Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ της Λ.Ε.Κ.ΑΛ. στο «OPERATION SUMMER SPLASH 2015» στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ 22 - 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση “Operation Summer Splash 2015” της IMATS (International Military Airborne Training School), η οποία διεξήχθη στις 22-26 Ιουλίου 2015 στη ζώνη ρίψεως Balaton, στην περιοχή Siófok – Ουγγαρίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η πραγματοποίηση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως.
Συμμετείχαν Έφεδροι Αλεξιπτωτιστές από Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ελλάδα. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τριμελής ομάδα Έφεδρων Αλεξιπτωτιστών της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομεών Αλεξιπτωτιστών (Λ.Ε.Κ.ΑΛ.) Ν.Πιερίας, τους Τερζή Ευστράτιο, Αναστασίου Αναστάσιο και Μελετιάδη Ευάγγελο.
Το απόγευμα της 21ης Ιουλίου έγινε η άφιξη των συμμετεχόντων Έφεδρων Αλεξιπτωτιστών, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των απαραίτητων δικαιολογητικών και της διαμονής τους, στις εγκαταστάσεις της σχολής.
Το πρωί της 22ας Ιουλίου, και μετά την ολοκλήρωση της πρωινής αναφοράς και ενημέρωση του ημερήσιου προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της Λ.Ε.Κ.ΑΛ.,  Ευστράτιος Τερζής αναφέρθηκε στην ιστορική μέρα της επιχείρησης “ΝΙΚΗ” στην Κύπρο, το 1974, λέγοντας ότι: «Σαν σήμερα, 41 χρόνια μετά τιμούμε την ηρωική επιχείρηση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην Μεγαλόνησο. Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και την απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου η αποστολή ήταν μερικώς επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως "αποστολή αυτοκτονίας". Έλληνες καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές θυσιάστηκαν στο βωμό της απελευθέρωσης από τον εχθρό, όταν οι δυνάμεις του Αττίλα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο». Με ιδιαίτερο σεβασμό και σε κλίμα κατάνυξης, από το σύνολο των Έφεδρων Αλεξιπτωτιστών των ξένων κρατών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικά πεσόντων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε ημερήσια βάση, περιελάμβανε γυμναστική τις πρωινές ώρες, ενημέρωση του ημερήσιου προγράμματος, θεωρητική, επίγεια και εναέρια εκπαίδευση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους σε θέματα αλμάτων και χειρισμών αλεξιπτώτων.

Στα πλαίσια της θεωρητικής εκπαίδευσης, οι Έφεδροι Αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύτηκαν στα αντικείμενα του αλεξιπτώτου, στη δημιουργία και ανάλυση  ζώνης ρίψεως και καιρικών φαινομένων, σε μεθόδους προσγείωσης Parachute Landing Fall (PLF), σε τεχνικές αποφυγής εμποδίων, αντιμετώπισης εμπλοκών και τρόπους χειρισμών θόλου. Με το πέρας της εκπαίδευσης, ακολούθησαν θεωρητικές εξετάσεις όπου όλοι οι Έφεδροι Αλεξιπτωτιστές αξιολογήθηκαν επιτυχώς.
Η επίγεια εκπαίδευση, περιελάμβανε γνωριμία με τα υλικά νέας γενιάς αλεξιπτώτων  SF-10A, MC1-1C, MC1-1D και την συσκευασία αυτών καθώς και εξαρτήσεις. Ο αλεξιπτωτιστής “τοποθετείται” σε μια εξάρτηση αλεξιπτώτου και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, προσομοίωνε διάφορες τεχνικές αποφυγών εμποδίων, προσγείωση σε υδάτινο κώλυμα, δενδρώδη περιοχή κ.α. Η επίγεια εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την μέθοδο προσγείωσης Parachute Landing Fall (PLF), την αντιμετώπιση εμπλοκών σε περίπτωση δυσλειτουργίας του κυρίου θόλου και την διαδικασία εισόδου – εξόδου από ελικόπτερο.
Στην εναέρια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν άλματα από ελικόπτερο τύπου MIL(MI-8), στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως υπό την καθοδήγηση των αρχηγών ρίψεων του στρατού της Αμερικής, της Τσεχίας και της Αυστρίας. Στα άλματα στατικού ιμάντα χρησιμοποιήθηκαν τα νέας γενιάς αλεξίπτωτα τύπου SF-10A, MC1-1C, MC1-1D. Η εναέρια εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με άλματα στατικού ιμάντα από τα 2.000 πόδια σε υδάτινο κώλυμα, νυχτερινά άλματα και άλματα μετά φόρτου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν άλματα ελευθέρας πτώσεως από τα 13.000 πόδια, τύπου “relative formation”, όπου και προϋποθέτει τη συνεργασία δύο ή περισσότερων αλεξιπτωτιστών, για την πτώση σε σχηματισμούς.
Η τελευταία ημέρα του προγράμματος περιελάμβανε αναφορά για το σύνολο των ημερών εκπαίδευσης, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς και χωρίς τραυματισμούς. Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή πτερύγων και πτυχίων στους Έφεδρους Αλεξιπτωτιστές από τους αρχηγούς ρίψεων της Αμερικής, της Τσεχίας και της Αυστρίας, ανανεώνοντας το ραντεβού για παρόμοιες εκπαιδεύσεις στο μέλλον.
Στις απονομές, ο αντιπρόεδρος της Λ.Ε.Κ.ΑΛ. Τερζής Ευστράτιος, προσέφερε στον πρόεδρο της IMATS κ. Alexander Friendrich, αναμνηστικό της Λ.Ε.Κ.ΑΛ. τιμής ένεκεν για την άσκηση “Operation Summer Splash 2015”.
Παρά τις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, οι Έλληνες Έφεδροι Αλεξιπτωτιστές, επέδειξαν ζήλο και εθνική υπερηφάνεια, εκπροσωπώντας επάξια με τιμή, την Ελλάδα και το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι, αποκόμισαν από τους ξένους αλεξιπτωτιστές, τον χαρακτηρισμό “Modern Spartans” – σύγχρονοι Σπαρτιάτες !!!


ΠΗΓΗ : http://katadromeispierias.blogspot.gr/