Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μακεδονομάχος 2016 !ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016Το μονοπάτι που ανοίξαμε όλοι μαζί έγινε Δρόμος για να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Όποιος από τους συναδέλφους μας δεν έχει κάνει ποτέ τον κόπο να μας τιμήσει με την παρουσία του δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της κούρασης που καταβάλλει όλους μας κάθε χρόνο για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη άσκηση, η γιορτή της Εφεδρείας. Άσκηση μεγάλη όχι μόνο για τα δεδομένα της πατρίδας αλλά και της Ευρώπης (όπου ο στρατιωτικός αθλητισμος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος), καθώς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα εφεδροπολεμικά σωματεία μας συμμετέχουν σε πολλές τέτοιου είδους ασκήσεις στο εξωτερικό και έτσι μπορούμε να κρίνουμε. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη άσκηση για εφέδρους (πλην του Cambrian patrol που το διοργανώνει ο Βρετανικός Στρατός και επιτρέπεται να συμμετέχουν έφεδροι) που να συμμετέχουν 22 περίπολα των 8 αντρών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο Grenadier που διεξαγόταν στην Αυστρία (σταμάτησε…) συμμετείχαν 30 περίπολα, αλλά των 4 ανδρών.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το διαγωνιστικό μέρος της άσκησης:
Τόπος άσκησης
Φέτος αποφασίσαμε να αλλάξουμε λίγο παραστάσεις και εκστρατεύσαμε για το όρος Βέρμιο, στον Νομό Ημαθίας, όπου με την αμέριστη συμπαράσταση του τοπικού παραρτήματος ΛΕΦΕΔ Ημαθίας μπορέσαμε να ανταπεξελθουμε.
Το πανέμορφο κατασκηνωτικό κέντρο των Προσκόπων στην Καστανιά ήταν ο Χώρος Διασποράς της υποτιθέμενης επιστρατευτικής μονάδας .
Εκεί κατατάσσονταν - στρατωνιζόταν οι ομάδες-περίπολα και φυσικά ήταν η αρχή και το τέλος της άσκησης.
Έναρξη άσκησης
Μετά από τα διαδικαστικά και όταν τα περίπολα ήταν έτοιμα, χρεώνονταν υλικά, ελέγχονταν οι Δ/Βάσεις και ακολουθούσε ενημέρωση επί της Γενικής-ειδικής-τακτικής κατάστασης, (slide show), τοπογραφική ενημέρωση κτλ. επίσης, γινόταν ενημέρωση για τα αμιγώς διαγωνιστικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι κανόνες εμπλοκής με τα airsoft (τα οποία εντάχθηκαν φέτος στην Άσκηση δίνοντας τον δικό τους τόνο!). Τα περίπολα διατάσσονταν να κινηθούν προς μια συντεταγμένη 14 χλμ μακριά και να συνενωθούν με τα εκεί τμήματα. Τονιζόταν ότι όλη η περιοχή είναι θέατρο επιχειρήσεων και ότι αποτελουν ομάδα μάχης που επιδιώκει την επαφή για να αναγνωρίσουμε έτσι τις θέσεις-προθέσεις-δύναμη του εχθρού.
1Η Ενέδρα
Μετά από 800 μέτρα κίνησης πραγματοποιούταν η πρώτη επαφή με ομάδα αναγνώρισης του εχθρού,4 αντρών, που τυχαία έβγαινε στο βουνό μπροστά τους μέσα από την πυκνή ανοιξιάτικη βλάστηση. Από την σφοδρότητα της επαφής γινόταν ευθύς αντιληπτό ότι δεν θα ήταν μια απλή πορεία 14χλμ!
2η Ενέδρα
Μετά από 3 χλμ ανηφόρας ΄΄έπεφταν΄΄ σε ευκαιριακή ενέδρα 2-3 ανδρών του εχθρού
3η Ενέδρα
Με την έξοδο τους από την πυκνή βλάστηση και την κίνηση στο ανοικτό περιβάλλον των ανεμογεννήτριων μπορεί κάποιοι να πίστεψαν ότι ο κίνδυνος πέρασε όμως ο εχθρός παραμόνευε και τους χτύπησε για μια ακόμα φορά.
