Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ.

 

    
Η μοναδικότητα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, σ’ αναφορά πάντοτε με οποιοδήποτε σωματείο, σύνδεσμο, σύλλογο ή ίδρυμα της Κύπρου, έγκειται στα πιο κάτω χαρακτηριστικά γνωρίσματά του:

1. Το επιτελείο του αποτελείται από καταδρομείς που ηγήθηκαν πολεμικών τμημάτων στις ακτές της Κερύνειας και τις κορφές του Πενταδακτύλου, ενταγμένοι στις θρυλικές Μονάδες Καταδρομών κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, καταγράφοντας τις λαμπρότερες σελίδες στη νεότερη ελληνική ιστορία μας.

2. Έχει στρατολογήσει στους κόλπους του 4 περίπου χιλιάδες μέλη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επώνυμοι στρατηγοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι ο μαζικότερος σύνδεσμος στο πανελλήνιο. Παραρτήματά του υφίστανται σε όλες ανεξαίρετα τις επαρχίες της Κύπρου, στη Μητρόπολη και τη διασπορά (Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία).

3. Έχει παράδοση 28 χρόνων έμπρακτης προσφοράς προς τις Μονάδες Καταδρομών και το ταμείο άμυνας γενικότερα, στο οποίο και κατέβαλε με διάφορες μορφές συνολικό ποσό ύψους €2.000.000. Ο Πύργος Αναρριχήσεων, το σκοπευτήριο κινητών στόχων, τα γυμναστήρια της 32 ΜΚ και της 34 ΜΚ, το παρεκκλήσιο Σταυροβουνίου, το μνημείο πεσόντων στην 31 Μοίρα Καταδρομών και ο ανδριάντας του στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη αποτελούν δείγματα της ευγενικής συνδρομής του ΠΣΕΚ.

4. Διατηρεί οικήματα ή εντευκτήρια σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου. Τα Κεντρικά Γραφεία, εντός των τειχών της ιστορικής πόλης της Λευκωσίας όπου και απασχολείται μόνιμο προσωπικό, υφίστανται και λειτουργούν ως ναυαρχίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Σαν έπαλξη ορθώνεται το λιθόκτιστο νεοκλασικού ύφους κτήριο του 1936, με τα κορινθιακά κιονόκρανα. Το χώρο αυτό έχουν τιμήσει με την παρουσία τους όλοι οι εκάστοτε διατελέσαντες υπουργοί άμυνας, αρχηγοί ΓΕΕΦ, ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, οι πλείστοι πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων, οικείοι πεσόντων καταδρομέων, επισκέπτες από την αλλοδαπή και καταξιωμένες, πνευματικές προσωπικότητες πανελλήνιας εμβέλειας.

5. Πολλάκις έχει εγκωμιασθεί το έργο του από τους ανώτατους άρχοντες τόσο της κυπριακής, όσο και της ελλαδικής πολιτείας, αναγνωρίζεται δε από το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού. Στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων έχουν απονεμηθεί οι ανάλογες τιμές και διακρίσεις, μεταξύ άλλων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΕΦ, τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδος, την ΕΛΔΥΚ και τη Διοίκηση Καταδρομών Κύπρου. Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είναι επίτιμα μέλη του.

6. Προεδρεύει της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ‘‘Ιερός Λόχος’’ στην οποία συμμετέχουν σημαντικότατοι και αξιόλογοι Σύνδεσμοι της Μητρόπολης και του απόδημου Ελληνισμού, με έδρα τη Λευκωσία. Το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 1996, τους δε συνέδρους αποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης. Πρωτεύουσα αποστολή της Ομοσπονδίας παραμένει η ευρύτερη δυνατή προβολή και διάδοση των οικουμενικών αξιών του απαράμιλλου κλασικού ελληνικού πνεύματος. Η ενεργός συμμετοχή στον επίπονο αγώνα για ευόδωση των εγγενών προσπαθειών κατίσχυσης της δικαιοσύνης, αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας, εδραίωσης της δημοκρατίας και απελευθέρωσης της κατεχόμενης πατρώας γης.

