Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - Τ.Α.Μ.Σ. << ΕΛΠΙΣ >>.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
( Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. )
ΓΑΜΒΕΤΑ 14 και ΑΜΑΛΙΑΣ ΤΚ 56224 ΕΥΟΣΜΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.Α.Μ.Σ. << ΕΛΠΙΣ >>

Tην Κυριακή 24 Ιουνίου διεξήχθη στην Αττική η πρώτη διασωματειακή Άσκηση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού τα τέσσερα σωματεία <<Εθελοντών Εφέδρων>> της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.) που εδρεύουν στην Αθήνα (ΛΕΦΕΔ, ΠΕΝΕΦΥΟ, ΣΣΑΕ, ΣΕΕΔΑ), ενώ ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η συμμετοχή των συναδέλφων της ΛΕΦΕΔ Τριπόλεως.

Η Άσκηση ονομάστηκε ΤΑΜΣ <<ΕΛΠΙΣ>> εκφράζοντας την ελπίδα των Εθελοντών Εφέδρων ότι κάποια στιγμή θα αξιοποιηθεί η ανιδιοτελής προσφορά τους προς την πατρίδα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με τη θεσμοθέτηση του ρόλου τους.

Η ΤΑΜΣ <<ΕΛΠΙΣ>> ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής με την οργάνωση κι επάνδρωση των ΣΤΕΚ, επτά τον αριθμό. Όταν ανεφέρθη ετοιμότητα από όλουςτους επικεφαλής των ΣΤΕΚ (ΣΤΕΚάρχους), όλοι οι Έφεδροι συγκεντρώθηκαν για την προβλεπόμενη αναφορά, σε προκαθορισμένο χώρο. Οι επικεφαλής των σωματείων ανέφεραν τον αριθμό παρόντων προς τον έχοντα την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία όλων των ΣΤΕΚ και ρύθμισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι Έφεδροι που θα διήρχοντο από τα ΣΤΕΚ σχημάτισαν εξαμελείς ομάδες και άρχισε η διέλευση από τα ΣΤΕΚ.
Ο σκοπός της Άσκησης δεν ήταν διαγωνιστικός, αλλά εκπαιδευτικός και, κυρίως, μία αφορμή γνωριμίας των Εθελοντών Εφέδρων της ΠΟΕΕΦΕΔ μεταξύ τους επί του πεδίου. Έτσι, κάθε ομάδα έκανε μία αρχική προσπάθεια να διαπραγματευθεί κάθε ΣΤΕΚ οσο καλύτερα μπορούσε - δεδομένου ότι σε πολλές ομάδες υπήρχαν μέλη που συνεργάζονταν για πρώτη φορά. Η ουσία, όμως, ήταν η ενημέρωση – εκπαίδευση που έκανε στη συνέχεια ο κάθε επικεφαλής του ΣΤΕΚ.

Τα ΣΤΕΚ αναλυτικά:

*1.       **Επάνδρωση Σημείου Ελέγχου (**checkpoint) - έλεγχος υπόπτου
αυτοκινήτου*
*2.       **Μάχη εκ του σύνεγγυς σε αστικό έδαφος (**CQB - **MOUT)*
Η κάθε ομάδα έπρεπε να εξασφαλίσει άγνωστο κτίριο με διαδοχικά δωμάτια, σε κάθε ένα από τα οποία υπήρχαν ένας ή περισσότεροι στόχοι. Το αντικείμενο δεν ήταν από τα πιο εύκολα, καθώς απαιτείται καλός συντονισμός στην κίνηση και στην ασφάλεια της ομάδος που επιχειρεί. Αφού κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να κάνει μία πρώτη δοκιμή, ακολουθούσαν η ενημέρωση και οι διορθώσεις από τον υπεύθυνο του ΣΤΕΚ. Τέλος, η ομάδα επιχειρούσε για άλλη μία φορά την εκκαθάριση, υπό την πίεση του χρονομέτρου, όμως, αυτή τη φορά, κάτι που ανέβαζε την αδρεναλίνη κατακόρυφα.
*3.       **Α΄ Βοήθειες Πεδίου Μάχης *
Σκοπός του ΣΤΕΚ δεν ήταν μόνο να διαπιστωθούν οι γνώσεις Α΄ Βοηθειών για πολεμικά τραύματα από τους Εθελοντές Εφέδρους, αλλά κυρίως να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε τακτικές συνθήκες. Έτσι, κάθε ομάδα έπρεπε να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση τακτικά. Ξαφνικά ο υπεύθυνος του ΣΤΕΚ έδινε επαφή και τραυματία. Η ομάδα έπρεπε να κάνει τις ανάλογες ενέργειες αμέσου αντιδράσεως, μεριμνώντας ταυτόχρονα εγκαίρως για την περιποίηση των τραυμάτων του μέλους της. Φυσικά, κι εδώ ακολουθούσε απενημέρωση κι επισήμανση των λεπτομερειών, οι οποίες, όμως, σε πραγματικές συνθήκες θα καθορίσουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
*4.       **Ρίψη Χ/Β*
*5.       **Ορεινός αγώνας*
*6.       **Αίτηση πυρών ΠΒ*
*7.       **Στίβος ατομικής τακτικής οπλίτη*

Αργά το μεσημέρι και αφού όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διέλθει από όλα τα ΣΤΕΚ έγινε η τελική αναφορά και δόθηκε το πέρας της Ασκήσεως. Διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες Εθελοντές Έφεδροι ενωμένοι, οι οποίοι έστω και με πενιχρά μέσα διατηρούνται αξιόμαχοι.

Ελπίδα των συντελεστών της ΤΑΜΣ <<ΕΛΠΙΣ>> παραμένει η θεσμοθέτηση σύντομα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ του <<ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΕΦΕΔΡΟΥ>>, ενός θεσμού που θα αυξήσει κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ικανότητα, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη βεβαρυμμένα οικονομικά της πατρίδος μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ















ΠΗΓΗ : Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.