Το απόγευμα της Κυριακής 20/3/16 ολοκληρώθηκε η “τελική “ Άσκηση παροχής Α' βοηθειών Μάχης και διακομιδής τραυματιών την οποία συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (Σ.Ε.Ε.Δ.Α) - Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε), η “κοινότητα 35η Μοίρα Καταδρομών”(35ΜΚ) και η Ομάδα Ο.Δ.Ε.Υ.Ω.
Στην άσκηση συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι οι συνάδελφοι που είχαν παρακολουθήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου τα 3 Θεωρητικά Σεμινάρια Πρώτων βοηθειών Μάχης και είχαν εξετασθεί επιτυχώς επί της διδακτέας ύλης τους.
Το σενάριο της Άσκησης ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό αφού εκτός της παροχή Α' βοηθειών σε “τραυματίες” περιελάμβανε και δραστηριότητες σωματικής καταπόνησης αλλά και έντονου ψυχολογικού “στρες” ώστε να προσομοιωθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι πραγματικές συνθήκες που θα προκύψουν κατά τον τραυματισμό ενός συναδέλφου στο πεδίο της μάχης.
Κατά το σενάριο, η “περίπολος” κατά την πορεία της έπρεπε να αντιδράσει σε ξαφνικές “επαφές” με τον “εχθρό” αλλά εν συνεχεία το τμήμα των εκπαιδευομένων “διασωστών” έπρεπε να παρέχει τις ανάλογες Α΄βοήθειες υπό πυρά και εν συνεχεία αφού μεταφέρει τα “θύματα” στην “κρύα ζώνη” να συνεχίσει την “υπό κάλυψη” περίθαλψη τους ανάλογα με τα τραύματα του κάθε “θύματος”. Τα “τραύματα” που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευόμενοι ήταν κυρίως συνήθη τραύματα μάχης όπως αιμορραγίες άκρων, “σοκ” και υποθερμία από απώλεια αίματος, αποκατάσταση αεραγωγών, κοιλιακά και θωρακικά τραύματα από βλήματα καθώς και κάποια εγκαύματα.
Οι “επαφές” με τον “εχθρό” ήταν φυσικά επαναλαμβανόμενες. Κατά την διάρκεια των “επαφών” οι εκπαιδευτές δημιουργούσαν μια “ρεαλιστική ατμόσφαιρα” στρες και καταπόνησης αλλά ταυτόχρονα έλεγχαν την ορθή αντιμετώπιση των “τραυμάτων” από τους εκπαιδευόμενους.
Κατά την επιστροφή της η περίπολος μετέφερε με φορεία και για αρκετή απόσταση 3 “σοβαρά τραυματισμένους” συναδέλφους. Οι εκπαιδευόμενοι έτσι “βίωσαν” και πρακτικά την τεχνική, την καταπόνηση αλλά και την ομαδική συνεργασία που απαιτείται για μία τέτοια ενέργεια η οποία δεν είναι καθόλου απλή αλλά μπορεί να κρίνει την διάσωση ενός συνανθρώπου μας.
Η Άσκηση των πρώτων βοηθειών μάχης έληξε με την καθιερωμένη Απενημέρωση κατά την οποία οι εκπαιδευτές τόνισαν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης αλλά και οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να πουν τις ατομικές εντυπώσεις/παρατηρήσεις τους.
Με αυτήν την αρκετά απαιτητική Δραστηριότητα έληξε και ο κύκλος Εκπαίδευσης του “Πρώτου ανταποκρινόμενου Διασώστη Μάχης” που συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι Σ.Ε.Ε.Δ.Α - Σ.Σ.Α.Ε, η “κοινότητα 35η Μοίρα Καταδρομών”(35ΜΚ) και η Ομάδα Ο.Δ.Ε.Υ.Ω.
ΠΗΓΗ : http://warfareport.blogspot.gr/2016/03/35.html