Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΝΕΦΥΟ : ΤΑΜΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2013»



Το διήμερο 21/22 Δεκεμβρίου τα μέλη της ΠΕΝΕΦΥΟ δοκιμάστηκαν στην Άσκηση με την επωνυμία "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2013". Σκοπός της Ασκήσεως ήταν να αξιολογηθεί η επιχειρησιακή απόδοση Περιπόλου ΠΖ, οκτώ ανδρών σε κατά το δυνατόν ρεαλιστικά σενάρια, υπό αντίξοες χειμερινές συνθήκες για 24 ώρες, χωρίς υποστήριξη ΔΜ, η γενική αποστολή της οποίας θα ήταν, δια της παρουσίας της, αφενός να ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας σε φίλιο έδαφος επί του οποίου, όμως, δρουν εχθρικές άτακτες ομάδες με αποσχιστικές επιδιώξεις που προβαίνουν σε ασύμμετρες ενέργειες εκφοβισμού του ντόπιου πληθυσμού, αφετέρου να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ενέργειες, εφ' όσον απαιτείτο. Ας δούμε πως εξελίχθηκε η Άσκηση μέσα από την Αναφορά του Περιπολάρχου της Περιπόλου με κωδικό κλήσεως "ΚΡ1".
Αναφορά Περιπόλου ΚΡ1

Η σύνθεση της Περιπόλου εκτός από τον Περιπολάρχη και τον Βοηθό του, περιελάμβανε εξειδικευμένο Νοσοκόμο Μάχης, Διαβιβαστή, ζεύγος Ανιχνευτών, 2 Πολυβολητές και έναν Ακροβολιστή (προσομοιώνοντας - θεωρητικά πάντα - ως προς τον οπλισμό την παρούσα σύνθεση μίας τυπικής Ομάδος ΠΖ του ΕΣ).

Η Περίπολος αφίχθη οδικώς στον Χώρο Διασποράς (ΧΔ) και προέβη άμεσα στην οργάνωση Βάσεως Περιπόλου (ΒΠ). Την ίδια ώρα ο Περιπολάρχης ελάμβανε διαταγές από το ΚΕΠΙΧ της Μονάδος στην οποία ανήκε η Περίπολος για άμεση αναχώρηση της ΚΡ1. Ακολούθησε η έκδοση διαταγής 5 παραγράφων από τον Περιπολάρχη και η επιθεώρηση των μελών της Περιπόλου από τον Βοηθό Περιπολάρχη. Αφού έγιναν οι απαραίτητες υπενθυμίσεις και δοκιμές των ΒΟΕ (κυρίως για τα νεότερα μέλη), η Περίπολος εξήλθε προσεκτικά από την ΒΠ και άρχισε την κίνησή της επί του προκαθορισμένου δρομολογίου, όπου στα 500 μόλις πρώτα μέτρα είχε τυχαία επαφή με κατώτερη σε ισχύ εχθρική δύναμη, η οποία και εξαλείφθηκε επιτυχώς, κοστίζοντας μόνον έναν μικροτραυματισμό για την Περίπολο.


Η επόμενη εμπλοκή της Περιπόλου ήταν η αναγνώριση - ασφάλιση αγνώστων κτιρίων επί του δρομολογίου. Αφού διαβιβάσθηκαν οι συλλεχθείσες πληροφορίες προς το προϊστάμενο κλιμάκιο, η Περίπολος έλαβε νέα αποστολή. Έπρεπε να αναγνωρίσει και να εξουδετερώσει οχυρωμένη θέση από την οποία εκτελούντο βολές ελευθέρων σκοπευτών κατά βούληση εναντίον φιλίων κτηνοτρόφων και των ζώων τους με απώτερο στόχο την απαγόρευση χρήσης της συγκεκριμένης περιοχής και το "γκριζάρισμά" της. Η Περίπολος, αφού εντόπισε την εχθρική θέση, κατέστρωσε άμεσα σχέδιο δράσης με στοιχεία υποστήριξης και ελιγμού και εξάλειψε την απειλή.


