Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. ΣΤΗΝ Λ.Α.Ε.Δ.





Σε μια σεμνή τελετή στις 25 Ιανουαρίου στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ομοσπονδίας.

Η τελετή ξεκίνησε με μια ολιγόλογη ενημέρωση για τους σκοπούς και την δράση.

Δυο λόγια για το ποιοί είμαστε και τι ακριβώς κάνουμε.

Είμαστε η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ θα ξεκινήσω με :


Το σήμα της ομοσπονδίας που είναι ο άγνωστος στρατιώτης , απεικονίζει ένα νεκρό πολεμιστή γυμνό ξαπλωμένο σε ένα εξόγκωμα του εδάφους, που στο ένα χέρι κρατάει ασπίδα και στο κεφάλι φορά περικεφαλαία , σε λευκό περίγραμμα και φόντο μπλε γκρί , με την επιγραφή "Πολίτης Οπλίτης" στην πάνω πλευρά ενώ από την κάτω πλευρά του οπλίτη το ρητό "Ελλήνων Προμαχούντες".


- Η επιγραφή "Πολίτης Οπλίτης" περιγράφει την εφεδρική ιδιότητα των μελών της ομοσπονδίας και χαρακτηρίζει την άρρηκτη και αμφίδρομη σχέση Λαού Στρατού αλλά και μια στάση ζωής που πρεσβεύει ότι ο Πολίτης πρέπει να είναι άριστος ως Πολίτης αλλά αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει και άριστος Οπλίτης.

- Ο Άγνωστος Στρατιώτης, αιώνιο μνημείο του ελληνισμού βρίσκεται στην βάση της βουλής των Ελλήνων, στήριγμα του πολιτεύματος.
Συμβολίζει την θυσία του έλληνα Πολίτη Οπλίτη στο πέρασμα των αιώνων για τα δίκαια του έθνους.

- "Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν " Ο πρώτος στίχος του ρητού του Σιμωνίδη του Κείου γραμμένος για την νίκη των Αθηναίων Πολιτών Οπλιτων στην μάχη του Μαραθώνα , την μεγαλύτερη επιτυχία της οπλιτικής φάλαγγας.
Σχετίζεται με την αγώνες του έθνους , και την υπεράσπίση του ελληνικού πολιτισμού (και κατ'επέκταση του Ευρωπαικού) από την αθηναική οπλιτική φάλαγγα , που κατ΄εξοχήν αποτελούνταν από "εφέδρους" πολιτες στα όπλα, προερχόμενους από καθε κοινωνική τάξη , ηλικιακή ομάδα και επάγγελμα.

 - Το Μπλε-Γκρί χρώμα του φόντιυ είναι μίξη του Μπλέ ( εθνικό ελληνικό χρώμα) και του Μαύρου ( σαν σύμβολο του πένθους της θυσίας).

Σκοπός την ΠΟΕΕΦΕΔ είναι η εκπαίδευση και συντήρηση των εφέδρων από τον καιρό της ειρήνης έτσι ώστε αν ποτέ χρειαστεί εντεταγμένοι στις μονάδες που επιστρατεύονται να πράξουν το καθήκον τους στο ακέραιο , πολύτιμα “εργαλεία'' στην διάθεση των στελεχών του Ελληνικού στρατού.
Τα μέλη μας υπηρετούν ανιδιοτελώς την ιδέα του πολίτη-οπλίτη , του εθελοντή εφέδρου και επιθυμούν την ανάδειξη της σε θεσμό.

Τα σωματεία της ΠΟΕΕΦΕΔ έχουν πληθώρα δραστηριοτήτων: στρατιωτικού χαρακτήρα (σχολεία-εγχειρίδια- εκπαιδεύσεις - ασκήσεις – αγώνες σε Ελλάδα και Εξωτερικό)
Είναι εντεταγμένα στο μητρώο εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δραστηριοποιούνται στους τομείς δασοπροστασίας ,δασοπυρόσβεσης και διάσωσης .


Οργανώνουν και συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες (αιμοδοσία – ομιλίες- ημερίδες)

Η εν γένει δράση τους είναι μια συνεχής προσφορά στην πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο και πηγάζει από την αγνή αγάπη για την Πατρίδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος ΑΝΓΟΣ ΕΑ Τραχανατζής Κωνσταντίνος , ο εκπρόσωπος του ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΣ ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ και ο πρωτοσύγγελος εκπρόσωπος του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στους παραπάνω απονεμήθηκαν ενθύμια τιμής ένεκεν.
Στην συνέχεια και μετά από την ευλογία έγινε η κοπή της πίτας που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ΓΕΣ και την ΛΑΕΔ για την παραχώρηση του χώρου της δεξίωσης , όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους όσους δεν μπόρεσαν να είναι εκεί απαντώντας μας όμως και ευχαριστώντας μας για την πρόσκληση.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ Δ.Σ.

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΦ. Τ/ΧΗΣ Π.Ζ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.