Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΣΚΗΣΗ "DRAGON RECON 2014" - ΛΕΦΕΔ Αττικής.


Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 μια 5μελής ομάδα της ΛΕΦΕΔ Αττικής αναχώρησε για την Ιταλία προκειμένου να λάβει μέρος στην ετήσια άσκηση DRAGON RECON που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών (UNICI) της περιοχής της Campania και τον Ιταλικό Στρατό. Στην άσκηση συμμετείχε η νομαρχιακή ομάδα διάσωσης και σε ένα ΣΤΕΚ η πυροσβεστική υπηρεσία.

Είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα της ΛΕΦΕΔ έλαβε μέρος στην εν λόγω άσκηση, όταν τον Οκτώβριο 2013 η ΛΕΦΕΔ Αττικής έλαβε μέρος με περίπολο και απέσπασε την 4η θέση σε 27 περίπολα και έλαβε βραβείο σαν τη πιο στρατιωτικοποιημένη ομάδα βάση πειθαρχίας, εξοπλισμού, γνώσεων και πνεύματος. 

Την Παρασκευή το μεσημέρι η περίπολος με ονομασία ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, προς τιμή του μεγάλου Μακεδονομάχου ήρωα, έφτασε στην περιοχή Ruviano Campania όπου εντός 20 λεπτών έπρεπε να ετοιμάσει υλικά, να χρεωθεί οπλισμό (τυφέκια Beretta AR-70 του Ιταλικού Στρατού) και να ενημερωθεί για την αποστολή. Από την αρχή ξεκίνησε η ένταση. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ύπαρξη μια περιπόλου από την Κύπρο, μειωμένης σύνθεσης. Λόγω της ύπαρξης 4μελών περιπόλων, μέλος της ΛΕΦΕΔ Αττικής αποσπάστηκε στην Κυπριακή ομάδα. Άλλωστε Ελλάς και Κύπρος είμαστε ένα.


Εφέτος ασκήθηκαν 18 ομάδες των 4 ατόμων έκαστη, εκ των οποίων ήταν:
•Περίπολος της ΛΕΦΕΔ Αττικής
•Μια μικτή περίπολος της ΛΕΦΕΔ Αττικής και των αδερφών Κύπριων
•Περίπολος από την Εθνοφυλακή της Λετονίας
•15 Ιταλικές ομάδες εκ των οποίων οι 3 αποτελούνταν από επαγγελματίες στρατιωτικούς και μάλιστα οι μισοί ιταλοί, που έλαβαν μέρος στην άσκηση άνηκαν στην Folgore (ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών) ενώ από τους μόνιμους τόσο της διοργανωτικής επιτροπής όσο και των ασκούμενων σχεδόν όλοι είχαν εμπειρία από Ειρηνευτικές αποστολές σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λίβανο.

Αφήγηση της άσκησης από τον ομαδάρχη

‘’ Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, περιοχή της Ιταλίας έχει καταληφθεί από ισλαμιστές, (με 5,5 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες και με αρκετά επεισόδια Ισλαμιστών στην χώρα τους, αποτελεί ρεαλιστικότατο σενάριο σύμφωνα με στελέχη του Ιταλικού Στρατού) ενώ στην περιοχή υπάρχει μια μικρή ειρηνευτική δύναμη, της οποίας ο διοικητής εμπλέκεται σε εμπόριο οργάνων και λευκής σαρκός. Οι ασκούμενοι αποτελούνε τα περίπολα αναγνώρισης που πρέπει να δρούνε αφανή σε ειρηνική περίοδο και να συλλέγουν πληροφορίες κυρίως για όπλα μαζικής καταστροφής (WMD).



Η άσκηση ξεκίνησε σε σκοπευτήριο της περιοχής όπου κλήθηκε η περίπολος μας να αρμολογήσει όπλα του Ιταλικού Στρατού, που περιελάμβαναν πιστόλι Beretta M-92 , τυφέκιο Beretta AR-70 και πολυβόλο FN Minimi, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Το ΣΤΕΚ αυτό το περάσαμε με επιτυχία και χρόνο 1,10 λεπτά.

