Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

defencenews.gr - Προβληματισμοί και προτάσεις για το μέλλον της εφεδρείας!


Προβληματισμοί και προτάσεις για το μέλλον της εφεδρείας!

Τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, συνεχώς δημιουργούνται νέα σωματεία και ομοσπονδίες εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων από άτομα που έχουν την θέληση να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για να συνεισφέρουν στην άμυνα της πατρίδας μας, σύμφωνα με την συνταγματική υποχρέωσή τους. Κι ενώ θα περίμενε κανείς οι προσπάθειες αυτές να αγκαλιαστούν από τους αρμοδίους του ΥΠΕΘΑ, διάχυτη είναι η πικρία στους κόλπους των εθελοντών εφέδρων για την αντιμετώπισή τους, που ξεκινά από την αδιαφορία και φτάνει μέχρι την απαξίωσή τους.

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης
Σε ένα κράτος που οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την εθνική άμυνα, η στρατιωτική θητεία και ο στρατεύσιμος πληθυσμός μειώνονται διαρκώς, ενώ αντίθετα οι ασύμμετρες απειλές αυξάνονται, θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα ώστε να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό των εθελοντών εφέδρων και να ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, όπως έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας μέσω της εγγραφής των εφεδρικών σωματείων στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει κάποιες από τις αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης της εφεδρείας με σκοπό την αφύπνιση των αρμοδίων, χωρίς να υπεισέρχεται σε κρίσιμες λεπτομέρειες που για ευνόητους λόγους δεν είναι ανακοινώσιμες στον τύπο.

Το το είναι εφεδρεία προκύπτει από το άρθρο 4 παρ. 1 του ΣΚ 20-1 «Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στον Στρατό», σύμφωνα με το οποίο, ο Ελληνικός Στρατός αποτελείται από τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή και την Εφεδρεία. Επομένως η Εφεδρεία είναι ένα από τα τρία κομμάτια του Ελληνικού Στρατού και ομίως ισχύει και για τους λοιπούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή αποτελείται τόσο από τους μόνιμους στρατιωτικούς που έχουν αποστρατευτεί και όταν επιστρατεύονται αποκαλούνται «μόνιμοι εξ εφεδρείας» όσο και από τους κληρωτούς που απολύθηκαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και όταν επιστρατεύονται αποκαλούνται «έφεδροι εξ εφεδρείας». Αμφότεροι εγγράφονται στην Εφεδρεία μέχρι τη συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας, ανάλογα με το βαθμό που φέρουν.
ΠΕΡ/ΡΑ - ΠΗΓΗ : http://defencenews.gr/joomla/index.php/2013-12-13-10-15-40/2013-12-14-15-27-06/90-provlimatismoi-kai-protaseis-gia-to-mellon-tis-efedreias