Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Άσκηση " Σεισιχθών 2014" - Συμμετοχή ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ N. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.


 
 
Στην ετήσια άσκηση αντιμετώπισης σειμών "ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2014 " συμμετείχε η ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ με την Ειδική Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών ΕΔΟΠΑ μετά από πρόσκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας στην προσπάθεια κοινής εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση συνεπειών από εκδήλωση σεισμού στην περιοχή της Πρέβεζας.
Η άσκηση είχε επιτυχία και η εξαμελές ομάδα της ΕΔΟΠΑ που συμμετείχε απέσπασε τα συνχαρητήρια τόσο από τον Διοικητή της Π.Υ. Πρέβεζας όσο και του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Αντιδημάρχου Πρέβεζας. 
 







  Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκδήλωση ισχυρού σεισμού ο οποίος πλήττει την πόλη της Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων.Πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή, με τις περισσότερες να προέρχονται από τον χώρο των εκκοκκιστηρίων στην περιοχή «Βαθύ» και συγκεκριμένα από εργαζόμενους και περιοίκους λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτιρίου καθώς και της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ισόγειο χώρο της επιχείρησης, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται 3 πυροσβεστικά οχήματα 1 τζιπ, 1 υδροφόρο και 1 διασωστικό. Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο ασύρματης επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτιρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι μάλλον είναι δύο, και τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων.Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της 1ης ομάδας και αφορά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα θα τοποθετηθεί ειδική κορδέλα γύρω από το κτίριο, ενώ υπάλληλοι του Λιμενικού θα απομακρύνουν τυχόν άτομα από το κτίριο.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης παίρνει πληροφορίες από τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης , για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού των δύο εργαζομένων, καθώς και για τυχών κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από διαφυγή διαφόρων χημικών ουσιών ή αερίων τόσο για τους διασώστες όσο και για τους υπολοίπους εμπλεκομένους και περιοίκους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι δύο εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτιρίου.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, δίνει εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες. Για την προσέγγιση τους και απεγκλωβισμό των ατόμων είναι απαραίτητη η μικτή διείσδυση στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της προσέγγισης να υπάρχει οριζόντια αλλά και κατακόρυφη διείσδυση.Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, και τη βοήθεια φορείου θα τους μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή τους στο Γ.Ν. Πρέβεζας.



ΠΗΓΗ - ΠΕΡ/ΡΑ : http://rescuecommando.blogspot.gr/2014/03/2014.html