Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Παγκύπριος Σύνδέσμος Εφέδρων Καταδρομέων - 25 ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ.


 
Μεταξύ 23 και 26 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το Εικοστό Πέμπτο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων κ. Μάκης Οικονομίδης, συνοδευόμενος από τον κ. Χριστόφορο Χριστοφόρου, μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών Κύπρου. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της École Militaire, ιδρυθείσας στο 1750. Από τη συγκεκριμένη Σχολή αποφοίτησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης στο έτος 1785. Στην γοτθικού ύφους εκκλησία εντός  της Σχολής, αφιερωμένης στον Άγιο Λουδοβίκο, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετουργία το πρωινό  του Σαββάτου, υπέρ των πεσόντων σε όλα τα πεδία μάχης καταδρομέων / αλεξιπτωτιστών των κρατών μελών.
Κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσε η διεύρυνση κι εμβάθυνση της Ένωσης, η περαιτέρω επέκταση του τομέα δραστηριοτήτων των επιμέρους μελών της, η διερεύνηση μορφών αξιοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα και η ευρύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισηγητικές ομιλίες κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της Γαλλικής αντιπροσωπείας Patrice Caille, ο Πρόεδρος της Ισπανικής αντιπροσωπείας Galiano Buesa, ο Πρόεδρος της Κυπριακής αντιπροσωπείας Μάκης Οικονομίδης, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής αντιπροσωπείας Pinto Ferreira, ο Πρόεδρος της Ιταλικής αντιπροσωπείας Enrico Pollini, ο Πρόεδρος της Ελληνικής αντιπροσωπείας Δημήτριος Γεωργάκης, ο Πρόεδρος της Πολωνικής αντιπροσωπείας Ian Kempara, ο Πρόεδρος της Αυστριακής αντιπροσωπείας Josef Lang, ο Πρόεδρος της Ουγγρικής αντιπροσωπείας Gabor Boldizsar και ο Πρόεδρος της Γερμανικής αντιπροσωπείας Georg Bernhardt.

Οι σύνεδροι ανέλυσαν συναφή με την ασφάλεια της Ευρώπης θέματα, υπό το φως των τρεχουσών και επερχόμενων αλλαγών. Επεσήμαναν πως οι ραγδαίες μεταβολές στο επιχειρησιακό περιβάλλον επιβάλλουν κοινή ανταπόκριση και συντονισμένες προσπάθειες, για ενίσχυση της κοινής αμυντικής ικανότητας.

Τονίστηκε από όλους το γεγονός πως η ιδέα του ευφυούς αμυντικού σχεδιασμού δεν περιορίζεται στην εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, αλλά επεκτείνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και τον εκσυγχρονισμό των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα σύγχρονα και υπό μελέτη οπλικά συστήματα, ειδικές ασκήσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και τις προτεινόμενες δέσμες εισηγήσεων των επιτελών προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου οι Ειδικές Δυνάμεις να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στις αποστολές τους, περιορίζοντας σε σχεδόν μηδενική βάση την πιθανότητα αποτυχίας.

Η ικανότητα ταχείας αντίδρασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη δεδομένων των καινοφανών ασύμμετρων απειλών, γεγονός που οδήγησε τους εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων στη συγκληθείσα Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο 2014, στην απόφαση δημιουργίας της νέας ταχυκίνητης δύναμης VJTF. Ο ευρύτατος ορίζοντας αποστολών και δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων, αναμφίβολα προσφέρει στις πολιτικές αρχές σε περίπτωση κρίσεων, τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών ευέλικτης αντίδρασης, εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος. Ειδικής ενημέρωσης έτυχαν οι σύνεδροι στο Αρχηγείο της Αντιτρομοκρατικής Γαλλικής Μονάδας GIGN.
Κατόπιν ενυπόγραφης εισήγησης του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, στα πορίσματα του Συνεδρίου και την τελική ανακοίνωση του παρελθόντος υπομνήματος της Γερμανίας, επιβεβαιώθηκε η ομόφωνη απόφαση για υιοθέτηση της ακόλουθης παραγράφου: ‘‘Οι σύνεδροι υπογράμμισαν τη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην υιοθέτηση ενιαίας εξωτερικής και κοινής πολιτικής, της περιφρούρησης του κοινού αξιακού συστήματος του Δυτικού πολιτισμού, των θεμελιωδών συμφερόντων, σε πλήρη πάντοτε συμμόρφωση και αρμονία με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εδραίωση της Δημοκρατίας, της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.’’
Το Εικοστό Πέμπτο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με παρέλαση στην περίφημη λεωφόρο Champs Elysees χιλίων βετεράνων αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορα πεδία μάχης και τέρμα την Αψίδα του Θριάμβου, όπου και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος τελετή στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου. Των τμημάτων ηγήθηκαν οι Πρόεδροι των αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών, στους οποίους και τιμής ένεκεν για την πολλαπλή προσφορά τους στις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες επιδόθηκε  το Αργυρό Μετάλλιο της UNP.