Εν συνεχεία ακολούθησαν βολές τακτικής σκόπευσης, εκεί έπαιζε ρόλο η ταχύτητα και η ακρίβεια με πιστόλι Βeretta M-92. Συνολικά ο καθένας μας είχε 10 σφαίρες για να πετύχει 9 στόχους, 3 χάρτινους με 2 σφαίρες έκαστο και 3 μεταλλικούς διαστάσεων 10 cm x 10 cm με μια σφαίρα έκαστο, ενώ η 10η σφαίρα ήταν εφεδρική. Έπρεπε μόλις δοθεί το σύνθημα από το ΣΤΕΚαρχο ο διαγωνιζόμενος να πάρει το όπλο, να τοποθετήσει γεμιστήρα, να οπλίσει και να βάλει  με ταχύτητα και ακρίβεια. Και σε αυτό το ΣΤΕΚ η απόδοση μας ήταν πολύ καλή.


Με το που έπεσε το σκοτάδι μεταφερθήκαμε με όχημα του Ιταλικού Στρατού σε ένα σημείο που από εκεί έπρεπε να γίνει αφανής προσέγγιση και εισβολή σε στρατόπεδο για συλλογή εγγράφων, στο τομέα αυτό πήραμε άριστα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν η  αναγνώριση χημικών ενώσεων, κάτι που είχαμε ξεχάσει από το Λύκειο. Αφότου έγινε η ενημέρωση η ομάδα μας έπρεπε να βρει συγκεκριμένο σημείο και εν συνεχεία από το σημείο αυτό να κάνει γρήγορη κίνηση για 4 χλμ εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Με το που φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής έπρεπε να εκτελέσουμε διάβαση ποταμού με χρήση ελαστικής λέμβου και απόβαση με τακτική κίνηση όπου λάβαμε άριστα για την κίνηση της λέμβου, την αφάνεια και την τακτική κίνηση και την 3η καλύτερη βαθμολογία.


Στη συνεχεία ακολούθησε ΣΤΕΚ με αντικείμενο τη διάσπαση ναρκοπεδίου και εύρεση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών όπου η ΛΕΦΕΔ έλαβε τη 2η καλύτερη βαθμολογία. Μετά το ΣΤΕΚ του ναρκοπόλεμου κινηθήκαμε προς την εύρεση του επόμενου ΣΤΕΚ όπου έπρεπε να απαντήσουμε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με την αποστολή και εν συνεχεία ταχεία κίνηση σε ανηφόρα μέχρι το επόμενο σημείο απόστασης 3 χλμ εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος Μόλις φτάσαμε στο τερματισμό, μας κατεύθυναν προς το επόμενο ΣΤΕΚ που περιελάμβανε έλεγχο υλικών και εξοπλισμού που έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια (η ανώτερη βαθμολογία που δόθηκε σε διαγωνιζόμενη ομάδα ήταν 55%).

Μετά από μια ανάπαυση 20 λεπτών για αλλαγή καλτσών, υδροληψία και ένα γρήγορο σνακ είχαμε άλλη μια ταχεία κίνηση εντός χρονικού διαστήματος απόστασης 3,5 χλμ σε ανηφόρα με μεγάλη κλίση. Μόλις  φτάσαμε κάναμε τακτική κίνηση εντός πυκνής βλάστησης για απόσταση 2 χλμ μέχρι το επόμενο σημείο που έπρεπε ξανά με τακτική κίνηση να προσεγγίσουμε εχθρικό πολυβολείο για να το εξουδετερώσουμε. Εκεί η περίπολος μας κάνοντας άριστη χρήση του εδάφους και των γνώσεων ατομικής τακτικής οπλίτη κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο με αφάνεια και να εξουδετερώσει το στόχο. Στην συνέχεια υπήρξε σταθμός σχετικά με την αναγνώριση οπλικών συστημάτων, στολών, διακριτικών κ.α. η περίπολος μας έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία.


Επόμενος σταθμός μας ήταν το ΣΤΕΚ ΡΒΧΠ (Ραδιοβιοχημικού πολέμου). Κατά την διάρκεια της κίνησης της περιπόλου μας προς το σημείο έπρεπε να ανέβουμε ξανά μια κορυφή λόφου με υψηλή κλίση. Στη πορεία μας συναντήσαμε ένα Ιταλό διαγωνιζόμενο που ήταν τραυματισμένος στο γόνατο και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Η ομάδα του τον είχε αφήσει και είχε προχωρήσει για να προλάβει τους χρόνους. Εμείς όμως (όπως έχουμε μάθει και στη ΛΕΦΕΔ Αττικής δεν παρατάμε κανένα τραυματία εκτός αν υπάρχει κίνδυνος για τη δική μας ακεραιότητα) τον παραλάβαμε και τον κουβαλήσαμε μέχρι την κορυφή του λόφου όπου όχημα του Ιταλικού στρατού τον παρέλαβε. Η κίνηση αυτή της ΛΕΦΕΔ εντυπωσίασε και επικροτήθηκε από τους Ιταλούς.


