Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Aκύρωση της τοποθέτησης Τούρκου διοιηκητή στο CAOC-4 επιδιώκει η Αθήνα

Δύο αποφάσεις- κόλαφο του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα που ελήφθησαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση και θίγουν ευθέως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο επιδιώκει να ακυρώσει τώρα η Αθήνα.
Η πρώτη αφορά την απόφαση για τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου ως διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό Αεροπορικό Υποστρατηγείο της Λάρισας και η δεύτερη την ανατροπή της οδηγίας αποκλεισμού από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και χρηματοδοτήσεις των περισσότερων νησιών του Αιγαίου με το σκεπτικό ότι η Τουρκία αμφισβητεί το νομικό καθεστώς όσον αφορά την κυριαρχία ή τη δυνατότητα να υπάρχουν στρατεύματα επ΄ αυτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", η νέα κυβέρνηση θα προτείνει στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2010 να υπάρχει αποκλειστικά Έλληνας πτέραρχος ως διοικητής στη Λάρισα και εναλλαγή στη θέση του υποδιοικητή Τούρκου, Βούλγαρου ή Ρουμάνου αξιωματικού. Κι αυτό γιατί το CΑΟC-4 της Λάρισας έχει ως χώρο ευθύνης τους εναέριους χώρους Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και μέρη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αιγαίου. Εναλλακτικά θα προταθεί ο υποδιοικητής να προέρχεται σταθερά από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ- όπου έχουν αποκλειστεί ελληνικά νησιά με ευθύνη της Συμμαχίας- φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στην Ουάσιγκτον από πρόσφατες ενημερώσεις. Η Αθήνα στις επαφές με τους Συμμάχους θέτει το πρόβλημα της προκλητικότητας και των κινδύνων που ανακύπτουν και ζητά επιμόνως από τις ΗΠΑ "να πάρουν θέση ευθέως σ΄αυτό, όπως και στην άρση του αποκλεισμού των νησιών από τις ασκήσεις", ανέφερε αρμόδια πηγή.

πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com