Οι ενέδρες ήταν έτσι σχεδιασμένες, ώστε να μην αφήσουν τον κόσμο να χαλαρώσει κατά μήκος της πορείας, δίνοντας όμως και την αίσθηση ότι ο εχθρός έχει σχέδια για την περιοχη και ειχε εκπέμψει περίπολα μάχης, διεξάγοντας, σύμφωνα με το σενάριο, επιβραδυντικό αγώνα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι πληροφορίες ενδιέφεραν πολύ τα προϊστάμενα κλιμάκια και αποτελούσαν κύριο υλικό στην απενημέρωση…
Οι ενέδρες αξιολογούταν από τους ενεδρεύοντες σύμφωνα με τον βαθμό που τους δυσκόλεψαν και ένιωσαν επικείμενη καταστροφή και όχι από την χορογραφία των Β.Ο.Ε.
Όλες οι ενέδρες ήταν πολύ δύσκολες στην οργάνωση-εκτέλεση, καθώς καλούνταν οι άνδρες που τις επάνδρωναν να μείνουν σε επαγρύπνηση για 12 ώρες(!), μέχρι να αντικατασταθούν, παραμένοντας στο βουνό για 48 ώρες συνολικά…

Μαχη Αστικού Περιβάλλοντος, Α.Ε.Μ., Αίτηση πυρών όλμων (Oικισμός Αγίας Παρασκευής)
Όταν τα περίπολα έφταναν στην συντεταγμένη που τους δόθηκε αρχικά, έβρισκαν στο σημείο Αξ/κούς που τους ενημέρωναν για την αποστολή τους. Aυτή ήταν να ελέγξουν έναν οικισμό που είχε καταλάβει ο εχθρός για ένα 24ωρο και μετά αποχώρησε. Στην πραγματικότητα, εκεί αξιολογούνταν: α)στην κίνηση σε αστικό περιβάλλον και β)στην εύρεση-αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, δυο πολύ βασικά στρατιωτικά αντικείμενα που απαιτούσαν γνώσεις από ασκούμενους και αξιολογητές.
Μόλις τελείωναν, διατάσσονταν να μεταφέρουν σε παρακείμενο λόφο, όπου ήταν ταγμένοι οι όλμοι του λόχου κιβώτια με πυρομαχικά (πετρες...)∙ μόλις αφικνύοταν εκεί, ο επικεφαλής Αξ/κος τους ζητούσε να εξάγουν στοιχεία βολής για τον οικισμό που μόλις πριν είχαν ελέγξει (βολή εγγύς των φιλίων τμημάτων), καθώς ο εχθρός είχε εισέλθει σ αυτόν. Κατόπιν τούτου, λάμβαναν διαταγή για κίνηση σε νέα αποστολή .
Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος
Στο σημείο καλούνταν να διέλθουν με χρήση λέμβων υδάτινο κώλυμα, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να περάσουν απέναντι. Μόλις όμως βρίσκονταν στα μέσα της λίμνης, τους έβαλε ο εχθρός και έπρεπε να εξέλθουν ταχέως από συγκεκριμένο σημείο όπου φαινόταν η ευχέρεια πλοήγησης-χειρισμού της λέμβου .
Μεταφορα τραυματια
Κατά την διάρκεια του προηγούμενου περιστατικού, τραυματιζόταν ο περιπολάρχης και αφού δενόταν στο φορείο, τα μέλη του περιπόλου διατάσσονταν να τον μεταφέρουν σε οικισμό σε απόσταση 2100 μ, όπου λειτουργούσε ΚΙ.Χ.Ν.Ε. Η κίνηση χρονομετρούταν.
Ο παράγοντας τύχη ήταν σημαντικός εδώ, καθώς κάποια περίπολα είχαν περιπολάρχη 70 κιλά και άλλα 110 κιλά!!
4η Ενέδρα
Μέσα στα δεινά τους, καθώς βρεγμένοι μετέφεραν τον τραυματία επικεφαλής τους, μετά από 2 χλμ κουβαλήματος έπεφταν σε ενέδρα 2 ανδρών. Το καλό εδώ ήταν ότι έπαυε η μεταφορά τραυματία και δίνονταν οδηγίες για την επιστροφή τους στην βάση.
5η Ενέδρα
Η τελευταία ενέδρα για να μην ξεχνιούνται….
