Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΣΚΗΣΗ CMX -09 (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΕΘΑ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 16/2010)

Ανακοινώνεται ότι, το ΝΑΤΟ θα διεξάγει την Άσκηση Χειρισμού Κρίσεων (CMX) από 4 έως 10 Μαρτίου 2010. Στην άσκηση θα δοκιμασθούν οι συμμαχικές διαδικασίες χειρισμού κρίσεων σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο και θα ασκηθεί στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στις πρωτεύουσες των κρατών, στα Νατοϊκά Στρατηγεία, καθώς και στις δύο Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της άσκησης δεν προβλέπεται ανάπτυξη δυνάμεων.
Το σενάριο της άσκησης είναι υποθετικό. Η περιγραφόμενη κρίση που επιδεινώνεται σταδιακά, λαμβάνει χώρα εκτός ευρω-ατλαντικής περιοχής. Στην περιοχή της κρίσης βρίσκεται σε εξέλιξη πολυεθνική επιχείρηση υπό το ΝΑΤΟ, που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της παρουσιαζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς επίσης και της τρομοκρατίας.
Υποστηριζόμενη από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η CMX -09 διεξάγεται από το Διεθνές Επιτελείο, το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο και τις δύο Στρατηγικές Νατοϊκές Διοικήσεις (Allied Command Operation και Allied Command Transformation). Η παρούσα άσκηση είναι η 16η κατά σειρά CMX που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ.
Στη σχεδίαση της άσκησης συμμετείχαν τα 28 Κράτη – Μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και η Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Φινλανδία, Γεωργία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ελβετία, ΠΓΔΜ, Ουκρανία από τις χώρες Partner for Peace (PfP), ενώ από τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου (MD) το Ισραήλ. Επίσης στην άσκηση συμμετέχουν επιτελείς από τον Ο.Η.Ε. και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Τέλος, σε εθνικό επίπεδο πέραν του προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων, συμμετέχουν επιτελείς από το:• Υπουργείο Εθνικής Άμυνας• Υπουργείο Εξωτερικών • Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας• Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας• Ελληνική Αστυνομία• Λιμενικό Σώμα• Πυροσβεστικό Σώμα.

ΠΗΓΗ : ΓΕΕΘΑ.