Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΛΕΦΕΔ : Άσκηση Σπάρτακος στην ακριτική Θράκη !

Δελτίο Τύπου ΛΕΦΕΔ

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου 2010 η καθιερωμένη άσκηση της ΛΕΦΕΔ στην περιοχή της Θράκης, με την επωνυμία «Σπάρτακος 2010»

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο εχθρός αφού κατέλαβε τα πεδινά της Θράκης σταθεροποιήθηκε στη γραμμή του ποταμού Νέστου και ανέλαβε επιθετικές εναντίον των φιλίων δυνάμεων που αμύνονται στην οροσειρά της Ροδόπης.
Το ΓΕΣ αφού έδωσε στα αποκομμένα στα ορεινά τμήματα διαταγή για άμυνα μέχρι εσχάτων, διέταξε το Β’ σώμα στρατού συνεπικουρούμενο από μονάδες του Δ’σώματος που έχουν συμπτυχθεί να ενεργήσει αντεπίθεση με ΑΝΣΚ την πόλη της Ξάνθης κατ’αρχήν και ολόκληρης της Θράκης στην συνέχεια.
Την Η-1 εντελώς αιφνιδιαστικά ο Εχθρός με αεραγήματα καταλαμβάνει δύο χωριά του Νομού Καβάλας το Λιθοχώρι και Παλαιό Ξεριά με προφανή σκοπό τον έλεγχο των δύο ΚΟΑ Παλαιάς και Νέας Εθνικής οδού, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται εναντίων των φιλίων δυνάμεων σε Κομνηνά, Παράδεισο ,Χρυσούπολη. Αποστολή του τμήματος (Λόχος Πεζικού) ήταν να διεξάγει νυχτερινή επίθεση στο χωριό Παλαιός Ξεριάς με σκοπό την καταστροφή του εχθρικού αεραγήματος, και την ανακατάληψή του χωριού.
Οι συνθήκες ήταν όσο γινόταν πιο ρεαλιστικές. Έβρεχε ασταμάτητα όλη την νύχτα, το χωριό ήταν γεμάτο ερείπια που φαινόταν όλα ίδια, και ο εχθρός είχε οργανωθεί αμυντικά και μας περίμενε. Έτσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικά χαοτικό οικιστικό σύμπλεγμα εντελώς άγνωστο υπό συνθήκες νύχτας και έντονων καιρικών φαινομένων.
Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ρεαλιστικά κάθε Διμοιρία είχε από ένα φορείο με δύο τραυματιοφορείς. Όποτε κάποιος τραυματίζονταν έπρεπε αυτοί που ήταν δίπλα του να τον τραβήξουν πίσω μακριά από τα πυρά προς τους τραυματιοφορείς οι οποίοι στην συνέχεια θα μετέφεραν τον τραυματία με το φορείο, πίσω στον σταθμό Α’ Βοηθειών του λόχου.
Η άσκηση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους εφέδρους οι οποίοι ένιωσαν πόσο δύσκολη είναι η μάχη σε αστικό περιβάλλον υπό τέτοιες συνθήκες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΕΣ και ειδικά στο Δ’ΣΣ για την χορήγηση τροφής , στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που μας παραχώρησε τις εγκαταστάσεις της, και ήταν συνέχεια δίπλα μας κατά την διάρκεια της άσκησης για να δώσει Α Βοήθειες αν χρειάζονταν. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο στην ΛΕΦΕΔ Ξάνθης για την φιλοξενία και την οργάνωση της στρατοπεδίας και στην ΛΕΦΕΔ Αττικής που διάνυσε την μισή Ελλάδα για να συμμετέχει για μια ακόμα φορά σ αυτήν την άσκηση.

Συμπεράσματα για την τακτική τις ικανότητες των ηγητόρων και των οπλιτών πολλά καθότι όλοι λειτουργούσαμε υπό πίεση πραγματοποιώντας συνεχώς εμπλοκές με τον εχθρό σε μια προσπάθεια κατ αρχήν να τον βρούμε και έπειτα να τον καταστρέψουμε.

Αυτό που «μετράει» περισσότερο όμως είναι ότι βρεγμένοι ως το κόκαλο ιδρωμένοι λασπωμένοι και παγωμένοι 56 Πολίτες Οπλίτες αυτού του Έθνους αφήνοντας για άλλη μια φορά την θαλπωρή που τους προσφέρουν το σπίτι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα έδειξαν ότι αν χρειαστεί θα είναι ΕΚΕΙ, «φωνάζοντας» στους υπόλοιπους Έλληνες που θα τρέξουν να υπερασπίσουν την Πατρίδα ότι δεν αρκεί να είσαι ΕΚΕΙ αλλά πρέπει να είσαι ΕΤΟΙΜΟΣ!

Τιμή και δόξα στην ΕΦΕΔΡΕΙΑ