιχείο ΠΑΟ που ήταν τοποθετημένος ο αείμνηστος συνέβη το αναπάντεχο, τη στιγμή της πυροδότησης ο άτυχος ΔΕΑ βρέθηκε πίσω από το πυροβόλο μέσα στο κώνο αερίων του βλήματος όπου ο θάνατος του ήταν σχεδόν ακαριαίος μιας και τα τραύματα που προήλθαν από το ωστικό κύμα ήταν θανάσιμα.


Μετά από τόσα χρόνια τι να θυμηθεί κανείς, τις εφημερίδες της εποχής που έγραψαν για το χαμό του νεαρού παλικαριού που κόπηκε τόσο σύντομα το νήμα της ζωής του, τη ΡΙΘ' 18-04-1997 Συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων όπου αναφέρετε όλο το πόρισμα της 'Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που έλαβε χώρα για την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου του Εφέδρου Αξιωματικού Χρήστου Πασοή, ή τη πενιχρή χρηματική αποζημίωση που πήρε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Αμέσως μετά το ατύχημα η ΑΣΔΕΝ σε συνεργασία με το τότε Στρατιωτικό Διοικητή Χίου, Ταξίαρχο Αλέξανδρο Τζουρά, μερίμνησε και κατασκευάσθηκε στο χώρο του ατυχήματος καλαίσθητο μνημείο στη μνήμη του αειμνήστου Εφέδρου Αξιωματικού για να θυμίζει στους νεώτερους ότι τούτη τη γη είμαστε ταγμένοι να τη φυλάξουμε με το αίμα μας και το πεδίο βολής Κάτω Φανών να μετονομασθεί σε πεδίο βολής ΔΕΑ(ΠΖ) Χρήστου Πασόη ώστε να μαρτυρά ότι κάνεις δε πρόκειται να ξεχάσει τη θυσία του για την άμυνα της Πατρίδος μας.

Με τη σειρά του ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χίου θέλοντας να τιμήσει τον εκλιπόν συνάδελφο Εφ. Αξιωματικό παρευρέθη με πολυμελή αντιπροσωπία στο 6μηνιαιο μνημόσυνο του το 1997 στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Λουτράκι Αλμωπίας και κάθε χρόνο πραγματοποιεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει στηθεί στα Κάτω Φανά από όπου είναι και οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται.

Θα ήταν θεμιτό έστω και ετεροχρονισμένα η τοπική κοινωνία να τιμήσει το ξεχασμένο από τη πολιτεία αλλά όχι λησμονημένο Ήρωα με κάποιο τρόπο και η Επιτροπή Ονοματοθεσίας Οδών του Δήμου Χίου να έδινε το όνομα του σε ένα δρόμο της πόλης μας όπως παρακάτω: Οδός Εφ. Ανθυπολοχαγού Χρήστου Πασόη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου συνάδελφε Χρήστο, όπου προερχόμενος από το ακριτικό Λουτράκι Αλμωπίας, άφησες τη ζωή σου στην ακριτική Χιώτικη γη.

 Από το ΣΕΑΝ Χίου