Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΠΟΕΕΦΕΔ - ΤΑΜΣ «ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΗ ΑΣΠΙΔΑ».

Οι εθελοντές έφεδροι εκπαιδεύονται!
 

Την Κυριακή 21 Ιουνίου τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε η «ΤΑΜΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΗ ΑΣΠΙΔΑ». Ήταν ακόμα μια Άσκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Έφεδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ) στην οποία φέτος συμμετείχαν  οι σύλλογοι-μέλη της  Σ.Σ.Α.Ε, Σ.Ε.Ε.Δ.Α και ΛΕΦΕΔ Μαγνησίας, και ως φιλοξενούμενοι  ο Ε.Τ.Ε.Ε.Δ Κορινθίας, η ομάδα ΟΔΕΥΩ, μελή του ΣΕΑΝΑ, μέλη της 35 ΜΚ  και άλλοι εθελοντές Έφεδροι. 
ssIMAG0385
Η ΤΑΜΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΗ ΑΣΠΙΔΑ ήταν μια πραγματικά απαιτητική άσκηση πεζικού η οποία «δοκίμασε» την τεχνογνωσία 84 Εθελοντών Έφεδρων σε αρκετά αντικείμενα αλλά και τις φυσικές αντοχές τους . Αρχικά το σενάριο απαιτούσε την ταχεία, εντός 3 ωρών προσέλευση έφεδρων σε ορεινό σημείο όπου στρατοπέδευε ο «Λόχος Έφεδρων». Ακολούθως έγινε κατάταξη από το 1ο γραφείο του «Λόχου» , μοιράστηκαν υλικά από το 4ο γραφείο και σχηματίστηκαν 1 «διμοιρία» διοικήσεως και 3 «διμοιρίες» πεζικού οι οποίες κάλυπταν, έναν ξεχωριστό τομέα της περιμέτρου εκτελώντας ταυτόχρονα οχυρωματικά έργα ( θέσεις μάχης). Εν συνεχεία διαβάστηκε στους διμοιρίτες η Επιχειρησιακή Διαταγή, η οποία απαιτούσε προέλαση και επίθεση Λόχου  προς ανακατάληψη φίλιου εδάφους με σκοπό τον αποκλεισμό και απελευθέρωση μικρού οικισμού που είχε πρόσφατα καταλειφθεί από Ενόπλους παρακινούμενους ή προερχόμενους από την «RED LAND»
ssIMAG0381ssIMAG0378
Οι Διμοιρίτες αφού συμπλήρωσαν τις διαταγές των διμοιριών τους αντίστοιχα, προχώρησαν σε «στεγνές» τακτικές εντός του στρατοπέδου ώστε οι άνδρες-άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ τους, να εξασκηθούν αποκτώντας και μια σχετική οικειότητα με τον διπλανό τους. Στο διάστημα αυτό, το 2ο γραφείο έστειλε 2 ελεύθερους σκοπευτές σε αποστολή παρακολούθησης των εχθρικών κινήσεων γύρω από τον οικισμό. Με το τελευταίο φως και παρ όλη την παρενόχληση από εχθρικά πυρά όλμου ξεκίνησε η προέλαση του «Λόχου» σε 3 παράλληλους άξονες με την 1η «διμοιρία» (κεντρικός τομέας) ως Κύρια προσπάθεια. Η 1η Διμοιρία με αιφνιδιαστική έφοδο κατέλαβε το αυτοσχέδιο «συνοριακό» μπλόκο των εχθρών οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή (αφήνοντας έναν «τραυματία») ενώ ταυτόχρονα σχεδόν η 2η διμοιρία αιφνιδίαζε εχθρικό φυλάκιο 2 χιλιόμετρα νοτιο/ανατολικά. Εν συνεχεία, πίσω στον κεντρικό τομέα σειρά είχε ο παρακείμενος λόφος  πάνω στον οποίο ένα εχθρικό παρατηρητήριο/πολυβολείο δέσποζε στην περιοχή. Η κατάληψη του λόφου και πολυβολείου έγινε με την συντονισμένη επίθεση της 1ης και 3ης διμοιρίας από διαφορετικές πλευρές και σύντομα -παρόλο το ρίσκο πιθανών απωλειών από «φίλια» πυρά μέσα στο σκοτάδι – ο συντονισμός ήταν επιτυχής και ο ΑΝΣΚ κατελήφθη με απώλειες 4 «τραυματίες»(3 ελαφρά, 1 σοβαρά). Όταν το νέο μέτωπο σταθεροποιήθηκε, πίσω στο στρατόπεδο δόθηκε «ΠΕΛΕΚΥΣ»(έκτακτη αλλαγή θέσης) στην διμοιρία διοικήσεως και έτσι μέσα σε 30 λεπτά, τα υλικά του επιτελείου φορτώθηκαν σε οχήματα και προωθήθηκαν στη νέα θέση ώστε να καταστούν και πάλι επιχειρησιακά.
