Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑΜΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 2012 - Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΘΕΣΝΙΚΗΣ.

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Νοεμβρίου 2012 εκτελέστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης η άσκηση «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 2012» της ΛΕΦΕΔ. Ο φετινός «Σπάρτακος» ήταν άσκηση διπλής ενεργείας και έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εφέδρους να ασκηθούν σε διαφορετικές αποστολές.

Οι προειδοποιητικές διαταγές στους επικεφαλής δόθηκαν τρεις ημέρες πριν την αποστολή και προέβλεπαν :

Η Ομάδα Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ  να διαβεί τον Νέστο από προκαθορισμένο σημείο και στην συνέχεια αφού διεισδύσει  στην «εχθροκρατούμενη» περιοχή να κατευθυνθεί  σε χωριό στο οποίο οι εχθρικές δυνάμεις  σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εγκαταστήσει  Σταθμό Διοικήσεως. Εκεί αφού  εγκαταστήσει παρατηρητήριο να καταγράφει και  να ενημερώνει την Διοίκηση με πληροφορίες για την εχθρική δραστηριότητα έχοντας για υποστήριξη δρια όλμων 4,2’’ χιλ.Το τμήμα ασφαλείας δύναμης δριας ΠΖ  να αναλάβει την  ασφάλεια του σταθμού διοικήσεως της μονάδος  λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για εγγύς και μεμακρυσμένη ασφάλεια του.

Πράγματι οι άντρες της Ο.Α εκτέλεσαν διάβαση υδάτινου κωλύματος  στον παγωμένο Νέστο και στην συνέχεια κινήθηκαν εκτός δρόμου με μικρή ταχύτητα και αθέατα μέχρι τους πρόποδες του υψώματος που δέσποζε της περιοχής όπου εγκατέστησαν παρατηρητήριο. Από εκεί αφού πήραν μέτρα για εγγύς ασφάλεια παγιδεύοντας σημεία πρόσβασης προς την θέση τους με χρήση διόπτρας νυχτερινής οράσεως, παρατηρούσαν τον «εχθρικό» σταθμό διοικήσεως ανά ζευγάρια και ανέφεραν στην Διοίκηση οποιαδήποτε κίνηση παρατηρούσαν καταγράφοντας την σε ειδικά έντυπα.

Το τμήμα ασφαλείας χωρίστηκε σε δύο τμήματα και μια ομάδα διοικήσεως. Το ένα τμήμα δύναμης ομάδας ΠΖ εγκατέστησε ενέδρα σε σημείο 500 μέτρα περίπου από τον ΣΔ σε σημείο υπερυψωμένο από όπου περνούσαν μονοπάτια και μπορούσε να εποπτεύει την περιοχή εμπρός από τον σταθμό, οι άνδρες εναλλάσσονταν ανά δύο στην υπηρεσία όλη την νύχτα.

Το δεύτερο τμήμα δύναμης ομάδας ΠΖ + σχημάτισε δύο περίπολα μάχης τα οποία εναλλάσσονταν σε δρομολόγιο καλύπτοντας όλη την περιοχή μπροστά από τον ΣΔ.

Τα τμήματα που αναπαύονταν στον χώρο απόκρυψης τους ήταν πάντα σε ετοιμότητα να επέμβουν σε όποιο σημείο της περιοχής χρειαζόταν.

Στις 06:00 η διοίκηση της ΟΑ αξιολογώντας πληροφορία που έλαβε για έλευση φάλαγγας οχημάτων στον ΣΔ με πιθανώς υψηλά ιστάμενο πρόσωπο ζήτησε από την ΟΑ να δώσει άμεσα στοιχεία βολής για την καταστροφή του στόχου , όπως και έγινε άκρως επιτυχώς αποτέλεσμα της εργασίας που είχε προηγηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κάπου εκεί και με γενικό συναγερμό στον ΣΔ έληξε αυτό το κομμάτι της άσκησης και μετά από λίγα λεπτά για προετοιμασία όλο το τμήμα πλέον αναχώρησε με πλήρη φόρτο για το σημείο επαφής με το όχημα που που θα μας μετέφερε στην Θεσσαλονίκη στο οποίο έφτασε μετά από πορεία 10 χλμ σε δύσβατο και ανηφορικό έδαφος.

ΠΕΡΙΣ/ΡΑ - ΠΗΓΗ : http://www.lefed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=221:-2012