Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ανακοινώθηκε η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά !

Χαιρετίζει τη νέα κοινοπραξία η ελληνική κυβέρνηση καθώς αναμένει να δοθεί λύση στη βιωσιμότητα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Ανακοινώθηκε η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Χαιρετίζει τη νέα κοινοπραξία η ελληνική κυβέρνηση καθώς αναμένει να δοθεί λύση στη βιωσιμότητα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar (ADM) να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκάς), καθώς επίσης και των Αρχών του Εμιράτου Abu Dhabi να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση, χαιρετίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας/Ενημέρωσης, το νέο κοινοπρακτικό σχήμα, του οποίου θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά, και στο οποίο συμμετέχει η ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) με ποσοστό 24,9%, «τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «επιδιώκει το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) το ταχύτερο δυνατό».
Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Λούκα Κατσέλη

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας ναυπηγοεπισκευαστικός κολοσσός, όπως η Abu Dhabi Mar που έχει τέσσερα ναυπηγεία στην ιδιοκτησία της, εμπιστεύεται και επενδύει στην Ελλάδα.
Μετατρέπει, έτσι, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ναυπηγική της βάση, όχι μόνο για την κατασκευή υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για την κατασκευή πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων άλλων αναδυόμενων οικονομιών».
Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης σχετικά με το Σκαραμαγκά, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων, και των Αρχών του Εμιράτου Αμπου Ντάμπι να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.
H υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι «πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση, με ιδιαίτερα επωφελή αναπτυξιακά αποτελέσματα για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της».
Τέλος, η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η KWD, θυγατρική της εταιρίας ThyssenKrupp Marine Systems, παραμένει ως υποκατασκευάστρια των υποβρυχίων, ενώ εκτιμά ότι η απόφαση της Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα θα δημιουργήσει και θα διασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική τεχνογνωσία και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.