Κίνηση πεζικού για κατάληψη υψώματος
Κατά την επιστροφή τους συναντούσαν φίλιο αξιωματικό που τους ενημέρωνε για την τακτική κατάσταση στην περιοχή, καθώς ο εχθρός με δύναμη ομάδας πεζικού είχε καταλάβει ύψωμα που δέσποζε της ΚΟΑ. Αποστολή τους να ενταχθούν στην διμοιρία που είχε διαταχθεί να επιτεθεί ως η δεύτερη ομάδα της, αναλαμβάνοντας και την κύρια προσπάθεια στο κέντρο, αφού δίνονταν οι τελευταίες οδηγείες δίνονταν η διαταγή για την επίθεση. Στα πρώτα μέτρα της κίνησης, η ομάδα έχανε τον επικεφαλής της, καθώς αυτός έπεφτε νεκρός∙ στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της επίθεσης, έχανε και τον νέο επικεφαλής (βοηθό), καθώς αυτός έπεφτε τραυματίας∙ έτσι θα έπρεπε να λειτουργήσει η ιεραρχία στην ομάδα και ο αμέσως αρχαιότερος να αναλάβει την διοίκηση σε μια πολύ δύσκολη φάση της επίθεσης και πολύ κοντά στον εχθρό. Έπειτα, και μετά την κατάληψη του υψώματος, έπρεπε να περάσουν στην φάση της σταθεροποίησης προετοιμαζόμενοι για εχθρική αντεπίθεση.
Στην συνέχεια τους δινόταν νέα διαταγή για συνέχισης της πορείας.
Αίτηση αεροδιακομιδής & οργάνωση Ζ/Π Ε/Π
Στην διάρκεια της πορείας μέσα σε δασωτό δέχονταν πυρά από ευκαιριακή ενέδρα και ένας άνδρας της ομάδας τραυματίζονταν σοβαρά. Ο ομαδάρχης έπρεπε να ζητήσει επίγουσα αεροδιακομιδή, αφού πρώτα έπρεπε να μεταφέρει τον τραυματία σε κατάληλη για προσγείωση ελικοπτέρου τοποθεσία, να την εξασφαλίσει και να κατευθύνει το ελικόπτερο δίνοντας ακριβής συνταταγμένες. Κατόπιν δινόταν νέα διαταγή για επιστροφή στον ΧΔ.

Με την επιστροφή τους στον Χ/Δ, μετά από 26 χλμ πορείας τους περίμεναν άλλες 2 εποχούμενες αποστολές.
Μάχη εκ του σύνεγγυς, έλεγχος προσωπικού του εχθρού,Ά βοήθειες μάχης
Στον ΧΔ διατάσσονταν να συνδράμουν σε επιχείρηση με ειδική δύναμη για εξολόθρευση προσωπικού των ειδικών δυνάμεων του εχθρού που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κρυβότανε σε κοντινή παραθεριστική έπαυλη περιμένοντας τη κάλυψη του σκότους για να επιχειρήσει σε στόχο υψηλής αξίας.
Μετά από την ενημέρωση με σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες, ακολούθησε η εκπαίδευση στα εργαλεία διάρρηξης (μηχανική) που θα χρησιμοποποιούσαν (breaching tools), η οποία διακόπτονταν, καθώς έπρεπε να κινηθούν ταχέως προς εξάλειψη του εχθρού. Με οχήματα μετέβαιναν στο σημείο όπου άρχιζε ένα από τα καλύτερα ΣΤΕΚ της άσκησης. Ξεκινούσε με πολιορκητικό κριό και cqb και συνεχιζε με διαχείριση προσωπικού του εχθρού, έκλεινε δε με Α’ βοήθειeς μάχης (stress drill) από την εταιρεία Meducation με ρεαλιστική αναπαράσταση τραυμάτων.
Ενέδρα σε εποχούμενη φάλαγγα (dismounted operations)
Τελευταία καλούνταν να μεταβούν σε οχήματα του Σ.Ι.Σ.Ο. και να σπεύσουν προς ενίσχυση μαχόμενων τμημάτων. Ο εχθρός όμως είχε και αυτός προνοήσει και στα τρία χλμ η φάλαγγα έπεσε σε ενέδρα την οποία έπρεπε να εξαλείψει. Μετά από την καταστροφή του εχθρού και καθώς ειχαν καταστραφεί τα οχήματα τους, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω πεζοί∙ όσοι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν επέστρεφαν με τα οχήματα στερούμενοι των ανάλογων πόντων.
