Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΣΒΕΟ Χαρτης Πυξίδα - Αίτηση Πυρών Πυρ/κου.


Οπως είναι γνωστό η ΛΕΦΕΔ σαν εφεδροπολεμιστικό σωματείο προσπαθεί να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει τα στελέχη της για κάθε ενδεχόμενο. Τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι κατα βάση πεζικού ,ειδικών δυνάμεων αλλά και πυροβολικού.
Στην κατεύθυνση αυτή έχει σχεδιαστεί και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ,ως εκ τούτου κάθε Τεταρτη διεξάγεται θεωρητική εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως υλικά , όπλα ,ορεινό ,περίπολα μάχης , αμφίβιες επιχειρήσεις , τακτικές πεζικού , πρώτες βοήθειες μάχης ,χάρτη πυξίδα και αίτηση πυρών πυροβολκού.
Σε συνάρτηση με τα θεωρητικά όπου χρειάζεται ορίζεται Κυριακή ή ΣαββατοΚύριακο για πρακτική άσκηση έτσι ώστε να εφαρμόστούν οι θεωρητικές γνώσεις σε πράξη και να αποκτηθεί εμπειρία από νέους συναδέλφους και να ξεσκουριάζουν οι παλαιότεροι.
Ετσί την Τετάρτη 2/3 παρακολουθήσαμε στα γραφεία της λέσχης το μάθημα του εφ. Λχγου(ΠΒ) Κουτσουβέλη Γιάννη που αφορούσε την χρήση του χάρτη και της πυξίδας. Πιστεύω ό τι το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι απο τα πιο σημαντικά και συντελεί στο να κάνει έναν καλό μαχητή ακόμα καλύτερο .

Την επόμενη Τετάρτη 9/3 είχε προγραμματιστεί να γίνει το μάθημα Αίτησης πυρών Πυροβολικού από τον εφ.Ανθ/γο (ΠΒ) Χριστοδούλου Γεωργιο . Το μάθημα είχε σαν σκοπό να γίνει όσο πιο απλό και κατανοητό μπορούσε ,ώστε και ο πιό αδαής να καταλάβει τα σημαντικότερα και με διαδραστικό τρόπο να λύσουμε απορίες και να κάνουμε κτήμα μας την τεχνική και πρακτική της αίτησης πυρών Πυροβολικού .
Σε συνάρτηση και συνδυασμό των δύο προηγούμενων θεωρητικών μαθημάτων ορίστηκε η επόμενη Κυριακή 13/3 για πρακτική στο πεδίο ασκήσεων Λαγκαδά . Η προετοιμασία έγινε απο τους δυο προαναφερόμενους εφ. Αξ/κούς το Σάββατο πρίν την άσκηση .
Η άσκηση ξεκίνησε το πρωι και ώρα 08.00 με την συμμετοχή να ξεπερνάει τις προσδοκίες μας αφού συμμετείχαν 21 μέλη της λέσχης νέα και παλιά που με ενθουσιασμό παρουσιάστηκαν έτοιμοι να πάθουν για να μάθουν .
Η άσκηση περιελάμβανε πορεία δέκα (10) χιλιομέτρων με επτά (7) σημεία ελέγχου συγκεκριμένων συντεταγμένων (orientieering) , και ένα σημείο στο οποίο έπρεπε οι ομάδες να στοχοποιήσουν , να εξάγουν συντεταγμένες και να εκτελέσουν αίτηση πυρων Πυροβολικού . Η διαδρομή που είχαμε επιλέξει ήταν μέσης δυσκολίας και έτσι φάνηκε το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων διότι οι ομάδες πολύ γρήγορα έφταναν στον τερματισμό . Αν αναλογιστεί κανείς οτι η ώρα εκκίνησης ηταν 09.30 και ο τερματισμός της πρώτης ομάδας έγινε στις 12.00 και της τελευταίας , της όγδοης, μόλις στις 12.30 , γίνεται αντιληπτό το υψηλό επίπεδο γνώσεων και ηθικού των συμμετεχόντων .
Αυτό δηλαδή το ηθικό , τη διάθεση για μάθηση και την δυναμική την έχω συναντήσει σε όλα τα ανάλογα σωματεία, αλλά δυστυχώς μένει εκεί χωρίς βοήθεια και υποστήριξη .
Ευχομαι αυτό να γινόταν αντιληπτό και απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας ώστε το ηθικό και η δυναμικότητα των εφεδροπολεμικών σωματείων να μετουσιωνόταν σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και συγχρόνως προσφορά στην Πατρίδα .

Εφ. Ανθλγός (ΠΒ) Χριστοδούλου Γεώργιος