7. Αντιπροσωπεύει επισήμως την Κύπρο ως ισότιμο μέλος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών (UEP). Πραγματοποίησε κατέχοντας την προεδρία της Ένωσης δυο πανευρωπαϊκά συνέδρια και αγώνες αλεξιπτωτιστών στα έτη 2000 και 2010 με εξαιρετική επιτυχία. Η UEP με εκατόν περίπου χιλιάδες μέλη, ως συνομοσπονδία με απεριόριστη λειτουργία και έδρα το Παρίσι, σκοπό έχει την ενθάρρυνση κάθε προσπάθειας που επιδιώκει τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης σ’ έναν ελεύθερο κόσμο. Αποτελεί μια ανεξάρτητη δύναμη που βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες των στρατιωτικών αλεξιπτωτιστών κάθε γενεάς. Αυτόν τον προμαχώνα ο ΠΣΕΚ αξιοποίησε για προώθηση ζητημάτων που αφορούν στο εθνικό μας θέμα, διαφώτιση των ετέρων για την τούρκικη εισβολή και κατοχή, τις συνέπειές της και τη συστηματική παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

8. Ίδρυσε το Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου, το οποίο και λειτουργεί ως κιβωτός της υπέρτατης προσφοράς των Μονάδων Καταδρομών της Κύπρου, αλλά και ως ερευνητικό κέντρο. Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. Στο χώρο αυτό διαφυλάσσονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, αρχειακό ιστορικό υλικό, οπλισμός και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων καταδρομέων. Ως φορέας προώθησης της έρευνας και καταγραφής της ιστορίας των Μονάδων Καταδρομών έχει δρομολογήσει και διεκπεραίωσε ήδη την επεξεργασία και καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1964 - 1974.

9. Το κοινωνικό έργο του εμπράκτως εκδηλώνεται κυρίως μέσω της δημιουργίας του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών, του οποίου η προσφορά έχει πολλαπλώς αναγνωριστεί από την ελλαδική και κυπριακή πολιτεία. Η θεσμική συνεργασία του Τμήματος αυτού με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομική Δύναμη και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεικνύει την εγκυρότητα και καταξίωση του Συνδέσμου μας. Οι συγκεκριμένες ομάδες πλειστάκις ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις των αρμοδίων αρχών Κύπρου και Ελλάδας για κατάσβεση πυρκαγιών, αντιμετώπιση σεισμών και πλημμυρών, διάσωση ατόμων ευρισκομένων σε κίνδυνο στη θάλασσα και την ξηρά και προστασία του θαλάσσιου και υποβρύχιου περιβάλλοντος.

10. Αγαστή, απρόσκοπτη και ενίοτε θεσμική είναι η συνεργασία με φορείς, σωματεία και οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο Σύνδεσμος Εθελοντών Αγωνιστών 1963 – 64, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, οι σύνδεσμοι πολεμιστών διαφόρων ταγμάτων της Εθνικής Φρουράς, οι σύνδεσμοι εφέδρων του Πυροβολικού, των Τεθωρακισμένων, των Εφέδρων Αξιωματικών, της Στρατονομίας, του Μηχανικού, των Βατραχανθρώπων, των απόστρατων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, τόσο στην Κύπρο όσο και στη μητροπολιτική Ελλάδα.

11. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών Κύπρου (ΟΑΚ), συνεργαζόμενος με τα σωματεία ‘‘Φαέθων’’ και ‘‘Αιθέρες’’ το Μάιο 2001. Βασικός σκοπός η οργάνωση, διοίκηση, διάδοση, ανάπτυξη και εξύψωση του αλεξιπτωτισμού στην Κύπρο, δια της συμμετοχής σε διεθνείς και άλλους αγώνες. Η Ομοσπονδία στεγάζεται στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΣΕΚ και σημαντικότατα έχει συνδράμει τις προσπάθειές του, ιδιαιτέρως όσον αφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στους αγώνες της UEP. Η ΟΑΚ συνιστά φυτώριο για ανάδειξη νεαρών αθλητών, καθώς και εκκολαπτήριο περαιτέρω αναβάθμισης του επιπέδου των εν ενεργεία στρατιωτικών και άλλων αλεξιπτωτιστών.

12. Έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών καταστατικό ίδρυσης Ακαδημίας, με αντικειμενικό σκοπό την καλλιέργεια και προαγωγή των Πολιτικών Επιστημών, των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, την υλοποίηση αξιόλογων συστηματικών μελετών, εφαρμοσμένης αναλυτικής εργασίας και την ενθάρρυνση της έρευνας. Την ανάπτυξη της επιστημονικής υποδομής και αξιοποίηση του προσωπικού κυρίως στους τομείς της άμυνας και της πολιτικής προστασίας. Την προώθηση της δημιουργίας συναφών δικτύων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

13. Το επιτελείο και τα μέλη του είναι ψυχικώς και άλλως πως έτοιμα, ν’ αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας οποιανδήποτε αποστολή. Στις τάξεις του έχει εκκολάψει μεταξύ άλλων 250 αλεξιπτωτιστές, 300 βατραχανθρώπους και 100 μαραθωνοδρόμους. Σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό (Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα) έχει επιτύχει σημαντικές για την Κυπριακή Δημοκρατία διακρίσεις. Σε στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν ο αλεξιπτωτισμός, οι αυτόνομες καταδύσεις, οι πολεμικές τέχνες, η σκοποβολή και οι χιονοδρομίες, ενώ συχνότατα διοργανώνονται διαβιώσεις, πορείες, αναρριχήσεις, ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα και αθλητικές δραστηριότητες.

14. Ουδέν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επαρχιακών Επιτροπών κατέχει αξιωματική θέση σε οποιοδήποτε κόμμα της Κύπρου. Ο χαρακτήρας του είναι αμιγώς υπερκομματικός. Η συγκεκριμένη αυτή στάση διασφάλισε τη διαχρονική αξιοπιστία, την εγκυρότητα, το σεβασμό, την εκτίμηση και υπόληψη του Συνδέσμου, αλλά και κατ’ επέκταση των Μονάδων Καταδρομών και της Εθνικής μας Φρουράς.

15. Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων ενεργά και ανελλιπώς υπηρετούν την εφεδρεία όλα αυτά τα χρόνια, είναι δε σχεδόν άπαντες οι διοικητές ΛΕΑ και Λόχων των Μονάδων Καταδρομών ενεργά μέλη του. Ιδιαιτέρως κατά τους πρώτους δύσκολους χρόνους μετά την τούρκικη εισβολή, ουσιωδώς συνέβαλε το επιτελείο του στην αποκατάσταση της πειθαρχίας και την εδραίωση του κύρους της Εθνικής μας Φρουράς. Ως απότοκο, διαχρονικά έχει σφυρηλατηθεί δεσμός αγαστής συνεργασίας, ο οποίος ευεργετικά έχει επιδράσει στις σχέσεις των πολιτών με τα μόνιμα στελέχη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

16. Διατηρεί άριστες σχέσεις και τυγχάνει αναγνώρισης απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, την πολιτειακή, τη θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τις δημόσιες και ημικρατικές υπηρεσίες. Οι δεσμοί αυτοί συνάφειας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, λειτουργεί αρκούντως ενισχυτικά και υποβοηθητικά στις επιδιώξεις που οριοθετήθηκαν στην ιδρυτική καταστατική διακήρυξη.

17. Το πολυπρισματικό πλέγμα εκδηλώσεων διαλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα ποικίλων δραστηριοτήτων σε καθημερινή κι εξακολουθητική βάση, τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Στις εκδηλώσεις αυτές αθρόα συμμετέχουν τα μέλη κυρίως του Συνδέσμου, καθώς και διάφοροι άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς και ευαγή ιδρύματα, αδιαλείπτως προβαλλόμενες στα κυπριακά και ελλαδικά μέσα ευρύτερης ενημέρωσης.

18. Πλήρης διαφάνεια καλύπτει τις δραστηριότητές του, εφόσον τακτικότατα πραγματοποιούνται οι συνεδρίες των Επαρχιακών Επιτροπών και του Διοικητικού Συμβουλίου. Στις τακτικές συνελεύσεις των Παραρτημάτων συμμετέχουν άπαντα τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ στα παγκύπρια συνέδρια οι εκλελεγμένοι 180 Αντιπρόσωποι. Στις τελετές και τα εναρκτήρια των συνεδρίων παρούσα πάντοτε η αρμοδία ανώτατη δημόσια αρχή, όπου και κατά κανόνα προβαίνει σε χαιρετισμό η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πλείστες των δραστηριοτήτων του καλύπτονται ειδησεογραφικά, από τα εγκυρότερα μέσα ευρύτερης ενημέρωσης.