Μετά τη σχετική Αναφορά Καταστάσεως προς το προϊστάμενο κλιμάκιο, η Περίπολος έλαβε εντολή να κινηθεί τάχιστα προς νέα θέση και να εγκαταστήσει ενέδρα επί δρομολογίου από το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, επρόκειτο να διέλθει εχθρική αυτοκινητοπομπή, αποστολή η οποία ολοκληρώθηκε εντός του τεθέντος χρονικού πλαισίου. Κατά την κίνησή της, η Περίπολος ΚΡ1 είχε νέα επαφή με τον εχθρό και αυτή τη φορά έναν σοβαρά τραυματία με καταστροφική αιμορραγία και αναπνευστικά προβλήματα, κατάσταση την οποία αντιμετώπισε ο Νοσοκόμος της Ομάδος, ενώ την ίδια στιγμή ο Περιπολάρχης αιτήθηκε μέσω του Διαβιβαστή αεροδιακομιδή του σοβαρά τραυματισμένου μέλους της, ώστε η Ομάδα να συνεχίσει απρόσκοπτα την περιπολία της. Στη συνέχεια η Περίπολος, έλαβε εντολή να επιστρέψει στη ΒΠ και να αναμένει νέες οδηγίες.


Σκοπός αυτής της φάσεως ήταν να αξιολογηθεί η ικανότητα των μελών της Ομάδος ατομικά και ως σύνολο να διαβιώσουν στην ψυχρή και σκοτεινή ύπαιθρο, βασιζόμενοι αποκλειστικά στα εφόδια που μετέφεραν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενυδάτωση, παρασκευή ζεστού γεύματος, ανάπαυσης κλπ. χωρίς, βεβαίως, να παραμελείται η διαρκής αυτασφάλιση της ΒΠ.




Τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν την αυγή, η ΚΡ1 έλαβε εντολή να ασφαλίσει κατοικημένη περιοχή, αφού συνενωθεί με έτερη Περίπολο της Μονάδος που επιχειρούσε στην περιοχή. Η Περίπολος απεγκατέστησε άμεσα την ΒΠ και σε δοθέν σημείο, τηρώντας τις προκαθορισμένες διαδικασίες, συνενώθηκε με εποχούμενο στοιχείο της Περιπόλου Μ2Η, το οποίο υποστήριξε την προσέγγισή της προς τα κτίρια στόχους, όπου πλέον δοκιμάστηκαν οι τακτικές της Ομάδος στις ΣΕΑΕ. Η επιτυχής εκκαθάριση-ασφάλιση των κτιρίων σήμανε και το τέλος της αποστολής της Περιπόλου ΚΡ1.



Ο Περιπολάρχης της ΚΡ1 Εφ. Λοχίας (ΠΖ) Ι.Μ.

 Συμπεράσματα
Η πρώτη ΤΑΜΣ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2013" αξιολόγησε το επιχειρησιακό επίπεδο των μελών της ΠΕΝΕΦΥΟ σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών που ενδέχεται να αναλάβουν Έφεδροι του Πεζικού. Αποδείχθηκε ότι ανεξαρτήτως του που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους, Εθελοντές Έφεδροι κάθε Κλάδου, Όπλου ή Σώματος, μετά από σύντομη, αλλά μεθοδική εκπαίδευση που ως ένα βαθμό έχει τυποποιήσει η ΠΕΝΕΦΥΟ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της (Βασικό και Προκεχωρημένο Σχολείο Μαχητού), σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά (τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναμένουμε να μας χορηγηθούν), μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε τέτοιου είδους αποστολές. Επειδή, όμως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η εκπαίδευση συνεχίζεται με τη φιλοδοξία η ΤΑΜΣ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ" να διεξαχθεί του χρόνου, πρώτα ο Θεός, σε επίπεδο ΠΟΕΕΦΕΔ.

ΠΗΓΗ : ΠΟΕΕΦΕΔ