Απενημέρωση
Άμεσα με την επιστροφή τους στον ΧΔ, ζητούνταν από τα περίπολα να δώσουν όλες εκείνες τις πολύτιμες πληροφορίες για τις οποίες μόχθησαν επί 24 ώρες. Έτσι, σε απομονωμένο περιβάλλον απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που ενδιέφεραν την διοίκηση όπως: θέσεις του εχθρού, δύναμη, οπλισμός, ενδυμασία, πού έγινε τι, αναφορές επαφής, ημερολόγιο διαβιβάσεων, συντεταγμένες, όλη η πορεία πόσα χλμ διένυσαν, έγγραφα που περισυνέλλεξαν από τον εχθρό, αν βρήκαν κατεστραμμένους δρόμους ή υποδομές, αν τα μέρη που κινήθηκαν προσφέρονταν για κίνηση βαρέων αρμάτων κ.α.π.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Η τελετή διεξήχθη στην πλατεία του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, την Κυριακή των Βαΐων, δόθηκε η αναφορά ασκήσεως, σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν παρόντες στην άσκηση 39 Αξ/κοί & 253 Υπαξ/κοί και οπλίτες.
Ξεκίνησε με την είσοδο εν μεσω της παρατάξεως άγημα Ποντίων Οπλιτών-Πολιτών κουβαλώντας Πεσόντα στην μάχη, Άγνωστο Στρατιώτη, Ημέτερο Μαχητή και αφού έδωσαν όρκο στα ιερά και όσια της φυλής χόρεψαν τον Πυρρίχιο, έναν πανάρχαιο Ελληνικο χορό ……
Με την παρουσία τους μας τίμησαν εκ μέρους του Γ.Ε.Σ. ο Δκτής της 1ης Μ/Π Υπγος Κος Σίμος, και εκ μέρους του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ο Επιτελάρχης του Γ.Σ.Σ. Ν.D.C. GR Υπγος Κος Μπονόρας, γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα των στελεχών είναι επιφορτισμένο εκτός της βασικής αποστολής τους και με αυτή της κατασκευής-λειτουργίας HOTSPOTS,(αποστολή που μόνο ο Ε.Σ.μπορούσε να φέρει σε πέρας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα),η διάθεση του λιγοστού τους χρόνου σε εμάς και αυτό που αντιπροσωπεύουμε δείχνει το πόσο εκτιμάται από το Υ.Π.Ε.Θ.Α.το έργο των Εθελοντών Εφέδρων,επίσης αντιπρόσωπος της Ι.Μητροπολεως Βέροιας-Ναούσης-Καμπανίας ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χαλετζης, εκ μέρους της ομοσπονδίας σωματείων εθελοντών πολιτικής προστασίας ο πρόεδρος κος Νάκος, μελή του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά και ο αρχηγός παλαιών προσκόπων Βέροιας .
Συγκινητικό και εύστοχο το μήνυμα του Α/ΓΕΣ Στρ/γου Κου ΤΕΛΛΙΔΗ που αναγνώστηκε από τον Δκτη της 1ης Μεραρχιας Πεζικού ενώπιον των παρατεταγμένων εφέδρων.
Οι παρευρισκόμενοι επέδωσαν τα έπαθλα στους πρωτεύσαντες στον ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ 2016 με την σειρά που αναφέρθηκαν και στην συνέχεια τιμήθηκαν από την ΛΕΦΕΔ για την προσφορά τους. Για την ιστορία οι ομάδες που πρώτευσαν ήταν οι εξής:

ΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ
MPF-2 ΣΣΑΕ ΧΡΥΣΟ
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΛΕΦΕΔ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΗΜΕΝΙΟ
ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΠΣΕΚ ΑΣΗΜΕΝΙΟ
ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΣΕΕΔ ΧΑΛΚΙΝΟ
MPF-1 ΣΣΑΕ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΤΣΙΟΣ ΛΕΦΕΔ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΛΕΦΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΛΕΦΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ ΛΕΦΕΔ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΑΟΡ ΣΕΕΔΑ ΧΑΛΚΙΝΟ

Για την οργανωτική επιτροπή ο υπεύθυνος ασκήσεως, Αντιπρόεδρος Λ.ΕΦ.Ε.Δ.
Καλή αντάμωση στην επόμενη άσκηση ή αν και εφόσον χρειαστεί
<<Τ.Α.Μ.Σ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ>>  
ΠΗΓΗ : ΠΕΡ/ΡΑ - http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=582:%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82-2016&Itemid=932