Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Νέo «κύμα» τουρκικών εξοπλισμών στο προσκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές στις 6 Ιανουαρίου 2010 πρόκειται να συγκληθεί το Συμβούλιο της Διεύθυνσης Πολεμικής Βιομηχανίας για να αποφασίσει για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις για:

- Τον νικητή του διαγωνισμού για το πρόγραμμα των 123 ελικόπτερων γενικής χρήσης που θα προμηθευτούν το σύνολο των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι κρατικές υπηρεσίες. Υποψηφία είναι το ελικόπτερο της Agusta Westland, TUHP-149, μία έκδοση του AW-149 προσαρμοσμένη στις τουρκικές απαιτήσεις, και το ελικόπτερο της Sikorsky T-70, μία ειδική έκδοση του S-70 για την Τουρκία.
Την αγορά των 14 ελικοπτέρων μεγάλης μεταφορικής ικανότητας (CH-47F Chinook).
Την αγορά του Κινητού Εργαστηρίου για τον εντοπισμό Βιολογικών, Χημικών, Ραδιενεργών υλικών (CBRN Field Laboratory).


- Τη ναυπήγηση του σκάφους Διάσωσης Πληρωμάτων Υποβρυχίων MOSHIP υποψήφιες για το πρόγραμμα είναι οι τουρκικές εταιρείες, DEARSAN GEMİ İNŞA SANAYİ A.Ş, DESAN A.Ş.& METEKSAN SAVUNMA SANAYİ A.Ş. İS ORTAKLIGI, İSTANBUL DENİZCİLİK GEMİ İNSA SANAYİ A.Ş, RMK MARINE GEMİ YAPIM SANAYİİ VE DENİZ TAŞIMACILIĞI İŞLETMESİ A.Ş.


- Τη ναυπήγηση των 2 σκαφών Έρευνας και Διάσωσης, RATSHIP. Υποψήφιες για το πρόγραμμα είναι οι τουρκικές εταιρείες, DEARSAN GEMİ İNŞA SANAYİ A.Ş, DESAN A.Ş.& METEKSAN SAVUNMA SANAYİ A.Ş. İS ORTAKLIGI, İSTANBUL DENİZCİLİK GEMİ İNSA SANAYİ A.Ş, RMK MARINE GEMİ YAPIM SANAYİİ VE DENİZ TAŞIMACILIĞI İŞLETMESİ A.Ş.


- Την αγορά των 70 οχημάτων ανεφοδιασμού πυρομαχικών για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina (155mm). Εκτιμάται ότι θα επιλεχθεί το κορεατικό Κ-10 ARV της Samsung Techwin, το οποίο κατασκευάστηκε για να υπηρετεί το πυροβόλο Κ-9 SPH της ιδίας εταιρείας, πάνω στο οποίο βασίζεται σχεδιαστικά και το τουρκικό πυροβόλο Τ-155 Firtina (155mm).


- Τoν νικητή του διαγωνισμού του τακτικού θωρακισμένου τροχοφόρου οχήματος ειδικών επιχειρήσεων.


- Τον νικητή του προγράμματος T-LALADMIS για 27+18 (option) συστήματα. Υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα είναι οι Rosoboronexport (Ρωσία), Kongsberg (Νορβηγία), Thales Air Systems (Γαλλία), CPMIEC (Κίνα), Diehl BGT Defence (Γερμανία), Doosan (Νότια Κορέα), οι IAI και Rafael (Ισραήλ), Raytheon (ΗΠΑ), SAAB Bofors Dynamics (Σουηδία), και η Thales Air Defence Ltd (Βρετανία). Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν οι εταιρείες Aksa, Aselsan, C2Tech, FNSS, Havelsan, Havelsan Teknologi Radar, Mercedes Benz Türk, Meteksan, Mikes, Milsoft, Otokar, Roketsan, Savronik, SDT, Selex Komünikasyon, TÜBITAK MAM, TÜBITAK SAGE, Vestel και Yaltes.


- Τον νικητή του προγράμματος T-MALADMIS για 3 συστήματα. Υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα είναι οι AKSA (Τουρκία), ASELSAN (Τουρκία), AYESAS (Τουρκία), CPMIEC (Κίνα), C-TECH (Τουρκία), DENEL (Νότια Αφρική) DIEHL- BGT (Γερμανία), FNSS (Τουρκία), GATE (Τουρκία), IAI (Ισραήλ) MILSOFT (Τουρκία), RAFAEL (Ισραήλ), RAYTHEON (ΗΠΑ), ROKETSAN (Τουρκία), SAAB BOFORS (Σουηδία)
Τον νικητή του προγράμματος SPAAG

πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr