Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σε δύο μήνες 680 πενηντάρηδες στρατιωτικοί στη σύνταξη!

Με περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ, που θα καταβληθούν άμεσα σε εφάπαξ, και 680 στρατιωτικούς πενηντάρηδες νέους συνταξιούχους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας... υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική για μείωση των δημόσιων δαπανών και αύξηση του χρόνου εργασίας.
Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και η νέα πολιτική, που οδήγησε σε εκατοντάδες παραιτήσεις αξιωματικών από τις Ενοπλες Δυνάμεις, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις.
260 αποστρατείες και 420 παραιτήσεις
Μέχρι χθες, και ενώ οι κρίσεις των αξιωματικών βρίσκονται σε εξέλιξη, είχαν αποστρατευτεί 260 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί ηλικίας από 48 μέχρι και 55 ετών, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Επίσης από την πρώτη τού χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν παραιτηθεί 420 αξιωματικοί με μέσο όρο ηλικίας όχι μεγαλύτερο των 50 ετών. Οι παραιτήσεις των αξιωματικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στις μειώσεις των μισθών και τις περικοπές των επιδομάτων, αλλά και στην «απειλή» της κυβέρνησης ότι στο νέο νόμο θα αυξηθούν τα όρια για τη σύνταξη.
Συνολικά 680 αξιωματικοί έχουν τεθεί εκτός στρατεύματος διεκδικώντας εφάπαξ άνω των 100.000 έκαστος και φυσικά τη σύνταξή τους. Από τους πρώτους υπολογισμούς των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Αμυνας, «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή μόνο των εφάπαξ. Αν οι παραιτήσεις συνεχίσουν με την ίδια συχνότητα, τότε είναι βέβαιο ότι τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πληρωμές και το σύστημα θα καταρρεύσει».
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει αλματώδης αύξηση των παραιτήσεων, καθώς, όπως είπαν στην «Ε» στρατιωτικοί, «περιμένουμε τη μισθοδοσία του μήνα για να δούμε ποια επιδόματα έχουν κοπεί, σε πόσα χρήματα αναλογούν αυτά, πόσο θα επηρεάσουν τη σύνταξή μας και να κρίνουμε αν θα παραιτηθούμε ή όχι».
Εάν επαληθευθούν τα όσα έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν, ότι δηλαδή ακόμα και αν παραιτηθεί ένας αξιωματικός δεν θα παίρνει σύνταξη πριν συμπληρώσει το 60ό ή 65ο έτος της ηλικίας του, τότε οι παραιτήσεις θα είναι πάρα πολλές.
Γεγονός είναι ότι το τελευταίο δίμηνο αξιωματικοί και πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι αξιωματικοί απειλούν με παραιτήσεις. Η πολιτική ηγεσία αφήνει να διαρρεύσει ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του χρόνου, άρα δεν έχουν νόημα οι παραιτήσεις τους και οι αξιωματικοί ανταπαντούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. *