Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

20o Συνέδριο UEP - Δελτίο Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΕΙΚΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών (UEP) λειτουργεί ως ομοσπονδία στρατιωτικών συνδέσμων αλεξιπτωτιστών με έδρα το Παρίσι και έχει εγγραφεί με βάση διάταξη της 1ης Ιουλίου 1991 της γαλλικής νομοθεσίας. Το καταστατικό της δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλίας στις 21 Μαρτίου 1990. Στις 12 Μαρτίου 1994 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων εντάχθηκε ως ισότιμο μέλος. Οι αντικειμενικοί σκοποί της Ένωσης οριοθετούνται στην προαγωγή των παραδοσιακών αξιών των αλεξιπτωτιστών κάθε γενεάς, την ενίσχυση κάθε δραστηριότητας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης, τη δημιουργία αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Το Μάιο 1991 πραγματοποιήθηκε το 1ο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν άλλα δεκαοκτώ συνέδρια σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Τον Οκτώβριο 1999 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 9ο συνέδριο. Τον Ιούνιο 2000 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός αλεξιπτωτιστών στη Γαλλία. Το τελευταίο ετήσιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2009 στην Ουγγαρία.

Ως συνέχεια, σαράντα αντιπρόσωποι από έντεκα χώρες συμμετείχαν στο Εικοστό Ετήσιο Συνέδριο ‘‘ΖΗΝΩΝ’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, το οποίο είχε διεξαχθεί, υπό την προεδρία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στη Λάρνακα μεταξύ 4 και 8 Οκτωβρίου 2010. Πιο συγκεκριμένα, αποστολές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, αλλά και παρατηρητές από την Αυστρία έλαβαν μέρος στις καθορισμένες από το παρελθόν συνέδριο της Ουγγαρίας εργασίες. Της Ελλαδικής αντιπροσωπίας ηγήθηκε ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαληνός, ο οποίος ευδοκίμως υπηρέτησε στην Κύπρο το 1974, ανδραγαθήσας ηγούμενος νικηφόρως τμημάτων καταδρομών ενάντια στους Τούρκους εισβολείς. Επιπρόσθετα, τριάντα έξι αλεξιπτωτιστές διαγωνίσθηκαν στο Δέκατο Ετήσιο Διαγωνισμό ‘‘ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ’’ στη Λακατάμια. Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που αναλήφθηκε επιτυχώς η προσπάθεια διεξαγωγής ταυτοχρόνως του συνεδρίου και των αγώνων αλεξιπτωτισμού, προκαλώντας το θαυμασμό των φιλοξενουμένων για την οργανωτική επάρκεια και επιτελική δεινότητα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Σταυροβούνι. Τα τμήματα, τόσο των συνέδρων όσο και των αθλητών, επιθεώρησε ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης. Δρομέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφερε στο χώρο, παρά το Ηρώον της 32 Μοίρας Καταδρομών, δάδα, με αφετηρία τη Μονή Σταυροβουνίου. Παρούσες, κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών, η σύζυγος, η θυγατέρα και ο εγγονός του αείμνηστου Διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στον Άγιο Ιλαρίωνα την 21 Ιουλίου 1974.

Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν κατά το μη εργάσιμο χρόνο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας, από την ελεύθερη Αμμόχωστο έως και την Πάφο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, ενημερώθηκαν σχετικώς για το ιστορικό της πόλης του Ευαγόρα και του Τελαμώνιου Τεύκρου. Στην Πάφο επισκέφθηκαν το Ασκληπιείο, την κατακόμβη της Αγίας Σολομωνής, τη Θεοσκέπαστη και τα περίφημα ψηφιδωτά. Ακολούθως περιηγήθηκαν στο Κούριο, στο ναό του Απόλλωνα Υλάτη και στην Αμαθούντα. Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας κατέθεσαν δάφνινο στέφανο στους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της Κυπριακής ελευθερίας. Επισκεπτόμενοι τα Κεντρικά Γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καταδρομών και γευμάτισαν με τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΦ και το Διοικητή Καταδρομών.

Στις τρεις προγραμματισμένες συνόδους οι σύνεδροι ενδιέτριψαν σε θέματα που αφορούν στις αποστολές και την αξιοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και στην εκπόνηση Σχεδίων Δράσης και Στρατηγικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων στο πλέγμα της σημερινής πραγματικότητας, την τρομοκρατία, την προσφορά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, το ΝΑΤΟ, το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες, τη στρατιωτική συνεργασία των ευρωπαϊκών στρατιωτικών ομάδων και σχηματισμών.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων πραγματοποιήθηκαν δεκάδες άλματα ακριβείας, με ελεύθερη πτώση από ύψος 1 000 περίπου μέτρων. Χρησιμοποιήθηκαν πτητικό μέσο της Διοίκησης Αεροπορίας και της Αστυνομικής Δύναμης. Οι ρίψεις πραγματοποιούνταν κατά ομάδα. Πρώτευσε η ομάδα των Ιταλών. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα της Ισπανίας και την τρίτη θέση η ομάδα της Ουγγαρίας. Τονίζεται πως οι ομάδες αυτές διεκδίκησαν ή και κατέλαβαν παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι αθλητές διέμεναν σε παραθαλάσσιο χώρο της Λάρνακας (ΚΑΑΥ).

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, διεξήχθη η τρίτη και τελική σύνοδος του Εικοστού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, στο χώρο του Θαλάσσιου Μουσείου Αγίας Νάπας. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών ο κ. Μάκης Οικονομίδης είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να καταθέσει εμπεριστατωμένη έκθεση και μελέτη του αναφορικά με την παραβίαση κανόνων Διεθνούς Δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο. Οι σύνεδροι εξέφρασαν τη ζωηρή επιθυμία να προβάλουν το διαφωτιστικό αυτό υλικό σε εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα τους, καθώς και στις οικείες αρχές.

Ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Σταυροβούνι, η τελετή λήξης του Συνεδρίου. Τη βράβευση των νικητών διαδέχθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Κατόπιν συγκεκριμένης πρότασης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, δυο διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες και υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, ανακηρύχθηκαν ομόφωνα επίτιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών. Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα. Προβλήθηκε και εγκωμιάστηκε η συμβολή και έμπρακτη στήριξή τους στους ευγενικούς σκοπούς, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του 2011 στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Για ακόμη μια φορά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, ειδικότερα τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Διοίκηση Αεροπορίας, την Αστυνομική Δύναμη, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τους χορηγούς επικοινωνίας Τηλεοπτικό Σταθμό ΜΕΓΚΑ και Φιλελεύθερο και την Εταιρεία Αδελφοί Λανίτης. Χάριτες οφείλει και σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που συνέβαλαν στην υλοποίηση της υπεράνθρωπης αυτής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας, στην οποία καταβλήθηκαν, κατά την προετοιμασία του Συνεδρίου, δέκα χιλιάδες ώρες εργασίας.

ΠΗΓΗ : tolmon.gr