Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί «Οδηγός συμπεριφοράς της ΕΛ.ΑΣ.», ο οποίος στη συνέχεια θα μοιραστεί σε περισσότερους από 55.000 ένστολους με στόχο «να μην επαναληφθούν λάθη που έχουν στοιχίσει στην Αστυνομία» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Από τον οδηγό σαβουάρ βιβρ οι αστυνομικοί παίρνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν αν έχουν απέναντί τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, παιδιά μεταναστών, ανήλικους και «άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αστυνομική πρακτική που πρέπει να ακολουθείται απέναντι σε μουσουλμάνους, βουδιστές, Εβραίους και ινδουιστές, που τυχόν συλληφθούν από τις διωκτικές αρχές. Ήδη στα θρανία για την απόκτηση καλών τρόπων απέναντι σε μετανάστες και λοιπές ευπαθείς ομάδες βρέθηκαν οι 218 αστυνομικοί της γειτονιάς, ενώ αμέσως μετά την έκδοση του «Οδηγού» θα ακολουθήσουν «ιδιαίτερα μαθήματα» σε αστυνομικά τμήματα.
Η έκρηξη των μουσουλμάνων Η ιδέα να δημιουργηθεί ο οδηγός καλής συμπεριφοράς γεννήθηκε πέρυσι τον Μάιο όταν αστυνομικός κατηγορήθηκε από μουσουλμάνους μετανάστες πως έσχισε σελίδες του Κορανίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Πράξη που προκάλεσε την έκρηξη των μουσουλμάνων, διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σειρά αντιδράσεων από θρησκευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες. «Από το περιστατικό καταλάβαμε πως πολλοί αστυνομικοί δεν γνωρίζουν, διότι κανένας δεν τους το δίδαξε, πώς να συμπεριφερθούν σε περιστατικά με μουσουλμάνους. Συνεπώς ήταν επιβεβλημένη η έκδοση ενός τέτοιου εγχειριδίου», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Στους αστυνομικούς της γειτονιάς δίδαξα ένα θεωρητικό κομμάτι για το τι είναι η ισλαμική πίστη αλλά και πρακτικά ζητήματα.
Πώς αγγίζουμε το Κοράνι, πώς μπαίνουμε σε σπίτι μουσουλμάνων, πώς μεταχειριζόμαστε μια μουσουλμάνα σε περίπτωση που επιβάλλεται η σύλληψή της», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Μαριόρας, λέκτορας της Ιστορίας Θρησκευμάτων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Οι αστυνομικοί διδάχθηκαν την αξία του Κορανίου και ότι η είσοδος σε μουσουλμανικό σπίτι με τα παπούτσια είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, αλλά και τι θεωρείται προσβλητικό κατά τη διάρκεια προσαγωγής ή σύλληψης για τις μουσουλμάνες. Τι έχουν αντιμετωπίσει Στη συνέχεια οι αστυνομικοί περιέγραψαν κάποιες από τις καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει με μουσουλμάνους και έθεσαν ερωτήματα στους διδάσκοντες, όπως «τι κάνω σε περίπτωση που καταγγελθεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε οικογένεια μουσουλμάνων;».
Σύμφωνα με την Αφροδίτη Αλ Σάλλεχ, που συντόνισε από την πλευρά του υπουργείου το εξάωρο σεμινάριο των αστυνομικών για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους μετανάστες, «ο οδηγός συμπεριφοράς επιχειρεί να καταγράψει σε αδρές γραμμές τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επαφή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας με κάθε άνθρωπο που ζει ή διαμένει στη χώρα μας». Στην τελική διαμόρφωση του οδηγού σαβουάρ βιβρ έλαβαν μέρος μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθηγητές Εγκληματολογίας, εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και ακαδημαϊκοί.
ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.
ΣΧΟΛΙΟ « ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ » : Καλή η κίνηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ αλλά μήπως θα έπρεπε πρώτα να χορηγηθούν οδηγοί για το πώς θα επιβιώνουν οι Αστυνομικοί μας στην καθημερινή τους δραστηριότητα και για το πώς θα κάνουν καλύτερα την δουλεία τους χωρίς να κινδυνεύουν καθημερινά ΟΝΤΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΙ – ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ – ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ !