Στο ακανθώδες ζήτημα της ασφάλειας, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο της πλήρους αποστρατικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς όπως ακριβώς προέβλεπε το άρθρο 8 του αντεθνικού Σχεδίου Ανάν.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet και τίτλο "Ιδού η Ενωμένη Κύπρος", δε θα υπάρχουν Ένοπλες Δυνάμεις παρά μόνο αστυνομική δύναμη, διαφορετική για κάθε κοινότητα και ενιαία στα πρότυπα του αμερικανικού FBI, το οποίο έχει ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.
Προς τη κατεύθυνση αυτή και με στόχο τον επηρεασμό της διεθνούς κοινότητας ή δείγματα καλής θέλησης, δε θα πρέπει να αποκλείονται κινήσεις ενυπωσιασμού όπως μια τμηματική αποχώρηση τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Σε τουρκικούς κύκλους ήδη διεξάγεται διάλογος αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου. Χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος της Hürriyet Fatih Cekirge αναρωτιέται: "Χρειάζεται να έχουμε οπωσδήποτε στρατό στη Κύπρο για να την υπερασπιστούμε; Ο Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας τεράστιος στρατός. Η επέμβαση στο νησί θα ήταν θέμα δευτερολέπτων. Αυτό το ξέρει καλά η Ελλάδα. Γιατί υπάρχουν τόσα αεροσκάφη, ανεπτυγμένα όπλα και αρματαγωγά; Έχει ανάγκη η Τουρκία να κρατά τόσο πολύ στρατό εκεί για να είναι αποτρεπτική;" ενώ ο πρώην πρέσβης Temel Iskit τονίζει ότι "η απόσυρση 3.000 με 5.000 στρατιωτών δεν θα συνιστούσε την παραμικρή οπισθοχώρηση στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Αν γίνει ένα τέτοιο βήμα, η άλλη πλευρά δεν θα ήξερε τι να κάνει, θα τα’χανε, ενώ θα αποτελούσε και σημαντικό υλικό προπαγάνδας στην παγκόσμια κοινή γνώμη".
Η Λευκωσία φαίνεται πως έχει πέσει σε αυτή τη παγίδα, αγνοώντας την αναλογία 3/1 των κατοχικών στρατευμάτων σε σχέση με την Εθνική Φρουρά, τα οποία διατηρούν από το 1974 την επιθετική τους διάταξη σε προωθημένες θέσεις κατά μήκος της γραμμής αντιπαρατάξεως, σε κατ’ εξοχήν πεδινό έδαφος που ευνοεί τη χρήση των τεθωρακισμένων. Διαφορετικά δε μπορεί να εξηγηθεί η σιωπηλή κατάργηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, οι συνεχείς ακυρώσεις των ετήσιων ΤΑΜΣ "Νικηφόρος", η πρόταση Χριστόφια για πλήρης αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας, η άρση ναρκοπεδίων, το πάγωμα των εξοπλισμών, η μείωση της θητείας και η προσπάθεια απαξίωσης της Εθνικής Φρουράς, όταν ο αντίπαλος αναβαθμίζεται κατακόρυφα τόσο σε μέσα όσο και υποδομές. Επιπλέον καμία μεταβολή δεν υφίσταται ο βρετανικός παράγοντας, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για απόδοση της μισής σχεδόν εδαφικής έκτασης των Βρετανικών Βάσεων στην επανενωμένη Κύπρο.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας, δεν αποκλείεται η Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη δύναμη να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή να τη παραβιάζει συστηματικά αφού η Λευκωσία θα είναι ανίσχυρη και απλός θεατής των εξελίξεων.
πηγή : http://strategy-geopolitics4.blogspot.com