Κλείνοντας αυτή τη παρένθεση, στο ΣΤΕΚ του ΡΒΧΠ έπρεπε η περίπολος να κινηθεί τακτικά. Σε κάποιο σημείο δεχτήκαμε επίθεση με χημικά (η απεικόνιση έγινε με καπνογόνα)  όπου έπρεπε εντός 9 δευτερολέπτων να τοποθετήσουμε σωστά τις αντιασφυξιογόνες μάσκες που μας είχαν δώσει και φορώντας τες να κάνουμε μια πορεία 400 μέτρων. Στο τέλος της απόστασης αυτής έπρεπε να παρέχουμε Α' βοήθειες σε θύμα από ΡΒΧΠ. Εν συνεχεία να καλέσουμε ελικόπτερο κάνοντας χρήση του 9-liner για την εκκένωση του θύματος.


Το επόμενο ΣΤΕΚ ήταν να μεταβούμε σε μια γέφυρα όπου ένα μόνο μέλος της περιπόλου έπρεπε να εκτελέσει καταρρίχηση με τη μέθοδο rappel, να βρει ένα φάκελο που περιείχε τις συντεταγμένες του επόμενου ΣΤΕΚ και να αναρριχηθεί με σχοινί σε ύψος 15 m εντός 5 λεπτών. Το παλληκάρι μας που ανέλαβε το ΣΤΕΚ κατάφερε να εκτελέσει τη κίνηση σε 4 λεπτά (2 λεπτά η αναρρίχηση με υλικά που δεν είχε ξαναχρησιμοποιήσει) και να εισπράξει το θαυμασμό των Ιταλών και να μας δώσει τη 2η θέση.


Μετά από άλλη μια κοπιαστική ανηφόρα με μεγάλη κλίση και 33 βαθμούς κελσίου, φτάσαμε στο επόμενο ΣΤΕΚ που έπρεπε να ψάξουμε ένα νεκρό εχθρό, να βρούμε πληροφορίες για τις συντεταγμένες του επόμενου ΣΤΕΚ και να φύγουμε από εκεί πριν γίνουμε αντιληπτοί από το περίπολο που πέρναγε κάθε 5 λεπτά. Οι πληροφορίες ήταν 10 φύλλα όπου μόνο τα 3 ήταν σχετικά (διαγράμματα πυροβολικού, χάρτης διαφυγής). Όλη τη διαδικασία με τη τακτική μας κίνηση τη κάναμε σε λιγότερο χρόνο και αθόρυβα, εδώ η Ελληνική ομάδα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία.


Στο επόμενο ΣΤΕΚ έπρεπε η ομάδα να παραλλαχθεί εντός 4 λεπτών σε μια περιοχή 100 x 20 μέτρων και να μην τη βρει εχθρικό περίπολο. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο ΣΤΕΚ δεν βοηθηθήκαμε από το τόνο της Ελληνικής παραλλαγής που ξεχώριζε μέσα στο ξηρό περιβάλλον όπου επικρατούσαν οι τόνοι του καφέ.

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν μια ανάπαυση 30 λεπτών και ανεφοδιασμός με νερό. Ήταν ήδη 15:00 και ήμασταν σε κίνηση από τις 20:00 της προηγουμένης σε περιβάλλον με αρκετές και απότομες υψομετρικές, κουβαλώντας έκαστος 25 κιλά (εξάρτυση, σακίδιο περιπόλου και όπλο) σε θερμοκρασία 33 βαθμών κελσίου.


Το επόμενο ΣΤΕΚ ήταν σύνθετο και απαιτούσε διάσπαση της περιπόλου. Αντικείμενο είχε την διάσωση ομήρου από ένα οίκημα. Στο συγκεκριμένο ΣΤΕΚ έπρεπε ο ομαδάρχης να βρίσκεται σε απόσταση 400 m από το στόχο και να κατευθύνει στην ομάδα με χρήση ασυρμάτου. Η υπόλοιπη ομάδα έπρεπε εντός 5 λεπτών να εκτελέσει την αποστολή που περιελάμβανε τακτική κίνηση προς συγκεκριμένο σημείο όπου υπήρχε αεροβόλο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή και έπρεπε με 3 βολίδες να πετύχει 2 στόχους, κάτι που καταφέραμε με επιτυχία (100%). Εν συνεχεία η ομάδα έπρεπε να εισέλθει σε κτίριο και να συλλάβει τον στόχο. Κατόπιν γινόταν ένωση της ομάδος με τον ομαδάρχη και έπρεπε να κάνει κλήση ελικοπτέρου για παραλαβή του στόχου.


