Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2017: Κορυφώθηκε η μεγάλη άσκηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα και εξελίξεις.




Ολοκληρώθηκε το τριήμερο (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 21-23/4/2017) η μεγάλη γιορτή της ελληνικής εφεδρείας, ο Μακεδονομάχος 2017.

Κείμενο του ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΗΓΗ : http://www.defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/5561-makedonomaxos-2017-koryfothike-i-megali-askisi-me-endiaferonta-symperasmata-kai-ekselikseis

Η ετήσια στρατιωτική ολυμπιάδα των Ελλήνων Εφέδρων – Εθνοφυλάκων, ο Μακεδονομάχος, διεξάγεται κάθε χρόνο, υπό την ευθύνη της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Σε αυτήν ομάδες των 8 ανδρών η κάθε μια, συναγωνίζονται αλλά και εκπαιδεύονται παράλληλα σε διάφορα αντικείμενα, που πλέον αντιμετωπίζουν σύγχρονοι στρατοί στις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αντικείμενα απο την διαχείριση αιχμαλώτων, ναρκοπόλεμο, περιπολίες, μάχη αστικού περιβάλλοντος, μεταφορά τραυματία και άλλα.

Φέτος, ο Μακεδονομάχος έγινε 10 ετών. Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τον αγώνα των εφέδρων, οι οποίοι με ιδίους πόρους εκπαιδεύονται για τον ενδεχόμενο, εάν και εφόσον χρειαστεί, να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη κατάσταση της Πατρίδας, αυτή την χρονιά επέτρεψε να γίνει η διοργάνωση στους χώρους ευθύνης της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στο Κιλκίς. Στην φετινή διοργάνωση τα περίπολα, τα οποία φέτος έφτασαν τα 31, δηλαδή 240 άτομα διαγωνιζόμενοι (και 108 άτομα οργανωτική), εκτέλεσαν ακτινωτά τις αποστολές που τους ανατέθηκαν από την βάση. Ακτινωτά σημαίνει ότι τα περίπολα λάμβαναν μετά από ενημέρωση μια αποστολή στην συνέχεια την εκτελούσαν και μετά επέστρεφαν πίσω στο κέντρο για να αναλάβουν εκ νέου μια νέα αποστολή.Οι αποστολές που έπρεπε να φέρουν σε πέρας τα περίπολα του Μακεδονομάχου 2017 ήταν:

Συνοδεία φάλαγγας οχημάτων και αντιμετώπιση ενέδρας
Μεταφορά τραυματία ομαδάρχη πίσω στην βάση
Έλεγχος οχημάτων Check Point – σύλληψη υπόπτων
Μάχη εντός κατοικημένων τόπων – εκκαθάριση κτιρίων και συγκροτημάτων (ημέρα και νύχτα)
Διαβίβαση κωδικοποιημένων συντεταγμένων στο κέντρο επικοινωνιών
Κλίση πυρών πυροβολικού
Μεταφορά πυρομαχικών από την βάση προς φυλάκιο και πίσω.
Διαδικασία κρυπτογραφημένης αναγνώρισης του περιπόλου από το ΚΕΠΙΚ
Επαφή με πράκτορα – διαχείριση πληροφοριών
Eπιθετικός αγώνας ,κατάληψη υψώματος
Αμυντικός αγώνας ,Άμυνα –Σύμπτυξη-Απαγκίστρωση
Κατάληψη γέφυρας – Έλεγχος και αναφορά για τις δυνατότητες χρήσης της.
Ενέργειες αμέσου αντιδράσεως περιπόλου σε ενέδρα
Α’ Βοήθειες μάχης
Λεπτομερής αναφορά σε προϊστάμενα κλιμάκια.

Όμως σημειώνει ο υπεύθυνος ασκήσεως στις παρακάτω αναφορές – παρατηρήσεις το χαρακτηριστικό του φετινού αγώνα ήταν ότι οι συμμετοχές σε ομάδες και γενικά στο σύνολο ξεπέρασαν όποιο προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό είναι κάτι που ως επιτυχία το μοιράζονται ολοι, εμεις ως οργανωτές αλλά και εσεις ως ασκούμενοι-διαγωνιζόμενοι .Όπως ελέχθη ήδη ενώπιων σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας τόσα χρόνια χωρίς την οποία δεν θα τολμούσαμε το τόσο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Σχετικά με το αγωνιστικό σκέλος δεν θα μιλήσω για τα πολύ σημαντικά στρατιωτικά αντικείμενα που έχουμε κάθε χρόνο για τα οποία μπορείτε να ανατρέξετε στο πλούσιο υλικό που υπάρχει στον ισότοπο μας από προηγούμενα έτη. Φέτος οι καινοτομίες ήταν δυο:

1) H άμυνα και μετά η σύμπτυξη: Όπου δόθηκε η ευκαιρία να μπουν οι άνδρες σε ταχυσκαπτα δηλαδή να σκάψουν ορυγματα. Αυτό σε συνάρτηση με τον πολύ κρύο και με αέρα καιρό έκανε πολύ κόσμο να έρθει στα όρια του και οι εγκαταλείψεις δεν έλειψαν.Τα σκασμένα χείλη ήταν συνηθισμένη εικόνα.

2) Η κωδικοποίηση των Διαβιβάσεων όπως θα γίνει στην πραγματικότητα: Ένα αντικείμενο που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των μελών μας Δημήτρη & Θεμιστοκλή.

Δυστυχώς το τραγικό ατύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου UH-1H Huey δεν επέτρεψε την επίσκεψη του Υ.ΕΘ.Α και του Α/Γ.Ε.Σ. Μήνυμα του Αρχηγού, με πολύ ουσιαστικά λόγια, αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες από τον Δ/τη της 71ης ΑΜ/ΤΑΞ/ΠΖ .Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε πριν την έναρξη της απονομής των επάθλων για τα θύματα του δυστυχήματος και για τον συνάδελφο Εθνοφύλακα Δήμο Παπαδόπουλο, αυτούς τους ήρωες της καθημερινής προσπάθειας των ενόπλων δυνάμεων αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού Έθνους για την διατήρηση της Ειρήνης.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=614:%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%85-2017&Itemid=932