Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Λ.ΕΦ.Ε.Δ. - ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011.Ολοκληρώθηκε το διάστημα 6-8 Μαΐου ο Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας / Άσκηση Μακεδονομάχος , που έλαβε μέρος στην περιοχή Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής.
Η συμμετοχή ανήλθε σε 22 τετραμελή περίπολα εφέδρων που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην άσκηση καθώς και να συμμετάσχουν στην διοργάνωση με τον αριθμό της οργανωτικής να αγγίζει τα 60 άτομα.
Δυστυχώς παρά το αρχικά μεγάλο ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό η συμμετοχή τους δεν έγινε δυνατή λόγο του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την πρόσκληση μέχρι την έναρξη του αγώνα γεγονός που σχετίζεται με την αναμονή απάντησης και τελικά την απόρριψη του αιτήματος αρωγής του Μακεδονομάχου 2011 από τον ελληνικό στρατό.

Ο στρατωνισμός των ομάδων έγινε στο Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγιάς με την εκκλησιά μέσο της στήριξης της να αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως πυλώνα του έθνους και η κατάταξή ξεκίνησε την Παρασκευή 6/5 στις 14:00 με ολοκλήρωση το πρωί του Σαββάτου.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω στην γραμμή της εκκίνησης έλαβαν θέση 22 ομάδες αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών για την διοργάνωση και δηλώνει περίτρανα ότι υπάρχουν Ελληνες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν όταν η πατρίδα θα τους χρειαστεί. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ ,το ένα κατευθύνθηκε στο σημείο εκκίνησης του commando march (μια δοκιμασία χρονομετρημένου ομαδικού τρεξίματος με εξάρτηση και οπλισμό που καλύπτει απόσταση 7 χιλιομέτρων) και οι υπόλοιπες ομάδες κατευθύνθηκαν με λεωφορείο στο πεδίο βολής Πολύγυρου σε απόσταση μιας και πλέον ώρας από την Μεγάλη Παναγιά γεγονός που προκάλεσε πολλά προβλήματα στην εξέλιξη του αγώνα.

Ο φετινός Μακεδονομάχος είχε να παρουσιάσει πολλές καινοτομίες τόσο ως προς το διαγωνιστικό μέρος αλλά και ως προς το οργανωτικό , έτσι για πρώτη φορά τα ΣΤΕΚ οργανώθηκαν κατά μήκος μίας διαδρομής και σε Γκρούπ τρίων ή τεσσάρων ΣΤΕΚ συγκεντρωμένα γύρώ από ένα σημείο αναφοράς με υπέυθηνο του Γκρούπ έναν διακήνητη που κρατούσε τον χρονο αφιξής και αναχώρησης των ομάδων και τις κατεύθυνε σε ΣΤΕΚ που ήταν διθέσημο ώστε να απόφευχθεί ο συνοστισμός.
Τα Γρούπ των ΣΤΕΚ ήταν τα ακόλουθα.
- Δυτικό Γκρόυπ "Πλατανόρεμα"
Ορεινό - Πύργος με Αναρρίχηση ,Αράχνη ,Rappel, Fast Rope.
Μεταφορά τραυματία (ΠΕΝΕΦΥΟ).
Διάσωσης φίλιου προσωπικού (ΝΝΚ Group) με τον John McAleese μια από τις ατραξιόν του αγώνα.
- Νότιο Γκρούπ ΣΤΕΚ "Θάλασσα"
Εδώ είχαμε ότι σχετίζεται με το υγρό στοιχείο
Aμφίβιες επιχειρήσεις
Kολύμβήση μάχης
Νηοψία (ΝΝΚ Group)
- Ανατολικό Γκρούπ ΣΤΕΚ
Aίτηση πυρών πυροβολικού
Σημείο ελέγχου οχημάτων ειρηνευτικής αποστολής
Ρίψη χειροβομβίδας (ΛΕΦΕΔ Αττικής)
Αμεση αντίδραση περιπόλου (ΛΕΦΕΔ Ξάνθης)
- Γκρούπ ΣΤΕΚ πεδίου βολής "Πολύγυρος"
Βολή IPSC 12gauge (ΑCEG - Tactical Solutions)
Βολή 36gauge (ΛΕΦΕΔ Πιερίας)
Α' Βοήθειες Μάχης (ΕΕΕΔ)
Αναγνώριση Οπλικών Συστημάτων
Η απόσταση μεταξύ των Γκρουπ που έπρεπε να καλυφθεί από το περίπολα πλησίαζε τα 32 χιλιόμετρα και έπρεπε να ολοκληρωθεί από της 08:00 μέχρι τις 22:00.

Ενώ για τις ομάδες που ξεκίνησαν με το commando march η άσκηση εξελισσόταν ομαλά στο πεδίο βολής παρουσιάστηκε μεγάλη καθυστέρηση λόγο της απόστασης αλλά και γιατί όλο το πεδίο χρειάστηκε να μετακινηθεί για λόγους ασφαλείας από "αθλητές" σκοποβολής. Ετσί αρκετές ομάδες δεν μπορεσαν να περάσουν από όλα τα ΣΤΕΚ κατι που θα είχε απόφευχθεί με τον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης (Οι βολές ήταν στην περιοχή του Ανατολικού Γκρουπ) που άλλαξε τελευταία στιγμή λογο ανωτέρας βίας. Το τέλος του Μακεδονομάχου ήρθε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μαζί με τις ομάδες που ολοκλήρωσαν το σύνολο της διαδρομής και πλασαρίστηκαν στις πρώτες θέσεις.

Την Κυριακή το πρώι το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιασμό στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιας που με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα φιλοξένησε τον Μακεδονομάχο και στην συνέχεια απονομή και δεξίωση στον πολυχώρο "Πλατανόρεμα".

Για την Ιστορία την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα "MPF-2" το ΣΣΑΕ , την δεύτερη θέση η ομάδα "131" της ΛΕΔ Χαλκιδικής και την τρίτη θέση η ομάδα "Παρις" του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι Μακεδονομάχος 2011 καινοτόμησε κάνοντας άνοιγμα για μια ακόμα φορά σε άλλες λέσχες που μπόρεσαν να συμετάσχουν στην διοργάνωση της άσκησης έχοντας σαν στόχο να φέρει κοντα να ενώσει και να εκπαιδεύσει όλους τους εφέδρους και να κάνει τον Μακεδονομάχο μια υπόθεση της ελληνικής εφεδρείας και όχι μόνο μίας λέσχης , καινοτόμησε "φέρνοντας" κοντά μας επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου που μέσα από την ανάληψη ρόλου στην οργάνωση ανεβάζουν τον πύχη της εκπαίδευσης πολύ ψηλά , καινοτόμησε με την προμήθεια εκπαδευτικών όπλων ¨ εξοπλίζοντας¨ όλους τους συμμετέχοντες συμβάλοντας στον ρεαλισμό της εκπαίδευσης τέλος καινοτόμησε βάζοντας τις βάσεις μέσα από την γνώση που αποκτήθηκε για εναν Μακεδονομάχο σε ένα χρόνο από τώρα που πραγματικά θα ειναι διεθνής και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο διοργανώσεις του εξωτερικού , οι συμμετέχοντες μπορούν να το βεβαιώσουν.

ΠΗΓΗ : Λ.ΕΦ.Ε.Δ.