Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΟΠΛΙΤΩΝ. Εις μνήμην ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ."Αν προχωρήσω, ακολουθήστε με!

Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με!

Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με!"

Παύλος Μελάς (ή Μίκης Ζέζας)

Ανθυπολοχαγός (ΠΒ)

Συμπληρώνονται σήμερα 107 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά - "Καπετάν Μίκη Ζέζα", αρχηγό αντάρτικου σώματος - πρωταγωνιστή του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους και τους Τούρκους. Έπεσε μαχόμενος στη Στάτιστα (σήμερα φέρει το όνομά του) από τουρκικά πυρά, προδομένος από τον Βούλγαρο κομιτατζή Μήτρο-Βλάχο, σε ηλικία 34 ετών αφήνοντας πίσω, για χάρη της πατρίδος, τη σύζυγό του Ναταλία Δραγούμη, τα παιδιά του - τον Μίκη και τη Ζέζα και μία προδιαγεγραμμένη λαμπρή σταδιοδρομία ως γόνος αριστοκρατικής οικογενείας και γαμπρός πρωθυπουργού. Πρίν ξεψυχήσει έβγαλε τον σταυρό του και τον έδωσε στον πρωτοπαλλίκαρό του Λάκη (Νικόλαο) Πύριζα λέγοντάς του: "Το σταυρό να δώσεις στη γυναίκα μου και το ντουφέκι μου στο Μίκη και να του πεις ότι το καθήκον μου το έκαμα".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΕΥΕΛΠΙ
«Η Ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η ΝΙΚΗ.
Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν' αγαπάς, να μην πονάς.
Ένας είναι ο σκοπός σου, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Πολέμα για τα ιδανικά σου, πολέμα για τα Ελληνικά ιδανικά του του ανθρωπισμού. Πολέμα για τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Άνδρες που περπατούν στη Ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών.
Αυτοί είναι οι Ευέλπιδες, οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.
Νεαρέ Εύελπι, μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός.
Λίγα λόγια και πολλά έργα.
Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή.
Όποιος σε κοιτά, τα μάτια να γεμίζουν παλλικάρι.
Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος.
Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να κτυπήσεις, έστω κι αν μόλις κρατιέσαι με ένα κόμπο στο λαιμό.
Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις Αξιωματικός.
Απελπισία, ύστερα γελάς και από τη μια μέρα στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι, χωρίς να φαίνεται, αλλά επιμένεις πάντα στο σκοπό σου, στα όνειρά σου...»


ΠΗΓΗ : Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.