Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΣΕΑΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Οξυά οι εκδηλώσεις υπέρ πεσόντων , γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940-41.


Πραγματοποιήθηκε και φέτος η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Οξυά
Η εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Οξυώτες αλλά και αρκετοί φίλοι του χωριού, έλαβε χώρα την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του οικισμού Πλατάνια Οξυάς.
Τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενώ σ’ αυτή παραβρέθηκε και λειτούργησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, που απουσίαζε εκτός έδρας της Ιεράς Μητρόπολής μας. 
 
 
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του διοργανωτή Λαογραφικού Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς κος Γιώργος Καραβίδας,  αφού προσφώνησε και καλωσόρισε τους παριστάμενους, και ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα για τη συμβολή της στην διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε κατ’  αρχή στην προσπάθεια του Συλλόγου για την καθιέρωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία φέτος οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον οικισμό «Πλατάνια» της Οξυάς, που αποτελεί και τη γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χωριού της Οξυάς αλλά και ολόκληρου του νομού μας. 
Και μπορεί, όπως ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια, το συγκεκριμένο γεγονός να ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα για την πρωτοβουλία και την καθιέρωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, πλην όμως έχει κατ’ επανάληψη αποσαφηνιστεί πως η εκδήλωση αυτή δεν είναι αφιερωμένη σ’ ένα πρόσωπο, πως δε διαχωρίζεται η θυσία κανενός και πως, αντίθετα, τιμώνται όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, τόσο στον πόλεμο του 1940 όσο και σ’  όλους τους αγώνες του έθνους. 
Για τον Απόστολο Καραβίδα του Κωνσταντίνου και της Αγορής επισήμανε πως είναι πλέον γνωστό ότι, με βάση επίσημα στοιχεία, αποτελεί τον πρώτο από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940, ενώ συγκαταλέγεται και μεταξύ των πρώτων έντεκα (11) πανελλαδικά πεσόντων του ίδιου πολέμου. Υπηρετούσε στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα στο φυλάκιο «Ταμπούρι», που αποτέλεσε και το πρώτο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών και των Αλβανών, τότε, συμμάχων τους. Ο επικεφαλής, μάλιστα, του συγκεκριμένου φυλακίου, ο Λοχίας Μέντζιος, ήταν αυτός που έδωσε με δύο τουφεκιές και το «σινιάλο» στα μετόπισθεν, ότι ο πόλεμος άρχισε. 
Οι λιγοστοί υπερασπιστές του φυλακίου έζησαν εκείνη την ώρα εφιαλτικές στιγμές, ωστόσο, αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα, παρά τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, και κάποιοι εξ’ αυτών άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Σ’ αυτούς ανήκε και ο καταγόμενος από το χωριό της Οξυάς Απόστολος Καραβίδας, 1ος πεσών από το νομό Καρδίτσας, που μαζί με άλλους έξι συγχωριανούς του, τους Λαμπρακάκη Αθανάσιο του Λάμπρου, Πάτα Πέτρο του Σωτηρίου, Κουκουράβα Κων/νο του Στεφάνου, Μαυρομάτη Πέτρο του Λάμπρου και Βούζα Γρηγόριο του Αλέξανδρου, εκπροσωπούν το χωριό της Οξυάς στο πάνθεον των ηρώων του συγκεκριμένου πολέμου. 
 
 
Η συνέχεια ανήκε στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, τον κο Γιάννη Ντενησιώτη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Καρδίτσας και μαθηματικό. Στην ομιλία του ο κος Ντενησιώτης τόνισε  πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η Ειρήνη είναι η ενίσχυση της μνήμης. Ενίσχυση, η οποία επιτυγχάνεται από τέτοιες σεμνές, αλλά γεμάτες ουσία τελετές.
Είμαστε εδώ, είπε, για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έλαχε να γράψουν Ιστορία. Τους ανθρώπους που η Πατρίδα τους ξαναφόρεσε τότε το χακί να για υπερασπιστούν τα «Ιερά και τα ‘Οσια».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «Απόσπασμα Πίνδου» ή «Απόσπασμα Δαβάκη», που στην ουσία ήταν το 51ο επιστρατευμένο Σύνταγμα Πεζικού, αποτελούμενο από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς. Αυτό το Σύνταγμα ήταν ο «κυματοθραύστης» της σφοδρής επίθεσης των Ιταλών το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940. 
 
 
Το «Απόσπασμα Πίνδου» επίσημα είχε 21 Αξιωματικούς και 450 στρατιώτες νεκρούς, καθώς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες. Άνθρωποι καθημερινοί, που στην πορεία της σύγκρουσης έγιναν Ήρωες, με τον καθένα απ’  αυτούς να έχει τη δική του προσωπική ιστορία και με το χορό των νεκρών πάντα με κάποιον να ξεκινά και πάντα με κάποιον να τελειώνει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γ.Ε.Σ. ένας από τους πρώτους έντεκα νεκρούς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ήταν ο στρατιώτης Απόστολος Καραβίδας του Κωνσταντίνου που καταγόταν από τον οικισμό Πλατάνια Οξυάς. Είναι και ο πρώτος      –επίσημα – νεκρός του Νομού Καρδίτσας.
Η κήρυξη του πολέμου του 1940 τον βρίσκει να υπηρετεί στην 613η μονάδα του Υποτομέα του «Αποσπάσματος Πίνδου», το οποίο είχε Διοικητή τον θρυλικό Συνταγματάρχη Δαβάκη. Ο Στρατιώτης Καραβίδας, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρίσκεται στη θέση «Ταμπούρι» Σαμαρίνας στο Σμόλικα, όπου αυτός και οι συμπολεμιστές του δέχθηκαν την επίθεση της 3ης μεραρχίας Αλπινιστών “Giulia”. Έπεσε όρθιος αυτός και οι υπόλοιποι στη θέση που τάχθηκαν. Συνεπείς στο καθήκον τους, τιμώντας τον όρκο που έδωσαν στην Πατρίδα.
Συνεπείς και εμείς σ’ αυτό τώρα: Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή, στον ίδιο και σ’ όλους τους άλλους, όπως πρέπει και όπως τους αξίζει, τόνισε ο κος Ντενησιώτης. .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας και περσινός ομιλητής κος Δομήνικος Βερίλλης, ο τοπικός Σύμβουλος Οξυάς κος Σπύρος Σωτηρίου καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων. Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Καρδίτσας κος Κώστας Τσιάρας. 
 
 
Ακολούθησε καφές και σχετική φιλοξενία από το Σύλλογο, με τη συνδρομή και εθελοντική συνεισφορά πολλών Οξυωτών αλλά και των απογόνων της οικογένειας του Απόστολου Καραβίδα, με το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο της Οξυάς να ευχαριστεί όλους τους παραπάνω.

KarditsaLive.Net