Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - Τ.Α.Μ.Σ. «Ορεινή Συμμαχία».

Το Σάββατο 16/12 διεξήχθη στην Αττική η δεύτερη διασυλλογική Άσκηση τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΟΕΕΦΕΔ) με την επωνυμία ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία», στο πλαίσιο που καταβάλλεται ώστε, τουλάχιστον, τα σωματεία της ΠΟΕΕΦΕΔ που εδρεύουν στη Νότιο Ελλάδα, να συνασκούνται ανά δίμηνο, χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα, αλλά με σκοπό να δοκιμάζονται συλλογικά επί στρατιωτικών αντικειμένων, τα οποία διδάσκουν στα μέλη τους στο μεταξύ διάστημα.

Στην ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία», εκτός από τα σωματεία – μέλη της ΠΟΕΕΦΕΔ (ΛΕΦΕΔ -Παράρτημα Τριπόλεως, ΣΣΑΕ, ΣΕΕΔΑ, ΠΕΝΕΦΥΟ,), έλαβαν για πρώτη φορά μέρος μια ομάδα του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ , μέλη από την Ομάδα Εφέδρων Κορινθίας, καθώς και εκπρόσωποι από την Ομάδα Εφέδρων Ηλείας.

Αντικείμενα της Ασκήσεως ήταν η Προέλαση – Επίθεση – Σταθεροποίηση και Άμυνα Διμοιρίας Πεζικού. Μερικές ημέρες πριν είχε προηγηθεί θεωρητική εκπαίδευση επί των ανωτέρω αντικειμένων στα Γραφεία των σωματείων και είχε εξηγηθεί η γενική ιδέα της Ασκήσεως. Σκοπός της ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία» ήταν να δοκιμαστεί η συνεργασία και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα Εφέδρων που θα κληθούν να επιχειρήσουν χωρίς προηγουμένως να γνωρίζονται μεταξύ τους. Ειδοποιός διαφορά, βεβαίως, σε σχέση με όλους τους άλλους Εφέδρους του ΕΣ, ήταν ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες εκπαιδεύονται ήδη μαζί, ενώ πολλοί ήταν γνώριμοι, αν και προέρχονταν από διαφορετικά σωματεία. Για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια κάθε Ομάδα της ενισχυμένης Διμοιρίας, αλλά και η εχθρική απεικόνιση, να αντιστοιχούν κατά το δυνατόν σε ένα σωματείο, ώστε αφενός να υπάρχει μία κοινή αφετηρία και ομοιογένεια, αφετέρου να δοκιμαστεί και να αυτοαξιολογηθεί κάθε σωματείο σε επίπεδο Ομάδος και όλα τα σωματεία σε επίπεδο Διμοιρίας. Υπήρξαν, βεβαίως, και συμπληρώσεις – προσκολλήσεις σε Ομάδες μελών από διαφορετικά σωματεία, οι οποίες απέδωσαν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα.

Μετά την πρωινή αναφορά, ακολούθησε η καθιερωμένη έπαρση της Σημαίας και η πρωινή Προσευχή και, αφού αποχώρησε η απεικόνιση, εξεδόθη η Τελική Διαταγή από τον Διμοιρίτη, ο οποίος μαζί με τον Βοηθό του, είχαν μάλλον και τον δυσκολότερο ρόλο. Στη συνέχεια, έγινε λεπτομερέστερη ενημέρωση των Ομαδαρχών, οι οποίοι με τη σειρά τους μετέφεραν την αποστολή της Ομάδος τους στους άνδρες τους.Αφού έγιναν οι τελικές επιθεωρήσεις και οι απαραίτητες δοκιμές στις επικοινωνίες, άρχισε η Προέλαση της Διμοιρίας σύμφωνα με τις διαταγές του Διμοιρίτη, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Την ώρα που η τελευταία Ομάδα περνούσε το Σημείο Αρχικής Διελεύσεως, οι προπορευόμενες Ομάδες δέχθηκαν «πυρά» όλμων. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τον «εχθρό» που καθυστερούσε την προέλαση. Αμέσως μετά ακούστηκε στον ασύρματο η φωνή του Διμοιρίτη που ζητούσε από την τελευταία Ομάδα, που είχε ρόλο Εφεδρείας και Υποστήριξης να εντοπίσει και να καταστρέψει τους εχθρικούς όλμους. Ήδη στην «πρώτη γραμμή» οι ουδέτεροι συντονιστές της Άσκησης, είχαν ορίσει τους πρώτους τραυματίες και η συνοχή της Διμοιρίας είχε διασπαστεί στην προσπάθεια καλύψεως από τα εχθρικά πυρά καμπύλης τροχιάς και εντοπισμού του εχθρού. Η εμπλοκή αυτή έληξε με επιτυχή βολή όλμων από την Ομάδα Υποστηρίξεως της Διμοιρίας, η οποία περισυνέλεξε σε οχήματα και όσους τραυματίες δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, σύμφωνα με το σενάριο.


Σχεδόν αμέσως μετά την εξάλειψη της απρόσμενης αυτής πρώτης επαφής, οι τρεις προπορευόμενες Ομάδες πέτυχαν τον πρώτο ΑΝΣΚ της Διμοιρίας, που ήταν η εξασφάλιση εχθρικού προκεχωρημένου φυλακίου και του παρακειμένου υψώματος. Στο σημείο αυτό έγινε η πρώτη ανασυγκρότηση της Διμοιρίας και δόθηκαν από τον Διμοιρίτη και τον Βοηθό του νέες διαταγές, ώστε η Διμοιρία να κατευθυνθεί δια κεκαλυμμένου δρομολογίου στην Γραμμή Εξορμήσεως πριν τον τελικό ΑΝΣΚ. Έτσι, κινούμενη τακτικά μέσω δασώδους εδάφους η Διμοιρία δέχθηκε την δεύτερη τυχαία επαφή στα νώτα της αυτή τη φορά. Η Ομάδα Οπισθοφυλακής αντέδρασε άμεσα και, αν και υπέστη αρκετές απώλειες, κατάφερε να ασφαλίσει τα νώτα της Διμοιρίας μέχρι να σπεύσουν ενισχύσεις και να διακοπεί η επαφή με την καταστροφή του εχθρού.


Τελικά, αθόρυβα και αθέατα η Διμοιρία προσέγγισε τον χώρο τελικής εξορμήσεως. Αφού ο Διμοιρίτης και οι Ομαδάρχες πραγματοποίησαν εγγύς αναγνώριση της Γραμμής Εφόδου και του τελικού ΑΝΣΚ, ορίστηκαν οι τομείς ευθύνης κάθε Ομάδος για την τελική Έφοδο. Με την έναρξη των φιλίων πυρών υποστηρίξεως κατά των προπαρασκευασμένων αμυντικών θέσεων του απέναντι εχθρικού υψώματος, άρχισε η κίνηση των Ομάδων συντεταγμένα προς τη Γραμμή Εφόδου. Η διαταγή του Διμοιρίτη για μεταφορά των πυρών, ήταν και το σύνθημα για την έναρξη της Εφόδου κατά του υψώματος. Πλέον ήταν ευθύνη κάθε μικρού ηγήτορα, επικεφαλής Ομάδος ή Ημιομάδος, ή ακόμα και στοιχείων των δύο ανδρών να εκτελέσουν πυρ και κίνηση σε συνδυασμό με ελιγμούς, ώστε να εξαλείψουν κάθε εχθρική αντίσταση και να εδραιωθούν επί του υψώματος. Η μάχη ήταν σφοδρή με απώλειες(χρήση paintball/ air soft) και από τις δύο πλευρές, αλλά τελικά η Διμοιρία κατέλαβε τον ΑΝΣΚ.
Χωρίς χάσιμο χρόνου, τοποθετήθηκε περιμετρική ασφάλεια για να ειδοποιήσει και να αποκρούσει πιθανή εχθρική αντεπίθεση. Ταυτόχρονα, άρχισε η περισυλλογή και περίθαλψη των τραυματιών, καθώς και κατασκευή ορυγμάτων για να σταθεροποίησει η Διμοιρία την παρουσία της επί του υψώματος. Κατά την διάρκεια της εδραίωσης δοκιμάστηκαν όλοι οι Έφεδροι στην οργάνωση βάσεως Διμοιρίας, σκάβοντας ορύγματα και κατασκευάζοντας θέσεις μάχης, οργανώνοντας παρατηρητήριο πυροβολικού, αρχηγείο, πρόχειρο νοσοκομείο, θέσεις όλμων, αλλά και παγιδεύοντας όλη την περίμετρο της ορεινής θέσεως.


