Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Συμμετοχή της ΛΕΦΕΔ Χίου στην ΤΑΜΣ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ.Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και τη Κυριακή 24 Νοεμβρίου διεξήχθη σε περιοχή της δυτικής Χίου άσκηση/επιχειρησιακή εκπαίδευση εθελοντών Εφέδρων και μελών των ΤΕ με την επίσης σημαντική συμμετοχή της ΛΕΦΕΔ Λέσβου που μας τίμησαν με τη παρουσία τους, η όλη άσκηση είχε την ονομασία ΤΑΜΣ Καλλίμαχος. Το σενάριο ήταν σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στα γνωστικά αντικείμενα και τις ικανότητες των Εφέδρων όταν θα κλιθούν να συνδράμουν τις ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων.

Σενάριο:

 Αντίπαλη δύναμη κατέλαβε πρωινές ώρες νησίδα πλησίον των ακτών της Χίου, έγινε αντιληπτή ύστερα από επαφή και ανταλλαγή πύρων με διερχόμενη εποχούμενη φίλια περίπολο της μονάδας αναγνώρισης, αριθμός μελών και οπλισμός αντιπάλων είτο άγνωστος, πιθανολογείται ομάδα που είχε ειδικευτεί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις κατάληψης νησίδων και βραχονησίδων ανά το Αιγαίο.
Κατόπιν το σενάριο είχε ως εξής, λόγο αδυναμίας της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης να συνδράμει άμεσα σε προσωπικό που θα εγκαθιστούσε παρατηρητήρια με παρατηρητές για τη κατόπτευση της περιοχής, ζητήθηκε η βοήθεια εθελοντών εφέδρων και μελών των ΤΕ για άμεση οργάνωση παρατηρητηρίων και ασφάλειας της περιοχής μέχρι νεωτέρας.
Έγινε έκδοση διαταγής με όλη τη προβλεπόμενη διαδικασία ώστε το ασκούμενο προσωπικό να κατανοήσει τη κατάσταση, την αποστολή, την εκτέλεση της αποστολής, τη διοικητική μέριμνα και τις διαβιβάσεις που θα χρειαστούν. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στήθηκαν παρατηρητήρια και αποκοπές σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, χώρος ανασυγκροτήσεως, καθώς επίσης και χώρος υποδοχής των φίλιων δυνάμεων, ΤΑΕ των μονάδων, που μετά την άφιξη τους στη περιοχή θα απέπλεαν για ανακατάληψη της νησίδας με το πρώτο φως.

Θερμές ευχαριστίες στη ΛΕΦΕΔ Λέσβου για την επίσκεψη και τη μοναδική ευκαιρία συνεκπαίδευσης που είχαμε στο ακριτικό Αιγαίο και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για ΤΑΜΣ στη γειτονική Μυτιλήνη στο εγγύς μέλλον.

Υλοποίηση του δόγματος: Η ισχύς εν τη ενώσει.ΠΗΓΗ: http://lefed-chios.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html