Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Κατατέθηκε η οικονομική προσφορά για τα BMP-3HEL - Πλήρες "πακέτο" υποστήριξης ζήτησε ο Στρατός.


Στη τελική ευθεία μπήκε το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL με την κατάθεση από τον ρωσικό κρατικό οργανισμό ROSOBORONEXPORT της οικονομικής προσφοράς για τα οχήματα, τα πυρομαχικά, το απόθεμα ανταλλακτικών και εργαλείων, το κέντρο εξομοιωτών που έχει ζητήσει ο Ε.Σ. κλπ. Η προσφορά για τα 450 οχήματα είναι περί τα 1,28 δισ. ευρώ, δηλαδή η τιμή στην οποία είχαν προϋπολογισθεί τα BMP-3HEL με την σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ προ τριετίας και την αρχική εντολή προμηθείας που ακολούθησε.
Από εκεί και πέρα η προσφορά περιλαμβάνει:

-Τα αιτηθέντα πυρομαχικά που θα συνοδεύσουν τα οχήματα στην άφιξή τους στην Ελλάδα και κοστoλογούνται 160 εκατ. ευρώ (πηγή του ΓΕΣ ανέφερε στο defencenet.gr ότι «Το κόστος τους είναι λιγότερο από το μισό των πυρομαχικών των LEO-2HEL/A4, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνουν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους»)

-Το πακέτο των εργαλείων και των εργαλειομηχανών για συντήρηση μέχρι 5ου(!) βαθμού Κλιμακίου (δηλαδή για πρώτη φορά θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός οχήματα μάχης - είτε ΤΟΜΑ είτε άρματα - τα οποία θα μπορεί να επισκευάζει 100% εγχωρίως μέχρι και τον κινητήρα τους, τα οπλοσύστηματά τους κλπ. (Στην σύμβαση για τα LEO2HEL η πρόβλεψη ήταν για επισκευή μέχρι 3ου Κλιμακίου).
Το κόστος του εν λόγω υλικού που αιτήθηκε ο Ε.Σ. ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

-Ολόκληρο κέντρο εξομοιωτών. Πέντε, συνολικά, εξομοιωτές και τα παρελκόμενα ηλεκτρονικά συστήματα αυτών που θα τοποθετηθούν σε κτίριο που κτιστεί μέσω των αντισταθμιστικών στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης βιβλιογραφία, εκπαίδευση κλπ. Κόστος των παραπάνω 130 εκατ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για ένα υπερπλήρες πακέτο βάσει των όσων έχει ζητήσει ο Ε.Σ., το οποίο ενσωματώνει και το κόστος της βιομηχανικής συμμετοχής που θα φτάσει το 33%, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση σε σχέση με την αρχικά προσφερόμενη βιομηχανική συμμετοχή που υπολογιζόταν στο 25%.

Σε πολιτικό επίπεδο συντάσσεται η ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του Α.Σερντιούκοφ κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Μόσχα 29-31/03/2010.

Για τους Ρώσους το θέμα των BMP-3HEL είναι το κορυφαίο, ανεξάρτητα αν εκκρεμούν και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η βολή επιχειρησιακής αποδοχής των S-300PMU-1, η υπογραφή FOS για το σύστημα, το θέμα των ΖUBR, όπου ελπίζεται ότι η νέα ηγεσία του Π.Ν. θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από την προηγουύμενη που για ανεξήγητους λόγους ήθελε να ... αποστρατεύσει τα μισά σκάφη κλπ.

Η ρωσική πολιτική ηγεσία και κυρίως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθούν πολύ στενά το όλο θέμα των BMP-3HEL από το οποίο και εξαρτούν, όπως και από την ελληνική στάση στο θέμα των αγωγών, την μελλοντική γενικότερη πολιτική και εμπορική σχέσεη τους. Ακόμα και τα αποτελέσματα της επίσκεψης σήμερα στην Μόσχα της υφυπουργού, αρμόδιας για τον Τουρισμό, Άντζελας Γκερέκου, που στοχεύει στο άνοιγμα του «κρουνού» των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα για το 2010 θα εξαρτηθεί - σε επίπεδο αποτελεσμάτων - από την πορεία των θεμάτων αυτών.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βέβαια, τα δύο κύρια λόμπι, το γερμανικό και το αμερικανικό με ισχυρές προσβάσεις στα δύο υπουργικά γραφεί και ειδικά στο γραφείο του «επάνω ορόφου» δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια προώθησης των μεταχειρισμένων Marder-1A3 οι πρώτοι και το Bradley M2 οι δεύτεροι...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr