Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.


ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απρίλη του 2013 η εκδρομή του Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας.
Η αναχώρηση έγινε στις 6.30 και όλοι συνεπείς ως προς το χρόνο προσέλευσης, ξεκινήσαμε αποφασισμένοι να περάσουμε καλά, να δούμε πράγματα για τα οποία συζητούσαμε, αλλά δεν είχαμε δει από κοντά.
Η πρώτη στάση έγινε στο Πολύκαστρο. Συγκεκριμένα στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου, με το συμβολικό Ηρώο των πεσόντων κατά τον Α ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην επιτύμβια αναμνηστική πλάκα που υπάρχει στο Ηρώο των πεσόντων αναγράφονται στις γλώσσες των συμμάχων τα εξής : «Στα τέκνα της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Σερβίας τα οποία πιστά στις επιταγές των προγόνων τους αγωνίστηκαν σε αυτά τα μέρη και έπεσαν για την ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη 1916 – 1918».
Το Ηρώο είναι μια ένδειξη τιμής για τους 8.307 Γάλλους, 13.617 Άγγλους, 3.350 Ιταλούς, 7.117 Σέρβους, 493 Ρώσους και 24.330 Έλληνες Στρατιώτες που θανατώθηκαν.

Ο Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας για να τιμήσει τους παραπάνω κατέθεσε στεφάνι , ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου, ο έφεδρος Αξιωματικός Κουκουζέλης Γεώργιος. Στη συνέχεια, όλη η αποστολή τραγούδησε τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.
Μέσα από μια όμορφη διαδρομή, στην οποία μας συντρόφευσε ο Ποταμός Στρυμώνας, φτάσαμε στο ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ.
Μας υποδέχθηκε ο Διοικητής του Οχυρού και προς τιμή του μας έδωσε τον «καλύτερο» ξεναγό οπλίτη.


Στην αρχή ανεβήκαμε στο Ηρώο όπου και έγινε κατάθεση στεφάνου απ ΄ τον Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας τον οποίο εκπροσώπευσε ο Γραμματέας του Έφεδρος Αξιωματικός Παγουρτζής Δημοσθένης.
Αμέσως μετά άρχισε η ξενάγηση απ ΄ το παρατηρητήριο του οχυρού, το οποίο έχει άψογη θέα προς την Βουλγαρία.
Η θέση είναι στρατηγική και επιβλέπει όλη την κίνηση στην απέναντι πλευρά. Κατόπιν μπήκαμε στο οχυρό για το οποίο τα λόγια περιττεύουν. Κινηθήκαμε μέσα στις στοές σε μήκος 200 μέτρων απ ΄ τα 6.500 μέτρα που υπήρχαν και όμως καταλάβαμε αμέσως το μεγαλείο των εργατών, μηχανικών, αλλά και του εμπνευστή αυτού του έργου. Για να κάνεις κάτι τόσο μεγάλο η έκφραση «αγάπη προς την πατρίδα» είναι λίγη. Μέσα στο οχυρό αφουγκραστήκαμε και τον αγώνα των Ελλήνων υπερασπιστών, την αγωνία τους, το πάθος τους για την υπεράσπιση του οχυρού, τις στιγμές χαράς και ύψιστης υπερηφάνιας που θα αισθάνθηκαν αποκρούοντας όλες τις επιθέσεις των Γερμανών και τέλος, αφού δεν έχασαν τη μάχη, τιμήθηκαν για τον Ηρωϊσμό τους απ ΄ τους Γερμανούς, όταν αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να παραδώσουν το οχυρό.
Ξεχωριστή μορφή αυτού του τετραήμερου αγώνα, ο έφεδρος Λοχίας Ίτσιος. Για τον Ηρωϊσμό του και την αυταπάρνηση που έδειξε πάνω στον αγώνα ενημερωθήκαμε απ ΄ τον έφεδρο Αξιωματικό Καφαντάρη Γεώργιο.
Ο δρόμος για την πόλη των Σερρών ήταν σύντομος. Επισκεφθήκαμε τη Λέσχη Αξιωματικών όπου και μας περίμενε ο Διοικητής της 10ης Ταξιαρχίας για να μας καλωσορίσει. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό απολαύσαμε το μεσημεριανό μας.
Κατα την παραμονή μας στην Λέσχη, το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Καρδίτσας τίμησε για την πολύχρονη προσφορά τους στον Σύνδεσμο τους παρακάτω έφεδρους Αξιωματικούς :

α) Καφαντάρη Γεώργιο του Ιωάννη, έφεδρο Λοχαγό Πεζικού
β) Κουκουζέλη Γεώργιο του Βαϊου, έφεδρο Υπίλαρχο Τεθωρακισμένων
γ) Βαϊτση Περικλή του Κων/νου, έφεδρο Λοχαγού Πυροβολικού
δ) Παυλή Εμμανουήλ του Γεωργίου, έφεδρο Ταγματάρχη Πεζικού
ε) Μπάτη Αθανάσιο του Γεωργίου, έφεδρο Λοχαγό Πεζικού

Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη των Σερρών. Όλοι μας δοκιμάσαμε τον «ακανέ», το τοπικό έδεσμα της περιοχής και πιστεύω κοντά σε εμάς αρκετοί άλλοι και στην πόλη μας, καθώς το λεωφορείο γέμισε με κουτάκια ακανέ.
Τέλος, επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου του 1.270 μ.Χ.
Δέος στη διαδρομή. Δέος και με τον τελικό προορισμό. Το καθολικό και οι χώροι του Μοναστηριού ήταν εντυπωσιακοί. Οι μοναχές μας έκαναν μεγάλη εντύπωση για τη φιλοξενία τους και για τις γνώσεις τους.
Ήρθε η ώρα της επιστροφής. Ο οδηγός μας ο Άκης Τυρογιάννης μας έκανε όλα τα χατίρια. Πήγαμε και ήρθαμε κάνοντας πολλά χιλιόμετρα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Θέλω ως αρχηγός της αποστολής να ευχαριστήσω προσωπικά, αλλά και εκ μέροους του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζω η επόμενη εκδρομή να γίνει σύντομα και με την ίδια επιτυχία.
Θέλω, τέλος, όσοι έφεδροι Αξιωματικοί είναι ενενεργοί με τα του Συνδέσμου να δραστηριοποιηθούν.

Ντενησιώτης Ιωάννης του Ηλία
Έφεδρος Λοχαγός
Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Ν. Καρδίτσας