Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Παγκύπριος Συνδέσμος Εφέδρων Καταδρομέων - ΕΙΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΜΟΥ.









Μεταξύ 3 και 7 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Castellon de la Plana της Ισπανίας το ΧΧΙΙ Ετήσιο Συνέδριο της Union Europeenne Des Parachutistes. Σ’ αυτό συμμετείχαν από τη Γερμανία οι Georg BernhardtHelfried Kelleroff και HansPferdekamper, από την Αυστρία ο Josef Lang, από το Βέλγιο οι Paul Van NesteAndreClabostFreddy de Mulder και Christian Bras, από την Ισπανία οι Emilio Perez Alaman,Zaragoza Ramos και Octavio Valderrama Castillo, από τη Γαλλία οι Christian Piquemal,Jean Claude Houlne και Edmond Vossierαπό την Ελλάδα οι Ελευθέριος Μαυρουδής και Δημοσθένης Λαμπρινάκης, από την Ουγγαρία οι Jozsef BodaLaszlo KereszturiIstvanCseklan και Istvan Sipos, από την Πολωνία οι Jan Kempara και Ryszard Olszowyαπό την Πορτογαλία οι Jose Agostinho MeloCristovao Manuel FurtadoHumberto RegadasTeiheira και Pedro Namorado Lancha. Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι Ματθαίος Οικονομίδης και Χριστόφορος Χριστοφόρου.
Το βράδυ της Τετάρτης, 3 Οκτωβρίου, ο Ισπανός Πρόεδρος της UEP παρέθεσε χαιρετιστήρια δεξίωση στο ξενοδοχείο, όπου και φιλοξενούνταν οι σύνεδροι και οι αθλητές. Το πρωινό της επόμενης μέρας, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, μετά το νενομισμένο απολογισμό του Γενικού Γραμματέα (Eric Foulatier) και την οικονομική έκθεση του Ταμία (Louis Morin), οι σύνεδροι οδηγήθηκαν στην παρακείμενη ζώνη ρίψης όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των ΧΙΙ Αγώνων Αλεξιπτωτισμού, με τη συμμετοχή εννέα συνολικά εθνικών ομάδων. Η κυπριακή ομάδα αποτελείτο από τους Χριστόφορο Λαζαρίδη, Παναγιώτη Παναγή, Κώστα Σταύρου και Χρίστο Συμεωνίδη. Αρχηγός ομάδας ο Νεοκλής Ιταλού. Ο Νικόλαος Μήτσιου συμμετείχε ως κριτής στην ελλανόδικο επιτροπή. Ο Κωνσταντίνος Χατζηκωστής λειτούργησε ως σύνδεσμος εκπαίδευσης κι ασφάλειας.
Οι σύνεδροι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της νατοϊκής βάσης Bedera, πλησίον της Βαλένσια όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Εικοστού Δεύτερου Ετήσιου Συνεδρίου, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, την έπαρση των σημαιών των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες αλεξιπτωτιστές όλων των κρατών μελών. Στον ίδιο χώρο, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προέβησαν σε ασκήσεις ατομικής τακτικής κι επέδειξαν σύγχρονα οπλικά συστήματα που αξιοποιεί η βάση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Επιτελείς της βάσης ενημέρωσαν σχετικώς τους συνέδρους, για τις αποστολές και δυνατότητες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δύναμης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε στην έδρα του Συνεδρίου τοποθέτηση με αντικείμενο: ‘‘Critical Analysis of the Functioning of the UEP in its Twenty Two Years of Existence’’. Εισηγητικές εκθέσεις και πραγματείες συναφείς με τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων στο πιο πάνω ζήτημα, κατέθεσαν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κύπρος και η Ουγγαρία. Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Ματθαίος Οικονομίδης, μετά την εισηγητική ομιλία του καταληκτικά ανέφερε και τ’ ακόλουθα:
‘‘… Our goal is not the victory of might but the vindication of right, not peace at the expense of freedom, but both peace and prosperity and justice around the world; until political power and philosophy entirely coincide, asserts Plato in his Republic. Today, the European Union is more nearly capable of implementing the principles embodied in its Charter and in the Universal Declaration of Human Rights, as well as being more truly empowered to support causes of peace and justice. It is imperative that we should support the people in their struggles in the furtherance of their rightful causes, in the attainment of their human rights.’’
Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συνεδρίων ακολούθησαν οι εισηγητικές εκθέσεις της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Την ίδια μέρα οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το δημαρχείο της στρατηγικής και ιστορικής πόλης Morella. Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από προέδρους των χωρών μελών επεξεργάστηκε ειδικό υπόμνημα σχεδιασμού μακράς πνοής. Εξαιρετικά σημαντικό και τιμητικό συνάμα θεωρείται το γεγονός πως ομόφωνα οι αρχηγοί των εθνικών αποστολών εμπιστεύθηκαν το στρατηγικό σχεδιασμό εμβάθυνσης και διεύρυνσης της Ένωσης, στους προέδρους της Κύπρου και της Γαλλίας Ματθαίο Οικονομίδη και Christian Piquemal, αντιστοίχως.
Το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, μετά από μικρής διάρκειας διαβούλευση, η ολομέλεια ενέκρινε το προσχέδιο της ομάδας εργασίας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης παρουσίασε τα συμπεράσματα, τις προτάσεις των αντιπροσωπιών για τελική έγκριση και το συνεδριακό υπόμνημα. Οι εργασίες του ΧΧΙΙΙ Συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Ελλάδα το Νοέμβριο 2013. Η τελετή λήξης έλαβε χώρα στην αίθουσα του θρόνου της γοτθικής μονής των Δομινικανών στη Βαλένσια. Στον αίθριο χώρο βραβεύθηκαν οι νικήτριες ομάδες (Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία) και απονεμήθηκαν ειδικά ενθυμήματα στους συνέδρους.

ΠΗΓΗ : http://psek.org