Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Διπλή γιορτή για το στολίδι του Θερμαϊκού!





26η Οκτωβρίου γιορτάζει τα εκατό χρόνια απελευθέρωσής της η Θεσσαλονίκη.
Μία μέρα γιορτής για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Άλλωστε, δεν συμπίπτει τυχαία η απελευθέρωση της πόλης με τον εορτασμό του μεγαλομάρτυρος και προστάτή της Aγίου Δημητρίου.
Η Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η πόλη που την επιβουλεύτηκαν και την επιβουλεύονται ακόμα και σήμερα διάφορες γειτονικές χώρες. Το 1912 η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη υποδουλωμένη στους Τούρκους για περίπου πέντε αιώνες. Εκείνη την περίοδο ο ελληνικός στρατός είχε σημειώσει σημαντικές νίκες στις γύρω περιοχές απελευθερώνοντας τους ομοεθνείς μας. Ταυτόχρονα, όμως, τα βουλγαρικά στρατεύματα, έχοντας κατακτητικές βλέψεις για τη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν προς αυτή με σκοπό να την καταλάβουν. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, έστειλε αμέσως τηλεγράφημα στον διάδοχο Κωνσταντίνο και αρχηγό του Ελληνικού στρατού να κινηθεί με τα στρατεύματά του προς την πόλη. Αρχικά, ο διάδοχος δεν ανταποκρίθηκε, μετά όμως από παρέμβαση του πατέρα του, του βασιλιά Γεωργίου Α΄, υπάκουσε στη προτροπή του Βενιζέλου και τα ελληνικά στρατεύματα προέλασαν στην πόλη. Ο τότε τούρκος διοικητής- πασάς παρέδωσε την Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου δηλώνοντας τα εξής «από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε»!.
Η Θεσσαλονίκη, το στολίδι του Θερμαϊκού και πρωτεύουσα της Μακεδονίας, χιλιοβασανισμένη αλλά και πολυποθούμενη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, παρά τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της η Θεσσαλονίκη, όχι μόνο λόγω γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και λόγω πολιτιστικής της κληρονομιάς, δεν έτυχε της ανάλογης ανάπτυξης. Το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της συμπρωτεύουσάς μας είναι μία ευκαιρία για όλους όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να αφυπνισθούν και να δουν ότι η χώρα μας είναι προικισμένη τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά για να σταθεί όρθια στα πόδια της και να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια όλους εκείνους που την επιβουλεύονται αλλάζοντας τα κακώς κείμενα.
Χρόνια πολλά σε όλους!
ΠΗΓΗ : ΠΥΓΜΗ.gr