Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ !

11-3-1822 Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες, που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και αναγκάζουν τους Τούρκους να αποσυρθούν έντρομοι στο φρούριο της πρωτεύουσας του νησιού.

11-3-1854 Ο Παπακώστας Τζαμάλας, επικεφαλής 2.000 επαναστατών, επιτίθεται εναντίον του χωριού Πλατάνου Αλμυρού Θεσσαλίας, το οποίο φρουρούσαν 200 Τουρκαλβανοί. Το μισό χωριό καταλαμβάνεται από τους επαναστάτες, ενώ 500 περίπου Οθωμανοί από τον Αλμυρό, που έσπευσαν για βοήθεια, αντιμετωπίζονται από τους Νικόλαο Ζιάκα και Άγγελο Λεβέντη και αναγκάζονται να υποχωρήσουν. 'Έτσι ολοκληρώνεται η κατάληψη του Πλατάνου και υψώνεται η Ελληνική Σημαία, αφού παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι Τουρκαλβανοί.

11-3-1919 Το Ελληνικό 2ο ΣΠ, το οποίο αποβιβάστηκε στη Σεβαστούπολη, συγκρούεται με στρατεύματα των Ερυθρών στο Γιουσούν, Εσκήκιοϊ Τάμα και Σεβαστούπολη, όπου είχε αναλάβει την άμυνα του δυτικού τομέα της πόλεως. Οι 'Έλληνες στρατιώτες αναδεικνύονται οι καλύτεροι πολεμιστές της 1ης Συμμαχικής Ομάδας Μεραρχιών.

11-3-1941 Δυνάμεις της Ι Μεραρχίας αποκρούουν ιταλικές επιθέσεις στην περιοχή Τρεμπεσίνας και κυρίως κατά του υψώματος 731, με αποτέλεσμα ο αγώνας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Στο πεδίο της μάχης εγκαταλείπονται 250 Ιταλοί νεκροί και συλλαμβάνονται 501 αιχμάλωτοι, από τους οποίους 23 αξιωματικοί.

11-3-1943 Η ιταλική φρουρά Καρδίτσας, κυκλωμένη από ισχυρές ανταρτικές ομάδες, υποχρεώνεται να εκκενώσει την πόλη και να αποσυρθεί στη Λάρισα. Την επομένη εισέρχονται σ' αυτή τμήματα του ΕΛΑΣ και την ανακηρύσσουν πρώτη πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. Η Καρδίτσα θα παραμείνει ελεύθερη, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 1943, οπότε ανακαταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Καρδίτσα, μαζί με το αεροδρόμιο της Αντιστάσεως δίπλα της, στο οροπέδιο της Νευροπόλεως, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των δυνάμεων της κατοχής.