Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Θερμή υποδοχή της επιστολής Παπανδρέου στην Αγκυρα.


Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας στην επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου . Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στα όσα έγραψε ο έλληνας πρωθυπουργός. Και την ίδια στιγμή κορυφώνεται η διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας θα έχει αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου δείπνο εργασίας στο Λονδίνο με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν. Βασικό... πιάτο στο μενού αναμένεται να είναι οι μελλοντικές κινήσεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Ο κ. Δρούτσας θα έχει επίσης συνάντηση με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Δρούτσας θα πραγματοποιήσει και το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του, επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ. «Ελπιδοφόρα για την επίλυση των προβλημάτων είναι η απάντηση που ήλθε από την Αθήνα» ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Ερντογάν στην επιστολή Παπανδρέου. Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου είχε επισημάνει τις «καλές προθέσεις» και την «πολιτική βούληση» που περιλαμβάνει η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι «έχουμε επίσης σημεία διαφωνίας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της επιστολής του προς τον τούρκο ομόλογό του και κατά τη χθεσινή παρουσία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ.Παπαδημούλη, επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν διαβλέπει πρόοδο στο Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία. Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ξανά χθες το πώς βλέπει η Αγκυρα μια διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία είναι έτοιμη, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, για πολυμερή συνάντηση, τετραμερή ή πενταμερή, στην οποία θα λάβουν μέρος, ως ισότιμες πλευρές, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, δίχως να παραβλέπεται η θέση του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πάντως, διά του εκπροσώπου του Χασάν Ερσακιτζά, κάλεσε χθες την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό. Στη Λευκωσία μεταβαίνει εν τω μεταξύ την προσεχή Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται δε ο διορισμός του αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, αίτημα το οποίο διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν προς τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ.