Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ 2ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Δ/ΝΤΗΣ Γ.Υ.Ε.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Κυρίες και κύριοι
Ο περασμένος αιώνας σημάδευσε την ανθρωπότητα από δύο παγκόσμιους πολέμους.
Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος – τη λήξη του οποίου γιορτάζουμε σήμερα εξήντα εννέα έτη μετά – υπήρξε ο φονικότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Στα έξι χρόνια που κράτησε, το 74% του πληθυσμού της γης ή 1.700.000.000 άτομα, άμεσα ή έμμεσα, πήραν μέρος σ’ αυτόν. Οι ένοπλοι που συμμετείχαν έφτασαν τα 710.000.000.
Ήταν ένας πόλεμος, που ανέκυψε από τις συνθήκες που επέβαλαν οι νικητές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στην ηττημένη Γερμανία. Η εξαθλίωση, η ταπείνωση και η πείνα του Γερμανικού λαού, σε συνδυασμό με την πειθαρχία και την πίστη σε έναν Πολιτικό, που έπεισε το λαό για την ανωτερότητα της Άρειας Φυλής δημιούργησε ένα συνδυασμό ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας η οποία μέτρησε 42.200.000 νεκρούς.
Σήμερα θα σας θυμίσω κάποια νούμερα, κάποια στατιστικά για να καταλάβουμε τις θυσίες του Έθνους μας. 
 
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΡΕΚΟΡ» ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ:
Ελλάς: 219
Νορβηγία: 61
Γαλλία: 43 (Η υπερδύναμη της εποχής)
Πολωνία: 30
Βέλγιο: 18
Ολλανδία: 4
Γιουγκοσλαβία: 3
Δανία: 0 μέρες. (Οι Δανοί παραδόθηκαν σε ένα μοτοσικλετιστή του Χίτλερ, ο οποίος μετέφερε στον Δανό Βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ….)
Τσεχοσλαβακία: 0
Λουξεμβούργο: 0
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ:
Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13.676. (Ο αριθμός αυτός είναι ασήμαντος μπροστά σε όσους χάθηκαν εκτός πεδίων μαχών).
Κατά τη διάρκεια της τετραπλής κατοχής που ακολούθησε τα κατοχικά στρατεύματα εκτελέστηκαν:
Αλβανοί: 1165 (Πάργα, Μαργαρίτιο, Παραμυθία)
Ιταλοί: 8000
Βούλγαροι: 25000
Γερμανοί: 50000
Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες):
Ελλάς 10% (750.000)
Σοβ. Ένωση 2,8%
Ολλανδία 2,2%
Γαλλία 2%
Πολωνία 1,8%
Γιουγκοσλαβία 1,7%
Βέλγιο 1,5%
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κάρολος ντε Γκωλ, Charles de Gault 1890 -1970
Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός   
 της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
«Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που    αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδας»
(Από την ομιλία του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).
ΜΟΣΧΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
«Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε.»
(Όταν ο Χίτλερ επετέθη κατά της Ε.Σ.Σ.Δ.)  
Γιώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974.
Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού
«Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να  ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον κόσμο που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της Ελληνικές προσφοράς.»
(Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.)
Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mousolini 1833-1945
Πρωθυπουργός της Ιταλίας 1922 – 1945
«Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις.»
(από λόγο που εκφώνησε στις 10-5-1941)
Αδόλφος Χίτλερ, Hitler 1889-1945
Αρχηγός του Γερμανικού κράτους 1889-1945
«Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνο οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον …..»
(Από το λόγο που εκφώνησε στις 4 Μαίου 1941 στο Ράιχσταγκ)
Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965
Πρωθυπουργός  της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
«Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δια την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν.»
«Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία  τους η έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη»
(Από ομιλία του στο Αγγλικό Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941.)
«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»
(Από λόγο που εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου)
«Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά της ειρήνης.»
(Από λόγο που εξεφώνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν επετέθη η Ιταλία κατά της Ελλάδας.) 
Φραγκλίνος Ρούσβελτ,  Roosvelt 1882-1945
Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945
«Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν’ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο ή απάντησις θα ήτο η ίδια.»
«Οι Έλληνες εδίδαξαν διά μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας.»
(Από ραδιοφωνικό λόγο που εξφώνησε στις 10-6-1943.)
«Ο ηρωικός αγών του ελληνικού λαού …. κατά της επιθέσεως της Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς ενίκησε τους Ιταλούς στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές του αμερικανικού λαού και εκίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμον της ελληνικής ανεξαρτησίας, το έθνος μας …. εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τους Έλληνες και ευχότανε για την ελληνική νίκη…..»
(Δήλωσή του στο Ύπατο Συμβούλιο της Αχέπα στις 25-4-1941, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο.)
Κυρίες και κύριοι
Μετά από αυτά τα υπέροχα λόγια προς τιμήν του Έθνους μας ήρθε η πραγματικότητα. Όλοι αυτοί οι οποίοι εκθειάζουν τα έργα μας κατά τον πόλεμο και τιμούσαν την φιλία μας, μας γύρισαν αμέσως την πλάτη σαν να μη μας ήξεραν.
Θα αναφέρω δύο εκκρεμότητες, οι οποίες πληγώνουν  ακόμα και σήμερα τον Έλληνα.
Η πρώτη είναι η Βόρεια Ήπειρος. Τραχιά βουνά, ποτισμένα με Ελληνικό αίμα αιώνες. Δύο διεθνείς διασκέψεις έγιναν στο Παρίσι, η πρώτη το 1919 μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η δεύτερη το 1946 την 29η Ιουλίου όπου και πάλι η Β. Ήπειρος έμενε μετέωρη. Κατά τον Ιταλοελληνικό Πόλεμο του 1940-1941 έχουμε 13.976 επίσημα Έλληνες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες πεσόντες. Όλοι αυτοί παραμένουν πρόχειρα θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Οι θυσίες τους δεν μπορούν να τιμηθούν σε ένα αξιοπρεπές αντάξιό τους μνημείο.
Η δεύτερη είναι οι λεγόμενες πολεμικές αποζημιώσεις. Με το τέλος του πολέμου στο Παρίσι ο αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας, Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης έθεσε το θέμα της αποζημίωσης από την Γερμανία. Εζήτησε το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων. Όμως οι σύμμαχοι μας μας έδωσαν ένα ψίχουλο ήτοι 145 εκατομμύρια. Το 1/50 από ότι ζητήσαμε.
Κύριες και κυρίοι
Η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό να επαναφέρει στη μνήμη μας γεγονότα άσχημα. Για να μην το ξαναζήσουμε θα πρέπει οι φίλοι μας να μας βλέπουν ως ίσους, οι δε εχθροί μας με δέος.
Αν η κατάσταση στην γειτονιά μας στραβώσει τότε το έθνος μας πρέπει να έχει δίπλα τους έναν ισχυρό Στρατό έτοιμο να το υπερασπιστεί.
Ευχαριστώ.       
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δ/ΝΤΗΣ Γ.Υ.Ε.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΝΤΕΝΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