Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Εθελοντικό Τμήμα Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Κορινθίας (Ε.Τ.Ε.Ε.Δ.) - Τ.Α.ΜΣ. - ΔΩΡΙΕΥΣ 2016

Τ.Α.ΜΣ. - ΔΩΡΙΕΥΣ 2016


Για τρίτη χρονιά και φέτος στις 18/9 ολοκληρώθηκε στο όρος Ζήρια Κορινθίας η διήμερη ασκηση εθελοντών Εφέδρων Τ.Α.ΜΣ. ΔΩΡΙΕΥΣ 16 η οποία διοργανώθηκε απο το Εθελοντικό Τμήμα Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Κορινθίας (Ε.Τ.Ε.Ε.Δ.)

Η Τ.Α.ΜΣ. ΔΩΡΙΕΥΣ ηταν μια απαιτητική άσκηση “περιπόλων” σε ορεινό περιβάλλον
Ετσι απο νωρίς το σάββατο, αρκετοί εθελοντές εφέδροι απο την Πελλοπόνησσο την Αττική και την Μαγνησία άρχισαν να συρρέουν στην “στρατοπεδία” που είχε στηθεί απο το Ε.Τ.Ε.Ε.Δ. κοντά στο Χιονοδρομικό κέντρο της Ζήριας και ξεκίνησαν την “κατάταξη “ τους. Αμέσως μετά ακολουθησε ο σχηματισμός περιπόλων η αναφορά και η ενημέρωσή τους σχετικά με την κατάσταση, το έδαφος, τον “εχθρό” και την δική τους “αποστολή”. Σύμφωνα με το φετινό σενάριο της ασκήσεως, ο ορεινός όγκος πάνω απο την Εθνική οδό Πάτρας-Αθηνών είχε γίνει “καταφύγειο” ατάκτων ενόπλων ομάδων οι οποίες τρομοκρατούσαν τον ντόπιο ορείνο πληθυσμό με απειλές και ληστρικές επιδρομές. Ταυτόχρονα υπήρχαν πληροφορίες για ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων γειτονικής χώρας οι οποίες εκπαίδευαν και συντόνιζαν τους πρώτους.


Εν συνεχεία η κάθε περίπολος έλαβε μια αποστολή “αναγνώρισης” δρομολογίου και αποκατάστασης επαφής με φίλιους παρατηρητές οι οποίοι πριν 2 μέρες ενώ παρακολουθόυσαν κινήσεις ατάκτων και υπόπτων οχημάτων είχαν διακόψει ξαφνικά κάθε επαφή με τη διοίκηση. Ετσι τα περίπολα των εθελοντών εφέδρων ξεκίνησαν και αφού ενίσχυσαν με φορτίο πυρομαχικών ενα φίλιο φυλάκιο που δέχθηκε εχθρικά πυρά “παρενόχλησης” άρχισαν να αναγνωρίζουν ορεινό δρομολόγιο μήκους 16 χλμ κατά την διάρκεια του οποίου ήρθαν σε οπτική επαφή με οχήματα και ομάδες που κινούνταν “ύποπτα” και το ανέφεραν στη διοίκηση. Λίγο πριν τον ΑΝ.ΣΚ. τα περίπολα έλεγξαν ύποπτο εγκατελειμένο όχημα και τα περισσότερα από αυτά ανακάλυψαν μέσα σε αυτό χάρτες και σημαντικά έγγραφα σε ξένη γλώσσα. Στο τέλος συνάντησαν σύνδεσμο-κτηνοτρόφο ο οποίος τους έδωσε πρόσφατες πληροφορίες για μια μεγάλη συγκέντρωση οχημάτων και προσωπικού του εχθρού στην περιοχή. Αφού οι εφεδρικές ομάδες προσέγγισαν με επιφυλάξεις εντόπισαν την θέση και έκαναν κλήση πυρών πυροβολικού πριν αποχωρήσουν ταχέως απο δρομολόγιο διαφυγής και περάσουν στις φίλιες γραμμές.


Η άσκηση έληξε τα ξημερώματα της κυριακής με “συναγερμό” λόγω “επίθεσης” εναντίον του στρατοπέδου. Οι έφεδροι παρότι κουρασμένοι απο την ολονύκτια πορεία δεν καθυστέρησαν καθόλου αλλα άμεσα επάνδρωσαν τις περιμετρικές θέσεις μάχης και το στοιχείο “όλμων”. Ετσι πέτυχαν να αποφύγουν τον αιφνιδιασμό και να σταματήσουν κάθε εχθρική απόπειρα. 
                                                                       
                                                                                 Η Τ.Α.ΜΣ. ΔΩΡΙΕΥΣ 16 δεν είχε και φέτος ως στόχο τον ανταγωνισμό αλλα προσπάθησε να δώσει στους συμμετέχοντες εφέδρους την ευκαιρία να αποκτήσουν επιπλέον πρακτική εμπειρία σε αντικείμενα όπως ο συντονισμός νυχτερινού περιπόλου, η ορθή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, οι μέθοδοι επαφής με φίλιους συνδέσμους, η παρατήρηση/συλλογή πληροφοριών, η απόκρυψη, οι πρώτες βοήθειες κ.α. Εγινε εξ'ολοκλήρου με προσωπικά έξοδα και υλικό των διοργανωτών εφέδρων του Ε.Τ.Ε.Ε.Δ.


Στην φετινή Τ.Α.ΜΣ. έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι σύλλογοι και ομάδες εφέδρων Σ.Σ.Α.Ε. (Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων), Σ.Ε.Ε.Δ.Α. (Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής), Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. (Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας), Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Λέσχη ΕΦέδρων Ενόπλων Δυνάμεων), Τ.ΕΝ.ΕΦ. (Τμήμα ΕΝεργών ΕΦέδρων), Π.Σ.Ε. 35Λ ΜΚ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ 35Λ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ) και άλλοι. Μετά το τέλος της άσκησης, πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Ζήριας κατα την οποία όλοι οι έφεδροι έλαβαν αναμνηστικά για την συμμετοχή τους και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να τονίσουν οτι η συνεκπαίδευση και η ενότητα μεταξύ όλων των εθελοντών εφέδρων είναι απαραίτητες και πρέπει να συνεχίζονται για το καλό όλων και πάνω απο όλα της Πατρίδας!