ss11651127_458589277638678_224610451_nss11647147_458589297638676_1095729598_n
Η δεύτερη φάση της προέλασης ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα και η αντίσταση του εχθρού άρχιζε να γίνεται πιο έντονη καθώς οι διμοιρίες έσφιγγαν σταθερά τον «κλοιό» γύρο από τον οικισμό. Η 2η διμοιρία ακινητοποιήθηκε στα νότια από ένα «ναρκοπέδιο» που το έλεγχε εχθρικό «πολυβολείο» ενώ υπήρξε και περιστατικό διακομιδής 2 βαριά τραυματιών  με όχημα στα μετόπισθεν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο διμοιρίτης ορθά αποφάσισε να παρακάμψει το «ναρκοπέδιο» και το «πολυβολείο» εξουδετερώθηκε με πλαγιοκόπηση. Στον Βόρειο τομέα η 3η διμοιρία εκτέλεσε κρούση και κατάληψη του (κτίρια με «πυρομαχικά» των «ενόπλων») με έναν ελαφρά τραυματία. Ταυτόχρονα η 1η διμοιρία αφού έφτασε στις παρυφές του οικισμού καταλαμβάνοντας παρακείμενο δασωμένο λόφο  χωρίς εχθρική αντίσταση. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα τα σημεία Κ1, Κ2 και Κ3 πέριξ του οικισμού είχαν καταληφθεί από τις διμοιρίες και μελή της διοίκησης έφτασαν με όχημα σεδεσπόζουσα θέση προς παρατήρηση του οικισμού. Όταν ο εχθρός διαπίστωσε την πιθανότητα να παγιδευτεί μέσα στον οικισμό αποφάσισε να διαφύγει από το σημείο Κ4 το οποίο είχε μείνει ανοιχτό για τον σκοπό αυτό ώστε να διαχωριστούν οι ένοπλοι από τον ντόπιο πληθυσμό. Σύντομα στο χωριό παρέμειναν μονό οι 10 μόνιμοι κάτοικοι (άνδρες και γυναίκες). Είχε πλέον έρθει το πρώτο πρωινό φως όταν η 1η διμοιρία, υπό την κάλυψη των άλλων δύο μπήκε στον οικισμό για να αξιολογήσει την κατάσταση των κάτοικων. Πράγματι βρήκε έναν τρομαγμένο «πρόεδρο» ο οποίος τους υποδέχτηκε διστακτικά και τους εξήγησε τα προβλήματα των ανθρώπων αφού με το χάος που είχε προκύψει υπήρχαν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ύδρευση αλλά και θύματα (1 παιδί) από νάρκη. Ο Αξιωματικός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να καθησυχάσει τους ανήσυχους κατοίκους ενώ παράλληλα οι άνδρες εξέταζαν για τυχόν ύπαρξη οπλισμού. Στο σημείο αυτό τα αντανακλαστικά των εφέδρων δοκιμάστηκαν για ακόμα μια φορά όταν δέχτηκαν ξαφνική αντεπίθεση από τις παρυφές ενός λόφου. Παρ όλη την κούραση τους από την ολονύχτια προσπάθεια κατάφεραν να αντιδράσουν δυναμικά και να αντεπιτεθούν. Με το παραπάνω επεισόδιο φτάνουμε στο τέλος της ασκήσεως μιας ασκήσεως πρωτόγνωρης σε ρεαλισμό -όσον άφορα το εθελοντικό εφεδρικό κίνημα- η οποία σίγουρα φανέρωσε τις δυνατότητες μας αλλά και τις αδυναμίες μας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η επιτυχία της ΤΑΜΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΗ ΑΣΠΙΔΑ αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη  της ψυχικής δύναμης που διακατέχει τον Έλληνα ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΕΦΕΔΡΟ! Αποτελεί όμως και «τροφή» για σκέψη προβληματισμό με στόχο πάντα την βελτίωση του επιπέδου της εφεδρείας. Μία βελτίωση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα προέλθει ΜΟΝΟ με την ενεργή υλικοτεχνική στήριξη του Ελληνικού κράτους και του ΥΠΕΘΑ, την οποία εδώ και χρόνια προσδοκούμε.
ss1