Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Terri - Jotos 09

Στις αρχές Οκτωβρίου τετραμελής ομάδα της ΛΕΦΕΔ Αττικης έλαβε μερος στην άσκηση Εφέδρων «TERRY-09» που έγινε έξω απο την πόλη Sysma της Φιλανδίας.
Η Ετήσια αυτη άσκηση που διοργανώνετε απο τους Φιλανδικούς εφεδρικούς συλογους και μονάδες Εθνοφυλακής, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους. σε ένα περιβάλλον που εκτός από την άγρια φυση με τα ατελείωτα δάση και τις άπειρες λίμνες έχει ένα κλίμα αρκετά ψυχρό και απρόβλεπτο.
Για τους Φιλανδους, η άσκηση αυτή είναι ιστορικά σημαντική αφού γίνεται για να θυμίζει τις δυσκολίες που πέρασαν οι πρόγονοι τους από το 1939 εως το 1945 όταν αντιμετώπισαν την επίθεση του κόκκινου στρατου και καθήλωσαν ολόκληρες ρωσικές μεραρχίες μέσα στα χιονισμένα δάση . Κατα την διάρκεια του χειμερινού εκεινου πολέμου, οι φιλανδοί χωρισμένες σε μικρές ασπροντυμένες ομάδες, μετακινούμενες με σκί εφαρμοσαν μεθόδους ανταρτοπολέμου και όχι μονο καθηλώσαν τα ρώσικα άρματα , αλλα κατάφεραν να προκαλέσουν απίστευτες απώλειες στον κόκκινο στρατό πληττοντας καίρια το ηθικό του. Σε αυτά τα δάση ένας απο τους ήρωες του φιλανδικού στρατού, ο ελευθερος σκοπευτής, δεκανέας Simo Haya, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κατάφερε να εξουδετερώσει τουλάχιστον 500 ρώσους στρατιωτες (!) Οι απώλειες του κόκικινου στρατού από τους φιλανδούς σκιερ ήταν τέτοιες που με τρόμο αποκαλούνταν «ο άσπρος θάνατος»
Η άσκηση ξεκίνησε αρκετά επεισοδιακά αφού μόλις έπεσε το σκοτάδι οι 60 διαγωνιζόμενες ομάδες έπρεπε πρώτα να εντοπίσουν το σημείο έναρξης μέσα στο δάσος. Εκεί τους περίμενε ένας καταυλισμός με αυτοσχέδια καταλύματα για να ξεκουραστούν. Μόλις ξημέρωσε, άρχισε η 1η φάση της άσκησης. Τα «στέκ» ήταν απλωμένα σε μία τεράστια έκταση γεμάτη λίμνες και δάση με ψηλά δέντρα. Η απόσταση απο το ένα στο άλλο ήταν τουλάχιστον 4 με 5 χιλιόμετρα.
Η Ελληνική ομάδα “MPF” της ΛΕΦΕΔ Αττικής αφου διένυσε συνολικά γύρω στα 20 χιλιομετρα πέρασε επιτυχώς απο τα δύο στεκ σκοποβολής, τη ρίψη χειροβομβίδας, την παγίδευση γέφυρας, την ενεργοποίηση ναρκης κατά προσωπικου, τις πρώτες βοήθειες και τους νόμους του πολέμου.
Το βράδυ τους περίμενε η νυχτερινή 2η φάση της άσκησης που ήταν αρκετά απαιτητική. Η Ελληνική ομάδα αφέθηκε απο ένα όχημα σε άγνωστο για αυτήν σημείο. Η αποστολή της ήταν να εντοπίσει μία «εχθρική πυροβολαρχία» που βρίσκονταν 10 χιλιομέτρα βορειοδυτικά.
Παρόλη την ολονύκτια βροχή, η ομάδα της ΛΕΦΕΔ χρησιμοποιόντας μεθόδους βραδινού προσανατολισμού κατάφερε να βρει την εχθρική θέση. Έτσι, λίγο πρίν το πρώτο φώς, οι Ελληνες διαγωνιζόμενοι διείσδησαν έρποντας μέσα στην περίμετρο και αφού κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τους σκοπούς εντόπισαν ενα πυροβόλο των 155, έναν όλμο των 80μμ και ένα αντιεροπορικό όπλο επάνω σε όχημα. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την συναντηση (link-up) του συνδέσμου και την πλήρη αναφορά των ευρημάτων στα ανώτερα κλιμάκια.
Η Φιλανδικη άσκηση Terri-09 ολοκληρώθηκε με μία σεμνή τελετή στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Sysma. Η ελληνική ομάδα αναχώρησε γεμάτη εμπηρίες αλλά και νέες γνωριμίες με Φιλανδούς, Δανούς και Σλοβένους εφέδρους. Όλοι τους είδαν θετικά αυτήν την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Φιλανδία και δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στην Ελλάδα και πάρουν μέρος με τη σειρά τους σε ελληνικούς αγώνες εφέδρων.

πηγή: www.lefed.gr