19. Η σύνδεση της αρχής του κινήματος με οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόσωπο έχει αποφευχθεί και εμπράκτως. Την προεδρία υπηρέτησαν έξι μέχρι τώρα διαφορετικά πρόσωπα. Στις επαρχιακές επιτροπές, οι επικεφαλής γραμματείς των παραρτημάτων εύρυθμα αναπληρώνονται, διασφαλίζοντας την ομαλή δημοκρατική διαδοχή. Η συμμετοχή εθελοντών, για προσφορά υπηρεσιών μέσα στους κόλπους των θεσμικών οργάνων πέρα από τις καταστατικώς προβλεπόμενες θέσεις δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας, ίσων ευκαιριών στα μέλη, επιβοηθεί τη μεταφορά εμπειριών σε νεαρότερα στελέχη και ενισχύει τον επαρκή έλεγχο προκειμένου να αποφευχθούν στεγανά, αποκλεισμοί, νοσούσες δομές και παθογόνα φαινόμενα.

20. Το Διοικητικό Συμβούλιο υφίσταται ενδελεχή έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα Εφόρων, με αποτέλεσμα οι ενέργειές του να περιορίζονται στα αυστηρώς καταστατικά πλαίσια. Η ετήσια λογοδοσία προβάλλεται στα μέσα ευρύτερης ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και αποστέλλεται σε όλα τα ενεργά μέλη. Αυτής καθίστανται ανελλιπώς κοινωνοί το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

21. Εκδηλώσεις στήριξης, συμπαράστασης κι ενίσχυσης ειδικών ομάδων δυσπραγούντων ατόμων, όπως των νεφροπαθών, των λευχαιμικών, των καρκινοπαθών, των παραπληγικών, των τυφλών, των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αποτελούν καθημερινή πράξη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν περιφερειακές τράπεζες αίματος και ομάδες εθελοντών δοτών οργάνων.

22. Το μήνυμα της ενότητας όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, εμπράκτως ο ΠΣΕΚ διακηρύττει με το παγκύπριο και όχι το τοπικό ή περιφερειακό σχήμα του. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή της διαίρεσης, της αυτάρκειας και των μοναχικών οδοιπόρων, ο ανταγωνισμός των οποίων δραματικά επακόλουθα και οδυνηρές συνέπειες επισώρευσε στην ταλαίπωρη πατρίδα μας. Είναι μέσα στο πνεύμα αυτό που έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια η πολυσχιδής δράση σε επίπεδο παγκύπριο, πανευρωπαϊκό και οικουμενικό.

23. Όλοι οι λογαριασμοί ελέγχονται από εγκεκριμένα ελεγκτικά γραφεία και γνωστοποιούνται σ’ όλους τους νομίμως ενδιαφερόμενους. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ουδέν άμεσο ή έμμεσο όφελος αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους αυτή. Τις αναγκαίες δαπάνες προβολής του κινήματος, όπως ταξίδια στο εξωτερικό και έξοδα παραστάσεων, ουδέποτε έχει επωμισθεί ο Σύνδεσμος. Εισέτι, αρκετές από τις τακτικές δαπάνες προσωπικώς αναλαμβάνουν οι εκάστοτε αξιωματούχοι και τα στελέχη του Συνδέσμου μας.

24. Ετοίμασε το αρχείο των πεσόντων και αγνοούμενων καταδρομέων και διατηρεί στενότατη επαφή με τους οικείους των. Μνημεία πεσόντων και αγνοούμενων καταδρομέων έχει ο ΠΣΕΚ ανεγείρει στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και την Πάφο. Αρωγός εξάλλου εμφανίστηκε σε κάθε περίπτωση ανέγερσης ανδριάντων συγκεκριμένων ηρώων των Καταδρομών όπως στις κοινότητες Πελενδρίου, Οράς, Αγίου Θεράποντος, Πεντακώμου και του δήμου Παραλιμνίου.

25. Το πολύμορφο κοινωνικό, εθνικό και πολιτιστικό έργο του τυγχάνει αναγνώρισης και αμέριστης συμπαράστασης, γι αυτό και θεσμικά ή και ανεπισήμως συμμετέχει στα πολιτειακά κέντρα λήψης αποφάσεων, σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα της εφεδρείας (Υπουργείο Άμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ΓΕΕΦ, ΕΛΔΥΚ, ΔΚ).

26. Από το Υπουργείο Άμυνας της πατρίδας μας αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός φορέας εκπροσώπησης των εφέδρων καταδρομέων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ : http://psek.org/index.php?option=com_content&view=article&id=619:2013-09-24-15-26-18&catid=39:2010-02-06-08-48-59&Itemid=79