Προτελευταίος σταθμός μας ήταν οι Α Βοήθειες πεδίου μάχης όπου έπρεπε να αναγνωρίσουμε συμπτώματα μεταδοτικών ασθενειών (έμπολα, τύφο κ.α.) να κάνουμε διάγνωση θύματος με κάταγμα σπονδυλικής στήλης και με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τέλος να κάνουμε συρραφή του τραύματος.

Τελευταίο ΣΤΕΚ αποτελούσε η  κλήση πύρων πυροβολικού ενάντια σε κτήριο που στέγαζε εχθρικά πυροβόλα. Όλη η διαδικασία έπρεπε να γίνει εντός 5 λεπτών σύμφωνα με το νέο πρότυπο του ΝΑΤΟ. Η μοναδική περίπολος που κατάφερε να εκτελέσει την διαδικασία σε χρόνο 5 λεπτών ήταν της ΛΕΦΕΔ Αττικής λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Κανένα μέλος της περιπόλου μας δεν προερχόταν από το πυροβολικό.


Ήταν πλέον 20:25 όταν επιστρέψαμε στο χώρο από όπου ξεκινήσαμε, μετά από 28 ώρες κίνησης και αφού  διανύσαμε περίπου 41 χλμ. Ήδη 3 ομάδες είχαν εγκαταλείψει. Επειδή τα ξημερώματα της επομένης έπρεπε να φύγουμε για να προλάβουμε το καράβι της επιστροφής, δεν θα λαμβάναμε μέρος στην τελετή λήξης. Όμως οι Ιταλοί είχαν άλλα σχέδια.


Σε δείπνο που δόθηκε προς τιμήν των διαγωνιζόμενων ανακοινώθηκε ότι η μικτή ομάδα ΛΕΦΕΔ-Κύπρου έλαβε την 3η θέση και της ΛΕΦΕΔ Αττικής έλαβε την 4η θέση. Επίσης στο δείπνο ο διοικητής Υποστράτηγος Franco de Vita τίμησε την ΛΕΦΕΔ Αττικής με τιμητική πλακέτα της UNICI όπως και με πλακέτα για την απόδοσή τους στην άσκηση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο στρατηγός έκανε ειδική μνεία για τους Έλληνες εφέδρους τόσο για τις στρατιωτικές τους αρετές που τις παρομοίωσε όμοιες μονίμων στελεχών αλλά και για το ήθος τους όπως προέκυψε με την μεταφορά του Ιταλού τραυματία. Στο τέλος της τελετής όλοι οι Ιταλοί ήρθαν να συγχαρούν τους Έλληνες εφέδρους ενώ οι Λετονοί προσκάλεσαν την ΛΕΦΕΔ να λάβει μέρος σε άσκησή τους τον ερχόμενο Αύγουστο.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αρκετοί πόντοι χάθηκαν στην άσκηση λόγω προβλήματος επικοινωνίας αφού οι περισσότεροι ΣΤΕΚαρχοι δεν γνώριζαν Αγγλικά με αποτέλεσμα κάποια πράγματα να μην γίνονται αντιληπτά από την περίπολο μας. Όπως φάνηκε από τη βαθμολογία όλες οι ομάδες ήταν δυνατές αφού είχαν τουλάχιστον σε ένα σταθμό μια πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από μόνιμα στελέχη και η 1η ομάδα ήταν της περιοχής. Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοση μας.

Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας τα ξημερώματα της Δευτέρας η περίπολος ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ επέστρεψε νικηφόρα στην Πάτρα.’’


Όλοι μας αισθανόμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία τόσο των μελών μας που πήραν μέρος στην αποστολή όσο και των αδελφών μας από τη Κύπρο και τους ευχόμαστε πάντα τα καλύτερα.

Η τόλμη και η μαχητικότητα του Ελληνισμού δε σβήνει ποτέ.
Καλή συνέχεια