Στη συνέχεια, ο Διμοιρίτης εξέπεμψε περίπολο ασφαλείας – αναγνωρίσεως προς την κατεύθυνση που ανεμένετο να λάβει διαταγές για να κινηθεί τις επόμενες ώρες η Διμοιρία μετά την αντικατάστασή της. Η Ομάδα ασφαλείας – αναγνωρίσεως έπρεπε να διασχίσει ανοικτό πεδίο και να διέλθει από αστικό περιβάλλον, υποστηριζόμενη μόνον από την Ομάδα Υποστηρίξεως της Διμοιρίας με πυρά όλμων. Πράγματι, η υποστήριξη αυτή χρειάστηκε για να απεμπλακεί η Ομάδα από επαφή που είχε με ενεδρεύουσα δύναμη του εχθρού. Μετά την επιτυχή απόκρουση εχθρικής αντεπιθέσεως από τη Διμοιρία και αργά το απόγευμα δόθηκε το σύνθημα της λήξεως.


Κατά την διάρκεια της Ασκήσεως εκτός από τις άνω δοκιμασίες οι Εθελοντές Έφεδροι εκλήθησαν να εφαρμόσουν και επιμέρους αντικείμενα όπως ο προσανατολισμός με πυξίδα και χάρτη, οι πρώτες βοήθειες πεδίου μάχης, η άμεση αντίδραση σε πυρά, οι ενδοεπικοινωνίες, η χρήση συνθηματικών, η κατασκευή σχεδιαγράμματος επισημάνσεως, η προεπιλογή σταθερών στόχων πυροβολικού στον χάρτη και πολλά άλλα.

Η ανταπόκριση των Εθελοντών Εφέδρων της ΠΟΕΕΦΕΔ σε όλες αυτές τις προκλήσεις ήταν πράγματι αξιοθαύμαστη και η συνολική απόδοσή τους περισσότερο από ικανοποιητική, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι δεν είχαν ξανασυναντηθεί μεταξύ τους αλλά και το ότι αρκετοί από αυτούς ήταν νέοι στο εφεδρικό κίνημα. Χάρις όμως στο γεγονός ότι τουλάχιστον οι Ομάδες ήταν στην πλειοψηφία τους ομοιογενείς και οι επικεφαλείς διέθεταν σχετική εμπειρία μέσα από την πολυετή συμμετοχή τους σε Ασκήσεις Εθελοντών Εφέδρων, ενσωμάτωσαν άμεσα και άνετα και τους νεοτέρους και λιγότερο έμπειρους. Εν ολίγοις, οι Εθελοντές Έφεδροι επιδεικνύοντας ενσυνείδητη πειθαρχία και ουσιαστικό πνεύμα ομάδος πολέμησαν όπως είχαν εκπαιδευθεί και παρά τις φυσικές ή τεχνητές «αντιξοότητες» αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η αποτελεσματικότητα του Έλληνα Εθελοντή Εφέδρου αναδύεται στα … δύσκολα, αφού διατηρεί ακόμα το χάρισμα να προσαρμόζεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι φαίνεται στο DNA μας.


Η ΤΑΜΣ «Ορεινή Συμμαχία» έληξε με το σούρουπο με μία σύντομη απενημέρωση, με πολλά χαμόγελα, παρά την κόπωση και με την υπόσχεση ότι η ΠΟΕΕΦΕΔ θα ξανασυναντηθεί στο βουνό σύντομα, ώστε να διορθώσει τυχόν λάθη, να επαναλάβει τα σωστά και να επιβεβαιώσει το ρητό «Πολίτες - Οπλίτες για πάντα στη Ζωή – Πατρίδα, Θρησκεία Καθήκον και Τιμή».
Η τελευταία, για φέτος, Άσκηση της ΠΟΕΕΦΕΔ στη Ν. Ελλάδα αφιερώνεται στους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων που διπλασίασαν την Ελλάδα και στο Όπλο του Πεζικού, στο οποίο το ΓΕΣ έχει αφιερώσει το έτος 2012.

ΠΗΓΗ : Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.