Bέβαια στην σημερινή εκτόξευση είχαμε μία ιδιαιτερότητα: Τα βλήματα ΜΜ-38 και οι τετράγωνοι εκτοξευτές προέρχονται από παλαιές πυραυλακάτους και προσαρμόστηκαν σε κινητές βάσεις εκτόξευσης όπως φαίνεται στη φωτό. Οι δύο αρχικές πυροβολαρχίες είναι εξοπλισμένες με το βλήμα ΜΜ-40 Block II που έχει εμβέλεια άνω των 60 χλμ. και εκτοξεύεται από διαφορετικούς εκτοξευτές. To βλήμα ΜΜ-38 που εκτοξεύθηκε σήμερα έχει εμβέλεια 38 χλμ.
Το γεγονός ότι η εκτόξευση γίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά, σε ερημική περιοχή και όχι στο Πεδίο Bολής Κρήτης, με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης , μπορεί αν εκληφθεί και ως «ιδιαίτερης βαρύτητας».
Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια για ένα όπλο που θεωρείται το πλέον «απόρρητο» του ελληνικού οπλοστασίου. Το βλήμα έπληξε το παλαιό ναρκαλιευτικό Ν/Α ΑΙΓΛΗ σε απόσταση 31 χλμ!
Το σύστημα είναι πλήρως αυτοκινούμενο. Δύο ή τέσσερις εκτοξευτές σε φορτηγό όχημα, μπορούν να πλήξουν με ισάριθμα βλήματα σκάφη επιφανείας με εντυπωσιακή ακρίβεια, αφού πετάξουν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους σε ύψος μέχρι και δύο μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming).
Επίκειται ο εκσυγχρονισμός του βλήματος ΜΜ-38 σε επίπεδο MM-40 Block II όμοιων με τα βλήματα που επιχειρούν ήδη στο Π.Ν. και στην Κύπρο. Στο ΜΜ-40 Block II εμβέλεια αυξάνεται στα 60 χλμ.. Οι Κύπριοι έχουν τρεις τετραπλούς εκτοξευτές και 24 βλήματα.
Oι Εxocet είχαν σπείρει τον όλεθρο στην βρετανική αρμάδα το 1982 στα Φώκλαντς. Λιγότερο από οκτώ βλήματα είχαν στην διάθεσή τους οι Αργεντινοί και βύθισαν τέσσερα εμπορικά και πολεμικά σκάφη.
πηγή : Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr